Philharmonia Orchestra, Santtu-Matias Rouvali, Seong-Jin Cho

Το θρυλικό σύνολο, υπό τον Santtu-Matias Rouvali, ερμηνεύει έργα Rossini και Tchaikovsky και πλαισιώνει τον Κορεάτη Seong-Jin Cho στο δεξιοτεχνικό Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του  Prokofiev 

Philharmonia Orchestra. Ένα βρετανικό σύνολο 80 επίλεκτων μουσικών από 16 χώρες που έχει συνδέσει το όνομά του με μαέστρους-θρύλους του 20ού και 21ου αιώνα: Toscanini, Klemperer, Furtwängler, von Karajan, Muti, Salonen. Μια ορχήστρα με 76 χρόνια συνεχούς δισκογραφικής παρουσίας, πάνω από 1 εκ. ακροατές σε διαδικτυακές μουσικές πλατφόρμες, εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές στο online κανάλι της και 4 βραβευμένα ψηφιακά projects στο βιογραφικό της.

Η ιστορική Philharmonia Orchestra υποδέχεται φέτος στο πόντιουμ τον νέο της βασικό αρχιμουσικό, τον Φιλανδό Santtu-Matias Rouvali [Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι], που διευθύνει κάθε έργο σαν να ήταν μια χορογραφία: με ρυθμική ακρίβεια και ισορροπημένη ομορφιά διατηρώντας πάντα τη ροή των μουσικών φράσεων. Αυτή τη σεζόν, περιοδεύουν μαζί για πρώτη φορά σε Βρετανία, Ρουμανία, Φιλανδία, Ισπανία, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ.

Θα βρεθούν στην Ελλάδα και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 7 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ για μία και μοναδική συναυλία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με προσκεκλημένο τους τον νοτιοκορεάτη πιανίστα Seong-Jin Cho [Σονγκ-Τζιν Τσο]. Περιζήτητος σολίστ της γενιάς του και βραβευμένος σε σημαντικές διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις, όπως οι Διαγωνισμοί Chopin της Βαρσοβίας, Tchaikovsky της Μόσχας και Hamamatsu της Ιαπωνίας, ο νεαρός βιρτουόζος θα αναμετρηθεί, στο ντεμπούτο του στο Μέγαρο, με το υπερβατικής δυσκολίας Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σολ ελάσσονα του Sergey Prokofiev [Σεργκέι Προκόφιεφ].

Το διάσημο λονδρέζικο σύνολο θα παρουσιάσει επίσης την Εισαγωγή από την όπερα «Σεμίραμις» του Gioacchino Rossini [Τζοακκίνο Ροσσίνι] και τη Συμφωνία αρ. 4 σε φα ελάσσονα του Pyotr Ilyich Tchaikovsky [Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι].

 

Seong-Jin Cho (πιάνο)

Η διεθνής κριτική έχει επαινέσει το πλούσιο ταλέντο και την έμφυτη μουσικότητά του. Το παίξιμό του, ποιητικό, προσεγμένο, δεξιοτεχνικό, γεμάτο σιγουριά, χαρακτηρίζεται από άνεση και διαύγεια που συνδυάζονται με μια εκπληκτική φυσική αίσθηση ισορροπίας.

Ο Seong-Jin Cho γεννήθηκε στα 1994 στη Σεούλ. Άρχισε να μελετά πιάνο στα έξι του χρόνια και έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στα 11. Το 2009 έγινε ο νεαρότερος νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Hamamatsu (Ιαπωνία). Το 2011, σε ηλικία 17 ετών, κέρδισε τρίτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Tchaikovsky (Μόσχα) και το 2015 το πρώτο στον Διεθνή Διαγωνισμό Chopin (Bαρσοβία). Έχει μελετήσει με τον Michel Béroff στο Παρίσι, ενώ μέντοράς του ήταν ο Alfred Brendel.

Mε έδρα το Βερολίνο, εξορμά σε όλο τον κόσμο, δίνοντας συναυλίες σε συνεργασία με φημισμένες ορχήστρες (Φιλαρμονικές Βερολίνου, Μονάχου, Λος Άντζελες και Νέας Υόρκης, Συμφωνικές Λονδίνου και Βαμβέργης, Ορχήστρα του Παρισιού, Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας, Γκεβάντχαους, Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, Konzerthaus Orchester Berlin κ.ά.) και μαέστρους διεθνούς κύρους (Αlain Altinoglu, Myung-Whun Chung, Christoph Eschenbach, Iván Fischer, Andrew Manze, Yannick Nézet-Séguin, Gianandrea Noseda, Sir Antonio Pappano and Esa-Pekka Salonen κ.ά.). Με έδρα το Βερολίνο, πραγματοποιεί διεθνείς περιοδείες, αυτή τη σεζόν, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον Semyon Bychkov καθώς και με τη Philharmonia Orchestra και τον Santtu-Matias Rouvali.

