Nowhere Special – Για πάντα κοντά σου

Παραγωγή: Βρετανία 2020 

Σε συμπαραγωγή με Ιταλία/Ρουμανία 

Διάρκεια: 96 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * *

Σκηνοθεσία: Uberto Pasolini

Πρωταγωνιστούν: James Norton, Daniel Lamont, Eileen O'Higgins, Valerie O'Connor, Valene Kane, Keith McErlean, Siobhan McSweeney, Chris Corrigan, Niamh McGrady, Stella McCusker, Rhoda Ofori-Attah, Nigel O'Neill, Mark Asante, Caolan Byrne, Roisin Gallagher.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο 35χρονος Τζον, υαλοκαθαριστής στο επάγγελμα, μεγαλώνει μόνος τον 3χρονο γιο του αφού η Ρωσίδα μητέρα του παιδιού τους έχει εγκαταλείψει προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο Τζον όμως έχει ένα πολύ επείγον πρόβλημα που πρέπει να λύσει το συντομότερο. Του απομένουν μόνο λίγοι μήνες ζωής! Μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει να βρει μια καινούργια, τέλεια οικογένεια για τον αγαπημένο γιό του, αποφασισμένος να τον προστατεύσει από την φριχτή πραγματικότητα, όταν εκείνος θα έχει πια φύγει. Όσο όμως γνωρίζει πιθανούς θετούς γονείς τόσο αρχίζει να αμφιβάλλει σχετικά με την ιδέα του για μια τέλεια οικογένεια. Πως μπορεί να κρίνει ποια είναι η ιδανική οικογένεια από μια σύντομη συνάντηση; Ξέρει αρκετά καλά το παιδί του, ώστε να κάνει μια τέτοια επιλογή γι’ αυτόν; Καθώς ο Τζον αγωνίζεται να βρει μια σωστή απάντηση, φτάνει στο σημείο να εξετάσει επιλογές που δεν θα σκεφτόταν ποτέ.

Αν τα παραπάνω παραπέμπουν σε ένα βαρύ, δακρύβρεχτο μελόδραμα τύπου Champ, ξανασκεφτείτε το! Η ευαίσθητη, χαμηλόφωνη αλλά οξυδερκής αφήγηση του ταλαντούχου Ιταλού κοσμοπολίτη δημιουργού (καμία σχέση με τον άλλο Παζολίνι) δίνει έμφαση στην έκφραση των βαθύτερων συναισθημάτων ενός ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει φθάσει στο τέλος της διαδρομής του και ενός παιδιού που ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του μόνου ανθρώπου που στέκεται πάνω του με ανοιχτές φτερούγες, σαν άγγελος λίγο πριν την απογείωση για το επέκεινα. Είναι τόσο βαθιά δουλεμένη η ερμηνεία του υπέροχου Τζέιμς Νόρτον και τόσο εξίσου εκφραστικό το βλέμμα του μικρού Ντάνιελ Λαμόντ που σε παίρνουν μαζί τους και σε βυθίζουν στο πανέμορφα μελαγχολικό και βροχερό τοπίο της Βόρειας Ιρλανδίας, εκεί που διαδραματίστηκαν και τα πραγματικά γεγονότα πάνω στα οποία βασίζεται η ιστορία.

Μια ταινία υψηλής ενσυναίσθησης που, μέσα από τη συγκινητική της αφήγηση, θέτει ερωτήματα σχετικά με τη δομή της σύγχρονης οικογένειας, την ταξική διαστρωμάτωση της ευτυχίας στο σύγχρονο κόσμο αλλά και τη δύναμη της γονεϊκής αγάπης. Μια ταινία που σε φορτώνει με θετικότητα καθώς πέφτουν οι τίτλοι τέλους, παρά το «βαρύ» θέμα της. Δακρύστε ελεύθερα!!!

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 13.01.22