The 355 – Πράκτορες 355

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Σε συμπαραγωγή με Κίνα 

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Κατασκοπική Περιπέτεια

* ½

Σκηνοθεσία: Simon Kinberg

Πρωταγωνιστούν: Jessica Chastain, Penélope Cruz, Bingbing Fan, Diane Kruger, Lupita Nyong'o, Sebastian Stan, Edgar Ramírez, Jason Flemyng, Pablo Scola, Marcello Cruz, Eddie Arnold, Leo Staar, John Douglas Thompson, Sylvester Groth, Jason Wong, Raphael Acloque.

ΣΥΝΟΨΗ: Ένα  μυστικό όπλο υψίστης ασφαλείας  πέφτει σε λάθος χέρια. Η  πράκτορας της CIA Mason “Mace” Brown πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με την σκληροτράχηλη Γερμανίδα Marie πρώην πράκτορα της BND, την πρώην πράκτορα της MI6 και ειδική στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές  Khadijah και την κολομβιανή ψυχολόγο Graciela σε μια παράτολμη και θανατηφόρα αποστολή  ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βρίσκονται και ένα βήμα μπροστά από την μυστηριώδη, Lin Mi Sheng, που προλαβαίνει πάντα να ανατρέπει τα πλάνα τους.

Η παραπάνω σύνοψη προδιαθέτει για μια ακόμη κατασκοπική περιπέτεια του πλατφορμοειδούς συρμού και το αποτέλεσμα δεν απέχει και πολύ από τα παραπάνω παρά τα διάσημα ονόματα μπροστά και πίσω από την κάμερα. Μια κατασκοπική περιπέτεια γραμμένη από γυναίκα, τη συγγραφέα Τερέζα Ρέμπεκ, και ερμηνευμένη από ένα all star γυναικείο πρωταγωνιστικό καστ σε ρόλους σκληροτράχηλων πρακτόρων και ευφυών επιστημόνων, που δίνει νέο (γυναικείο) νόημα στην κλωτσοπατινάδα αλλά δεν αποφεύγει τις παγίδες ενός κλισαρισμένου b-movie που γίνονται πιο εμφανείς από την εξυπνακίστικη φλυαρία των διαλόγων. Ο Βρετανός παραγωγός μεγάλων επιτυχιών Σάιμον Κίνμπεργκ, που ίσως να ζήλεψε τη δόξα του συμπατριώτη του Κρίστοφερ Νόλαν και αποφάσισε να περάσει στη σκηνοθεσία, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί. Ου παντός σκηνοθετείν ακόμη και αν διαθέτει τον περιζήτητο μοντέρ του Νόλαν, τον βραβευμένο με Όσκαρ για τη Δουνκέρκη Λι Σμιθ να του μαζεύει τα ασυμμάζευτα. Όπως επίσης κι αν διαθέτει ένα επιδέξιο επιτελείο stunt men που κάνει όλη τη δουλειά χωρίς να παίρνει τη δόξα που του αναλογεί. Από την άλλη οι λαμπερές πρωταγωνίστριες κάνουν πολύ καλά αυτό που ξέρουν να κάνουν: να λάμπουν είτε με κολλητές φόρμες παραλλαγής όταν εξουδετερώνουν τους κακούς, είτε με αστραφτερές τουαλέτες όταν επίσης εξουδετερώνουν τους κακούς. Στο ενδιάμεσο ανταλλάσσουν φαρμακερές ατάκες και φεμινιστικά τσιτάτα με ψυχαναλυτικό περιτύλιγμα, καθώς περιπλανιούνται στις πέντε ηπείρους για να σώσουν την ανθρωπότητα από τον αφανισμό. Φυσικά και ξεχωρίζει η Λουπίτα Νιόνγκο ως Βρετανίδα πράκτορας, ίσως επειδή διαθέτει και τον πιο καλογραμμένο και λιγότερο κλισαρισμένο χαρακτήρα από όλες. Επίσης αν κάποιος θεατής ανακαλύψει στην ταινία κύριο ανδρικό χαρακτήρα της προκοπής να μας ενημερώσει και εμάς. Όσο για τον μυστηριώδη τίτλο παραπέμπει στο κωδικό όνομα μιας θρυλικής αλλά αφανούς φυσικά μυστικής πράκτορα της Αμερικάνικης Επανάστασης: #metoo diversity μπημουβιά πολυτελείας που στο φινάλε αφήνει και μια νύξη για sequel.

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 13.01.22