Ιδιαίτερα δραστήριος σολίστ, ο Seong-Jin Cho δίνει ρεσιτάλ στις διασημότερες συμφωνικές αίθουσες, όπως, μεταξύ άλλων, το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, η Αίθουσα της Κονσέρτχεμπαου στο Άμστερνταμ, η Philharmonie Kammermusiksaal στο Βερολίνο, το Suntory Hall του Τόκιο, το Walt Disney Hall στο Λος Άντζελες, αλλά και σε γνωστά φεστιβάλ (Roque d’Anthéron, Verbier, Gstaad Menuhin Festival, Rheingau κ.λπ.). 

Το 2016 υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Deutsche Grammophon, με την οποία έχει ηχογραφήσει έργα Chopin, Debussy, Mozart, Schubert, Berg και Liszt.

Philharmonia Orchestra

Santtu-Matias Rouvali

Ιστορικό σύνολο με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο μέλλον και στις τεχνολογικές εξελίξεις στην υπηρεσία της μουσικής, η Philharmonia Orchestra ενθουσιάζει το κοινό με τις συναρπαστικές συναυλίες της είτε στην έδρα της στο Royal Festival Hall του Southbank Centre (Λονδίνο), είτε στα μεγαλύτερα συμφωνικά κέντρα και φεστιβάλ του κόσμου ή ακόμα και στις περιοδείες της σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Ιδρύθηκε στα 1945, έχει συνεργαστεί με μυθικούς μαέστρους, έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια έργα κορυφαίων σύγχρονων συνθετών (μεταξύ άλλων, Richard Strauss, Sir Peter Maxwell Davies, Errollyn Wallen, Kaija Saariaho) και έχει διοργανώσει ιδιαίτερα αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κόσμου στην ορχηστρική μουσική, με την υποστήριξη του Arts Council England, ιδρυμάτων, εταιρειών και ιδιωτών. Μάλιστα, για τα ψηφιακά της projects καθώς και για το κοινωνικό της έργο έχει αποσπάσει τέσσερα βραβεία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας (Royal Philharmonc Society). Επίσης, έχει δημιουργήσει το Πρόγραμμα Emerging Artists που στοχεύει στην ανάδειξη της νέας γενιάς σολίστ, συνθετών και μαέστρων καθώς και στην ενίσχυση της πολυμορφίας στη βιομηχανία της κλασικής μουσικής. Το 2021 η Ορχήστρα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη διακαλλιτεχνική κολεκτίβα House of Absolute ως Αrtist in Residence, συνεργασία που συνεχίζεται, τη φετινή σεζόν, με τον πρωτοποριακό βιολονίστα και μαέστρο Pekka Kuusisto.  

Η Philharmonia Orchestra έχει συνδέσει το όνομά της με την ερμηνεία πρωτότυπης μουσικής για ταινίες και βιντεοπαιχνίδια, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο Χόλιγουντ, ενώ, από το 1947, έχει ηχογραφήσει πάνω από 150 soundtracks. Οι συναυλίες της μεταδίδονται από το Classic FM και το BBC Radio 3.

Ο Φιλανδός Santtu-Matias Rouvali είναι ο έκτος Βασικός Αρχιμουσικός στην ιστορία της Philharmonia, θέση που ανέλαβε την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να είναι Επικεφαλής Αρχιμουσικός της Συμφωνικής του Γκέτεμποργκ (Σουηδία) και της Φιλαρμονικής του Ταμπερε (Φιλανδία). Είναι γνωστός για την κινησιολογική του εκφραστικότητα και την αστείρευτη ενέργειά του στο πόντιουμ. Αυτή τη σεζόν, ο Rouvali εμφανίζεται με τη Philharmonia Orchestra στα BBC Proms και συμπράττει με σημαντικά ευρωπαϊκά σύνολα, όπως οι Φιλαρμονικές της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, του Μονάχου και της Νέας Υόρκης και η Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, αλλά και διακεκριμένους σολίστ (Daniil Trifonov, Nemanja Radulovic, Golda Schultz, Seong-Jin Cho, Nicola Benedetti, Alexandre Kantorov κ.ά.).

Την προηγούμενη σεζόν, ηχογράφησε και παρουσίασε σε live streaming συναυλίες στη Σουηδία και τη Φιλανδία, διηύθυνε την Εθνική Ορχήστρα της Ισπανίας και τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και έκανε το ντεμπούτο του μεν Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας σε απευθείας μετάδοση από τον σταθμό France Musique. 

Οι δισκογραφικές του συνεργασίες είναι πολλές. Mε τη Philharmonia και τη Φιλαρμονική του Τάμπερε, αλλά και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Γκέτεμποργκ, με την οποία έχει ηχογραφήσει δίσκους με έργα Sibelius, οι οποίοι κέρδισαν βραβεία από τον ειδικό μουσικό Τύπο σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

ΙΝΦΟ

Σάββατο 7 Μαΐου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τιμές εισιτηρίων

15 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 22 €● 36 €

50 € ● 60 € ● 70 € ● 80 €

Διάρκεια 2 ώρες (με διάλειμμα)

Στη συναυλία θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

Λοιπές Πληροφορίες

https://megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/ 

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens