Kerr

Παραγωγή: Τουρκία 2021 

Σε συμπαραγωγή με Ελλάδα/Γαλλία 

Διάρκεια: 101 λεπτά

Είδος:  Ψυχολογικό Θρίλερ

* * *

Σκηνοθεσία: Tayfun Pirselimoglu

Πρωταγωνιστούν: Erdem Senocak, Jale Arikan, Riza Akin, Gafur Uzuner, Ali Seçkiner Alici, Melih Duzenli, Sinan Bengier, Muttalip Müjdeci, Muttalip Müjdeci, Hakki Kurtulus.

ΣΥΝΟΨΗ: Όταν ο Τσαν επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του για την κηδεία του πατέρα του, γίνεται μάρτυρας ενός φόνου και στη συνέχεια παγιδεύεται στην πόλη καθώς η αστυνομία κλείνει τις εξόδους και κηρύσσει την περιοχή σε καραντίνα, λόγω περιστατικών επιθέσεων από λυσσασμένα σκυλιά. Καθώς ο κλοιός σφίγγει, ο Τσαν βλέπει παντού τον δολοφόνο ενώ  η οικιακή βοηθός του μακαρίτη μοιάζει να κουβαλά μυστικά και οι γνωστοί του να τον εμπλέκουν στην απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Καλωσήρθατε στο ερμητικό σύμπαν του Ταϊφούν Πιρσελίμογλου. Στο Kerr διασκευάζει με εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια το ομώνυμο μυθιστόρημα του, μεταφέροντας τον θεατή σε ένα ακαθόριστο δυστοπικό μέλλον μιας επίσης ακαθόριστης χώρας όπου μοιάζουν να έχουν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως, απειλώντας τους πάντες με αφανισμό. Ο θάνατος ορίζει την ίντριγκα καθώς η ιστορία μας ξεκινάει με έναν εκτός κάδρου θάνατο και καταλήγει στο ίδιο σημείο, αφού μας βυθίσει σε ένα ερμητικά δυσνόητο δυστοπικό κόσμο τον οποίο ο ήρωας παρακολουθεί με γουρλωμένα μάτια και μια γερή δόση αδράνειας. Δεν χρειάζεται και μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβεις την αλληγορία της υπόθεσης σε σχέση με τη σύγχρονη Τουρκία αν και ο μη εξοικειωμένος με την Τουρκική πραγματικότητα θεατής θα έχει πολλά κενά κατανόησης. Ωστόσο η μεγαλοπρεπής αφήγηση, το σκηνοθετικό στυλιζάρισμα και η εντυπωσιακή φωτογραφία του Ανδρέα Σινάνου αποζημιώνουν τον σινεφίλ θεατή που ίσως διακρίνει κάποια εκλεκτική συγγένεια με το σινεμά του Ρόι Άντερσον.  

Διανομή: Bad Crowd 

Στις αίθουσες από 28.04.22 

KERR (gr trailer) from Bad Crowd on Vimeo.

 

Συντελεστές

Σενάριο & Σκηνοθεσία Tayfun PIRSELIMOGLU

Ηθοποιοί: Erdem ŞENOCAK, Jale ARIKAN

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος

Σκηνικά και Κοστούμια: Natali YERES

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Μοντάζ: Ali AGA

Παραγωγός: Vildan ERŞEN

Συμπαραγωγοί: Νίκος Μουστάκας, Νάνσυ Κοκολάκη, Guillaume DE SEILLE 

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή των Gataki Films (Τουρκία), Bad Crowd (Ελλάδα) και Arizona Productions (Γαλλία) με την υποστήριξη του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ, του CNC, του Creative Europe Media και του Eurimages.

Συμμετοχές και Βραβεία 

Η Εθνική πρεμιέρα της ταινίας KERR,  στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας «Χρυσό Πορτοκάλι», συνοδεύτηκε με τρία βραβεία από την κριτική επιτροπή και πιο συγκεκριμένα:

  1. το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Tayfun PIRSELIMOGLU «για τη δημιουργία μιας δυστοπικής ατμόσφαιρας που τροφοδοτεί μια βαθιά αίσθηση φόβου και ανησυχίας, για τη λεπτή αλληλεπίδραση της κινηματογραφίας και της καλλιτεχνικής σκηνοθεσίας και για την εντυπωσιακή και σχολαστική χρήση κινηματογραφικών εργαλείων»
  2. το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό
  3. και το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Ένωσης Σκηνοθετών FİLM-YÖN στον Tayfun PIRSELIMOGLU.

Το φεστιβαλικό ταξίδι της ταινίας συνεχίστηκε στις 13 Οκτωβρίου 2021 με τη διεθνή πρεμιέρα του KERR στο 37o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας. Ακολούθησε η προβολή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μπάρι και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης.