Licorice Pizza – Πίτσα Γλυκόριζα

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Διάρκεια: 133 λεπτά

Είδος: Ρομαντική Κομεντί

* * * *

Σκηνοθεσία: Paul Thomas Anderson

Πρωταγωνιστούν: Cooper Hoffman, Alana Haim, Skyler Gisondo, Mary Elizabeth Ellis, John Michael Higgins, Harriet Sansom Harris, Ryan Heffington, Nate Mann, Joseph Cross, Ray Chase, Emma Dumont, Yumi Mizui, Megumi Anjo, Dan Chariton

Guest stars: Sean Penn, Tom Waits, Bradley Cooper, Benny Safdie, Christine Ebersole, George DiCaprio, Maya Rudolph, John C. Reilly.

ΣΥΝΟΨΗ: 1973, στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο της Καλιφόρνια εκεί που εδρεύουν μεγάλα studios όπως Warner και Disney. Ο 15χρονος Γκάρι, μαθητής, επιτυχημένος ηθοποιός παιδικών ρόλων και εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας γνωρίζει την 25χρονη Αλάνα, βοηθό φωτογράφου και επίδοξη καλλιτέχνιδα. Η σχέση τους που ξεκινάει από ένα αθώο καμάκι και εξελίσσεται σε φιλία, επαγγελματική συνεργασία και πλατωνικό έρωτα περνάει τα σαράντα κύματα μέχρι να καταλήξει εκεί που έπρεπε να καταλήξει από την αρχή. Στο φόντο παρελαύνει όλη η πολύχρωμη δεκαετία του 70, η Αμερική της βιομηχανίας του θεάματος και του ελεύθερου πνεύματος, μια Αμερική που ερχόταν από τη δεκαετία της αμφισβήτησης για να καταλήξει μετά από το ελευθεριάζον διάλειμμα των 70s στη σκληρή στεγνή εποχή του Ρήγκαν, των γιάπηδων και του πολεμοχαρή ιμπεριαλισμού των 90s.

Ο αγαπημένος μας Πολ Τόμας Άντερσον ζωγραφίζει με κορυφαία μαεστρία μια ρομαντική ιστορία ανέφικτου έρωτα, με προφανή αυτοβιογραφικά στοιχεία, πάνω σε ένα νοσταλγικό καμβά αληθινών προσώπων του κόσμου του θεάματος αλλά και χαρακτήρων που παραπέμπουν σε διάσημες φυσιογνωμίες της τέχνης και της πολιτικής.

Πίτσα και Γλυκόριζα: δύο γεύσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, δύο ετερώνυμα που έλκονται και επιχειρούν να συνταιριάξουν σε ένα κοινό τόπο, αφήνοντας μια γλυκόπικρη αίσθηση αγάπης και νοσταλγίας για ένα παράδεισο χαμένο οριστικά, για μια Αμερική που έλαμψε για μια στιγμή στο πέρασμα του χρόνου και έσβησε αφήνοντας το αποτύπωμά της στον κινηματογράφο και τη μουσική. Μια Αμερική που χάθηκε αλλά άφησε μια λαμπρή πολιτιστική κληρονομιά που τιμούν με το παραπάνω δημιουργοί όπως ο 50χρονος σήμερα Πολ Τόμας Άντερσον.

Η Πίτσα Γλυκόριζα είναι μια από τις πιο προσωπικές ταινίες που μας έχει προσφέρει ο Άντερσον, μια Magnolia ενός πολυπρόσωπου θιάσου που πηγαινοέρχεται συνεχώς σε μια πόλη ολοζώντανη και φωτεινή που αλλάζει και εξελίσσεται, σε μια πόλη που αφήνει ακόμη χώρο για ένα ρομαντικό Punch Drunk Love, σε μια κοιλάδα των Αγγέλων όπου όλα είναι νέα, όμορφα και γεμάτα υποσχέσεις. Λαμπερές υποσχέσεις για ένα μέλλον που ορίζεται από το καπιταλιστικό περιτύλιγμα του Αμερικάνικου ονείρου και τροφοδοτείται από ένα μείγμα παιδικής αθωότητας και συναισθηματικής ωριμότητας που χαρακτηρίζει του ήρωες του Άντερσον.

Στην Πίτσα Γλυκόριζα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε ένα από τα σημαντικότερα ερμηνευτικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών: στο ρόλο του Γκάρι βρίσκουμε τον Κούπερ Χόφμαν, γιο του αείμνηστου και πρόωρα χαμένου Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, που αποδεικνύει με το καλημέρα πόσο γονιδιακό είναι κάποιες φορές το ζήτημα του ταλέντου. Φυσικά και είναι ήδη υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα και κατά πάσα πιθανότητα θα πετύχει και οσκαρική υποψηφιότητα με τον πρώτο του ρόλο. Στο ρόλο της Αλάνα, η Αλάνα Χάιμ, μέλος του πολύ γνωστού στις ΗΠΑ pop rock group Χάιμ, η οποία εδώ συμπρωταγωνιστεί πακέτο με ολόκληρη την οικογένεια της. Από τους διάσημους guest stars την παράσταση κλέβει ο Μπράντλεϊ Κούπερ στο ρόλο του Τζον Πίτερς, εκκεντρικού μέχρι τρέλας παραγωγού και συντρόφου τότε της Μπάρμπρα Στρέισαντ.

Σκηνοθετική μαεστρία, φοβερό μοντάζ και ένα soundtrack που μένει αξέχαστο συνθέτουν για τον Πολ Τόμας ‘Αντερσον μια θριαμβευτική «επιστροφή στο σπίτι» μετά από «δύσκολες» και όχι καθολικά δημοφιλείς ταινίες όπως η Αόρατη Κλωστή. 

Διανομή: Tulip Entertainment

Στις αίθουσες από 06.01.22