Downton Abbey: A New Era - Ο Πύργος του Downton 2: Μια Νέα Εποχή

Παραγωγή: Βρετανία 2022 

Σε συμπαραγωγή με ΗΠΑ 

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Κομεντί Εποχής

* * *

Σκηνοθεσία: Simon Curtis

Πρωταγωνιστούν: Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Tuppence Middleton, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Laura Haddock, Hugh Dancy, Dominic West, Joanne Froggatt, Laura Carmichael, Allen Leech, Imelda Staunton, Raquel Cassidy, Sophie McShera, , Robert James-Collier, Samantha Bond, Phyllis Logan, Penelope Wilton, Jim Carter, Brendan Coyle, Lesley Nicol, Michael Fox, Harry Hadden-Paton , Kevin Doyle, Fifi Hart, Sue Johnston, Nathalie Baye, David Robb, Jonathan Coy, Dave Simon, Douglas Reith, Jonathan Zaccaï, Charlie Watson, Alex Skarbek.

ΣΥΝΟΨΗ: Βρισκόμαστε στο 1928 και οι ένοικοι του Downton μαζί με το προσωπικό τους, είναι παρόντες στο γάμο του Τομ Μπράνσον με την Λούσι Σμίθ. Οι αναταράξεις πολλές με κυριότερη όμως το μυστήριο της νεοαποκτηθείσας κληρονομιάς μιας βίλας στη Νότια Γαλλία από την Βάιολετ Κρόουλι. Και ενώ μια βωβή ταινία με τίτλο «Ο Τζογαδόρος» πρόκειται να γυριστεί στον πύργο της οικογένειας, η οικογένεια σχεδιάζει να ξεφύγει από το επικείμενο χάος και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να επισκεφθεί τη βίλα στη Νότια Γαλλία. Ωστόσο, αναζητώντας την αλήθεια, η οικογένεια θα ανακαλύψει περισσότερα απ’ όσα ήταν έτοιμη και η υπόθεση θα εγείρει περισσότερες ερωτήσεις παρά θα δώσει απαντήσεις. Η έλευση του ομιλούντα κινηματογράφου θα περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα… 

Ποιο είναι το μυστικό που κάνει το κοινό (κυρίως το βρετανικό) να ξετρελαίνεται με τις ιστορίες της αριστοκρατίας; Ίσως η ταύτιση με ένα άπιαστο, κλειστό κοινωνικό κύκλο που ζει μια τακτοποιημένη ζωή μέσα στη χλιδή, την ασημαντότητα και την διασκέδαση της ανίας μέσα από δηλητηριώδη ευφυολογία. Ίσως, το σύμπλεγμα που πάντα έκανε τους υπηκόους να θαυμάζουν τους δυνάστες τους, κάτι που στη Βρετανική Αυτοκρατορία έχει αναχθεί στο πέρασμα των αιώνων σε Θεσμό ακλόνητο και σημαντικότερο στυλοβάτη του κοινωνικού status quo. Αυτή η βιτρίνα αριστοκρατίας ήταν και συνεχίζει να είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Βρετανίας, όπως μαρτυρά και η τεράστια επιτυχία της σειράς The Crown, με θέμα τη Βασιλική οικογένεια. Πριν από το The Crown όμως, υπήρξε το Downton Abbey του συγγραφέα Julian Fellows, προσωπικός θρίαμβος αυτού του βραβευμένου με Oscar σεναρίου για το θρυλικό Gosford Park. 6 σεζόν, άπειρα βραβεία και υποψηφιότητες οδήγησαν μετά από λίγα χρόνια στην πρώτη κινηματογραφική έξοδο το 2019, με ανάμικτα καλλιτεχνικά αποτελέσματα.

3 χρόνια αργότερα και με έναν πολύ καλύτερο σκηνοθέτη στο τιμόνι, τον Simon Curtis του Επτά Μέρες με τη Μέριλιν, ο Πύργος του Downton ζωντανεύει περνώντας σε μια νέα εποχή καθώς βρισκόμαστε πια στο 1928 και πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο μετά τον Μεγάλο Πόλεμο. Στο 1928 όπου η Βικτωριανή εποχή αρχίζει να παραμερίζεται από νέα ήθη και έθιμα αλλά και νέες τεχνικές ανακαλύψεις όπως ο ομιλών κινηματογράφος. Στον κλειστό κόσμο της Αριστοκρατίας όμως αυτό που έχει σημασία είναι η τήρηση του τύπου και των κοινωνικών αποστάσεων. Αυτή την τήρηση απειλεί από τη μια ένα «σκάνδαλο» νεότητας της αυστηρής, ευφυούς και δηλητηριώδους Μητέρας του Οίκου και από την άλλη η εισβολή μιας νέας λαϊκής τέχνης στο αποστειρωμένο περιβάλλον του Downton.

Ο Julian Fellows αποδεικνύεται μάστορας της αφήγησης του ασήμαντου και γαργαλιστικού ενώ ο σκηνοθέτης Simon Curtis αξιοποιεί τόσο την Ιστορία της σειράς όσο και το υπέροχο καλλιτεχνικό της περιτύλιγμα για να παραδώσει ένα πολύ ευχάριστο δείγμα entertainment που μάλλον απέχει πολύ από την κινηματογραφική αφήγηση φέρνοντας περισσότερο σε συμπυκνωμένη σειρά ή τηλεοπτικό πιλότο. Αυτό όμως καμία σημασία δεν έχει για τους fans του Downton στους οποίους κυρίως απευθύνεται. Οι μη γνώστες θα έχουν πολλά κενά όσον αφορά πρόσωπα και πράγματα αν και αυτοί θα ικανοποιηθούν εξίσου από το πλούσιο θέαμα. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 05.05.22