The Matrix Resurrections

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Σε συμπαραγωγή με Βρετανία και Αυστραλία 

Διάρκεια: 148 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Comic

* * *

Σκηνοθεσία: Lana Wachowski

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris, Jada Pinkett Smith, Priyanka Chopra Jonas, Christina Ricci, Lambert Wilson, Andrew Lewis Caldwell, Toby Onwumere, Max Riemelt, Joshua Grothe, Brian J. Smith, Eréndira Ibarra, Michael X. Sommers, Michael X. Sommers, L. Trey Wilson.

ΣΥΝΟΨΗ: Επιστροφή στον κόσμο του Matrix όπου ο κύριος Άντερσον είναι σχεδιαστής videogames και ο κύριος Σμιθ αφεντικό του. Έρχεται βέβαια ξανά η στιγμή που ο κύριος Άντερσον πρέπει να διαλέξει πραγματικότητα και να επιστρέψει στον ψηφιακό κόσμο του Νίο, ακολουθώντας τον λευκό λαγό. Και αν ο Τόμας ή ο Νίο έχει μάθει κάτι καλά, είναι ότι αυτή η επιλογή, ακόμα κι αν είναι ψευδαίσθηση, είναι ο μόνος τρόπος για να βγει ή να μπει στο Matrix. Ωστόσο αγνοεί ότι το Matrix έχει ισχυροποιηθεί και έχει γίνει πιο επικίνδυνο από ποτέ. Όλα αυτά του θυμίζουν κάτι. Déjà vu.

Déjà vu λοιπόν ύστερα από 18 ολόκληρα χρόνια και η Λάνα Γουατσόφσκι επιστρέφει με νέα ταυτότητα, νέους συνεργάτες αλλά με την ίδια πάντα βέβηλη αναρχοπάνκ διάθεση, στο κινηματογραφικό σύμπαν που δημιούργησε στο τέλος του 20ου αιώνα, όταν αυτή και η αδελφή της ήταν ακόμη οι Αδελφοί Γουατσόφσκι. Ωστόσο η Ανάσταση που μας προσφέρει με την νέα τέταρτη αυτή ταινία της σειράς ξεφεύγει αρκετά από το να είναι ένα ατέλειωτο Déjà vu, αφού διευρύνει τη θεματολογία για να περιλάβει (κυριολεκτικά) τη νέα ψηφιακή επανάσταση, την εξάρτηση της καθημερινότητας από συσκευές και οθόνες, την ψυχανάλυση και τη θρησκεία.

Από την αρχή ως το θριαμβευτικό φινάλε, η ταινία αυτοτρολάρεται ασύστολα, προσθέτοντας στο μίξερ του εικονικού της κόσμου τη σύγχρονη πραγματικότητα του μαζικού χολιγουντιανού θεάματος και την αλλοτρίωση του μέσου ανθρώπου από την ψηφιακή τεχνολογία. Ο Κιάνου Ριβς φέρνει πλέον μαζί του την αύρα της μεγάλης του b movie επιτυχίας ως John Wick, η Κάρι Αν Μος παραμένει αγέρωχη και απείραχτη από το χρόνο, ο Νιλ Πάτρικ Χάρις φέρνει μια διαβολική πινελιά στο ρόλο του Αναλυτή και το νεανικό καστ που «τραβάει όλο το κουπί» γενικώς τραβάει ικανοποιητικά.  

Δεν είναι το πολυαναμενόμενο από τους fans αριστούργημα, ούτε όμως είναι μια ταινία που απορρίπτεις παρά τα διαφαινόμενα κατά διαστήματα αφηγηματικά αδιέξοδα μιας πλοκής δυόμιση ωρών. Η αποδοχή από το κοινό της εποχής της Marvel (αλλά και η επιλογή χρώματος χαπιού) θα κρίνει και τη συνέχεια του εγχειρήματος.

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 23.12.21