Dissolved

Παραγωγή: Ελλάδα  2021 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Δράμα

* *

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς

Πρωταγωνιστούν: Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μαρία Θωμά, Χρήστος Καπενής, Γιάννης Βασιλώττος, Νίκος Μέλλος, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Αλέξιος Κοτσώρης, Λία Τσάνα και η Στεφανή Καπετανίδη.

Φιλική συμμετοχή: Σταυρος Μαρκάλας, Ειρήνη Αϊβαλιώτου, Ρήγας Σκεπετάρης.

Μια παραγωγή της Correct Creative Productions και του Θοδωρή Βουρνά σε σενάριο Αλέξιου Κοτσώρη και πρωτότυπη μουσική Μιχάλη Παλαιολόγου.

ΣΥΝΟΨΗ: Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες, εκτός από τους ανθρώπους που ήταν εκεί και μοιράστηκαν τις κοινές τους στιγμές και τη δικιά τους αλήθεια. Από το πάθος μέχρι και τη διάλυση, οι διαδρομές τριών ζευγαριών σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες που τους ενώνει ένας συνδετικός κρίκος στο πρόσωπο ενός μυστηριώδη άντρα.

Πόση ποσότητα πάθους είναι αρκετή για να διαλύσει σαν δυναμίτης μια ερωτική σχέση; Πόση αλήθεια και πόσοι συμβιβασμοί απαιτούνται για να διατηρηθεί μια σχέση; Πόση ερωτική επιθυμία χρειάζεται για να λυγίσει το εγώ του καθενός;

Εν αρχή ήν το σεξ πάντως. Και αυτό είναι άφθονο και καυτό στην πρώτη κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους του θεατρικού σκηνοθέτη Θοδωρή Βουρνά, που μάλιστα βραβεύτηκε σαν τέτοια στο πρόσφατο World of Film Festival της Γλασκώβης. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσο ρεαλιστικές σκηνές σε ελληνική ταινία, ίσως και να μην έχουμε δει ποτέ! Το σωματικό πάθος όμως είναι απλά το ρούχο που ντύνει το ψυχικό πάθος που ενώνει και χωρίζει τρία ζευγάρια σε τρεις διαφορετικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας. Από το 1990 και την αρχή της ηθικής και οικονομικής πτώσης της Ελλάδας της μεταπολίτευσης, στο 2010 της οικονομικής κρίσης και της αρχής του νέου ξεριζωμού και μετά στο 2020 της πανδημίας και της νεύρωσης, μια χώρα διαλύεται πίσω από κλειστές πόρτες, ιδιωτικά, απελπισμένα και αμετάκλητα.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες πολλές φορές κρύβονται τα σκοτάδια των ψυχών και οι γυμνές αλήθειες των κορμιών, αυτά που το σενάριο του Αλέξιου Κοτσώρη πλέκει περίτεχνα. Ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο λοιπόν που θα μπορούσε να δώσει μια πραγματικά μεγάλη ταινία με λίγη περισσότερη προετοιμασία, ουσιαστικότερο budget, λιγότερη θεατρικότητα και μεγαλύτερη ερμηνευτική ομοιογένεια. Όμως! Παρά τις ατέλειες, η δύναμη της ιστορίας είναι εκεί, η φλόγα της σκηνοθετικής ματιάς είναι ολοζώντανη και οι ηθοποιοί αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την ανταπόκρισή τους σε ένα τόσο ιδιαίτερο και απαιτητικό ξεγύμνωμα σώματος και ψυχής. Η αίσθηση που αφήνει η ταινία σε ακολουθεί πολλές ώρες μετά το τέλος της, οι χαρακτήρες μένουν στη μνήμη ανάγλυφοι και οι ζωές τους εκτός κάδρου δεν σταματούν να σε απασχολούν. Κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. Αν ζούσε άραγε σήμερα ο Αλέξης Δαμιανός πως θα έφτιαχνε την αριστουργηματική Ευδοκία του; Μήπως σαν ένα dissolve σε πρώτο πλάνο; 

Διανομή: New Star 

Αποκλειστικά στην αίθουσα Studio New Star Art Cinema από 16.12.21