Prizefighter: The Life of Jem Belcher – Ο Αήττητος

Παραγωγή: Βρετανία 2022 

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα Εποχής

* *

Σκηνοθεσία: Daniel Graham

Πρωταγωνιστούν: Matt Hookings, Ray Winstone, Russell Crowe, Marton Csokas, Jodhi May, Julian Glover, Steven Berkoff, Glen Fox, Ricky Chaplin, Lucy Martin, Stanley Morgan, Olivia Chenery.

ΣΥΝΟΨΗ: Μπρίστολ, Αγγλία, 1800: Ο νεαρός και χαρισματικός Τζεμ Μπέλτσερ μεταμορφώνει τη μέχρι τότε πρωτόγονη πυγμαχία από λαϊκό θέαμα σε βασιλικό άθλημα, σε μία ασύλληπτη πορεία που ξετυλίγει την άνοδο και την πτώση ενός καθαρόαιμου ταλέντου και ενός γεννημένου πρωταθλητή. 

Ο Αήττητος είναι μια ταινία εποχής για την οποία ο σκηνοθέτης της Daniel Graham δηλώνει ως επιρροή μεταξύ άλλων το Barry Lyndon του Stanley Kubrick. Υπερβολές! Ένα συμπαθητικό δράμα που μας μεταφέρει στη Γεωργιανή περίοδο της Αγγλίας των αρχών του 19ου αιώνα και μας εισάγει στον κόσμο των λαϊκών πυγμάχων του δρόμου που τότε ήταν πολύ δημοφιλείς. Με στρωτή αφήγηση και με όλα τα προβλεπόμενα κλισέ του είδους παρακολουθούμε την άνοδο και τη πτώση του πρώτου αλλά λησμονημένου πλέον καταγεγραμμένου επαγγελματία πυγμάχου που έβαλε τις βάσεις για την εξέλιξη του αθλήματος. Τον παρακολουθούμε στα πρώτα του βήματα με τον παππού του τον οποίο υποδύεται με το θηριώδες του γρύλλισμα ο Ράσελ Κρόου και κατόπιν στη μαθητεία του με ένα δάσκαλο του δρόμου που υποδύεται ο επίσης επιβλητικός Ρέι Γουίνστον. Το πρόβλημα βρίσκεται τόσο στο σενάριο που υπογράφει ο πρωταγωνιστής Ματ Χούκινγκς όσο και στην pretty boy ερμηνεία του που δεν καταφέρνουν να δώσουν βάθος στον ήρωα. Ταινία που αργά ή γρήγορα θα βρει τη θέση της σε κάποια πλατφόρμα, εκεί που θα ταιριάζει περισσότερο η σύλληψή της και το ύφος της. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 21.07.22 

 

Ποιος ήταν ο Τζεμ Μπέλτσερ

Στις αρχές του 19ου αιώνα, στα σκοτεινά στενά και τα πανηγύρια του Μπρίστολ αναδύεται ένα νέο είδος λαϊκού ήρωα. Το όνομά του είναι Τζεμ Μπέλτσερ, ένα φτωχόπαιδο του δρόμου, με έναν διαβόητο και βάναυσο παππού που καταστρέφει τον εαυτό του και τους άλλους εξαιτίας των εθισμών του. Ο παππούς του εκτός από προπονητής είναι και μία πατρική φιγούρα για τον Τζεμ. Τον διδάσκει την πειθαρχία και την τέχνη της πυγμαχίας και τον πείθει ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος πυγμάχος στον κόσμο. Αυτό που ακολουθεί είναι η ανοδική πορεία του νεότερου πρωταθλητή Αγγλίας.

Ο Τζεμ επικρατεί εύκολα στους πρώτους αγώνες του, εξαιτίας της μοναδικής ικανότητας, ταχύτητας και προσέγγισης του. Είναι ένα φυσικό ταλέντο, με γοητεία, στυλ και χάρη. Ο τρόπος ζωής του αλλάζει δραματικά όταν ξεκινάει να κερδίζει και σύντομα βρίσκεται από τη φτώχεια του Μπρίστολ στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου.

Ο Τζεμ υπερασπίζεται αήττητος τον τίτλο του για πέντε χρόνια μέχρι που ένα ατύχημα τον αφήνει τυφλό στο αριστερό του μάτι. Μην μπορώντας πλέον να αγωνιστεί, καταλήγει στο αλκοόλ, πυροδοτώντας μια καταστροφική πτώση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα από πρωταθλητής να βρεθεί στη φυλακή. O εγκλεισμός του τον βοηθάει να αναρρώσει και να παλέψει για έναν ακόμη τίτλο απέναντι στον νέο πρωταθλητή. Με ένα καλό μάτι καταφέρνει να φτάσει τους δεκαοκτώ γύρους σε έναν βάναυσο αγώνα που παραλίγο να τον σκοτώσει.

Μέχρι σήμερα, ο Τζεμ θεωρείται ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία της πυγμαχίας και ο τελευταίος αγώνας του, διάρκειας  δεκαοκτώ γύρων,  έχει χαρακτηριστεί ως ο ξεχασμένος αγώνας του 19ου αιώνα.