The King’s Man – Ο Άνθρωπος του Βασιλιά: Το Ξεκίνημα

Παραγωγή: Βρετανία  2021 

Συμπαραγωγοί: Γερμανία/ΗΠΑ/Γαλλία/Ιταλία 

Διάρκεια: 130 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

* *

Σκηνοθεσία: Matthew Vaughn

Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Rhys Ifans, Harris Dickinson, Djimon Hounsou, Matthew Goode, Charles Dance, Alexandra Maria Lara, Alexander Shaw, Valerie Pachner, Daniel Brühl, Joel Basman, Todd Boyce.

ΣΥΝΟΨΗ: Μετά τη δολοφονία της συζύγου του στον Πόλεμο των Μπόερ το 1902, ο φιλειρηνιστής Ορλάντο, Δούκας της Οξφόρδης, που μένει μόνος να μεγαλώσει το μικρό γιο του Κόνραντ, αποφασίζει να συστήσει ένα μυστικό κατασκοπικό δίκτυο που θα εργάζεται για την αποτροπή του πολέμου. Κάτι που δεν θα καταφέρει να αποφύγει 12 χρόνια αργότερα, καθώς ξεσπάει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, πίσω από τον οποίο κρύβεται ένας στρατός από τους χειρότερους τυράννους και τους πιο μοχθηρούς εγκληματίες όλων των εποχών που συγκεντρώνεται για να εξολοθρεύσει εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Δούκας και η Υπηρεσία του καλούνται να αναλάβουν δράση…

Ο Matthew Vaughn επιστρέφει στο σύμπαν της κινηματογραφικής σειράς «Kingsman» με ένα prequel που επιχειρεί να παρουσιάσει την επεισοδιακή δημιουργία της πρώτης ανεξάρτητης υπηρεσίας πληροφοριών. Για να το καταφέρει, ανακατεύει-με συνσεναριογράφο τον Καρλ Γκάιντουσεκ-Ιστορία και παραφιλολογία, για να δημιουργήσει ένα συνωμοσιολογικό έπος, ευφάνταστο, διασκεδαστικό αλλά και τραβηγμένο από τα μαλλιά. Από τη μια παρουσιάζει τις (πραγματικές) οικογενειακές συγκρούσεις των διαδόχων των Ευρωπαϊκών θρόνων, ως κατάλοιπο της μοναρχικής οικογενειοκρατίας και κίνητρο για θανατηφόρες πολεμικές συρράξεις και από την άλλη μας συστήνει ένα διεθνή «θίασο» πανούργων εγκληματιών που κινείται στο σκοτεινό περιθώριο και είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για τα δεινά της ανθρωπότητας. Πόσο βολική απολογία για τον άκρατο ιμπεριαλισμό αυτοκρατοριών και δυναστειών που οδήγησαν στον όλεθρο εκατομμύρια ανθρώπους. Και πόσο ευσυνείδητα ο Μάθιου Βον ανασυστήνει το είδος της Βρετανικής πολεμικής περιπέτειας εποχής που μεσουράνησε στα 60s. Βέβαια για Λόρενς της Αραβίας πήγαινε, Τέσσερα Φτερά του βγήκε αλλά ας είναι. Η ταινία είναι θεαματική, περιπετειώδης και εφευρετική, το καστ με επικεφαλής τον πάντα γοητευτικό Ρέιφ Φάινς και με τον αμίμητο Ρις Ίφανς ως Ρασπούτιν μοιάζει να το διασκεδάζει, η εξωφρενική ίντριγκα αγγίζει τα όρια της αυτοπαρωδίας και όλοι περνούν καλά. Αρκεί να μην πάρουν την ταινία στα σοβαρά. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 06.01.22 

 

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ KINGSMAN (από τις σημειώσεις της παραγωγής)

Το 2014, η ταινία Kingsman: Η Μυστική Υπηρεσία μάς σύστησε τον Harry Hart, τον μειλίχιο τζέντλεμαν κατάσκοπο και τον Gary “Eggsy” Unwin, ένα παιδί απεγνωσμένο για μια πατρική φιγούρα. Ο Harry στρατολόγησε τον Eggsy και τον εκπαίδευσε να είναι τζέντλεμαν και κατάσκοπος. Οι δυο τους κατάφεραν να κατατροπώσουν τον κακό μεγιστάνα Richmond Valentine. Το 2017, στο σίκουελ Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος, συναντήσαμε την αμερικάνικη εκδοχή με τη μορφή του Statesman, ενώ την απειλή ενσάρκωνε η έμπορος ναρκωτικών Poppy Adams. Αυτή τη φορά, η ιστορία ξεκινάει έναν αιώνα νωρίτερα και εκτυλίσσεται στη σκιά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, εξηγώντας πώς και γιατί ξεκίνησε η μυστική υπηρεσία. «Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό» εξηγεί ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης και παραγωγός Matthew Vaughn. «Ήθελα να κάνω μια επική, μεγαλεπήβολη περιπέτεια. Όταν ήμουν παιδί, ταινίες όπως “Ο Λόρενς της Αραβίας” γέμιζαν την οθόνη. Σκεφτόμουν  ότι ήθελα να επαναφέρω αυτό το είδος».

H Kingsman είναι μια ανεξάρτητη μυστική υπηρεσία σχεδιασμένη να λειτουργεί μακριά από τη γραφειοκρατία για να διαφυλάξει τις αρχές της ειρήνης και της ανθρωπότητας. Αυτή είναι η δουλειά τους. Θυμίζει λίγο την αρθουριανή παράδοση με τους ιππότες που μάχονται ενάντια στην αδικία και το κακό».

Όσο για την πλοκή, ο συνσεναριογραφος Gajdusek την περιγράφει ως «την ιστορία ενός πατέρα που είναι  ορκισμένος φιλειρηνιστής και προσπαθεί να κρατήσει τον γιο του μακριά από αυτή την τρέλα, ενώ αρχίζει να υποψιάζεται ότι αυτή η τρέλα ίσως δεν είναι τυχαία, αλλά καθοδηγούμενη από μια σκοτεινή δύναμη».

Ο Vaughn πιστεύει ότι είναι μια ταινία εποχής που απευθύνεται στο σύγχρονο κοινό. «Θέλω να δουν τα παιδιά ότι όταν κυβερνούν οι τρελοί, τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν πολύ, πολύ γρήγορα» λέει ο Vaughn. «Και ζούμε σε ένα πολιτικό κλίμα που μοιάζει πολύ με το κλίμα πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που κανείς δεν πίστευε ότι θα γινόταν πόλεμος, μετά έγινε πόλεμος και κανείς δεν κατάλαβε πώς έγινε αυτό. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σκέτη τρέλα και η μυστική υπηρεσία της ταινίας ιδρύθηκε εξαιτίας αυτού».