Maison de retraite – Η Πανσιόν

Παραγωγή: Γαλλία 2022 

Σε συμπαραγωγή με Ελβετία 

Διάρκεια: 97 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

* * ½

Σκηνοθεσία: Thomas Gilou

Πρωταγωνιστούν: Kev Adams, Gérard Depardieu, Daniel Prévost, Mylène Demongeot, Jean-Luc Bideau, Liliane Rovère, Firmine Richard, Marthe Villalonga, Marianne Garcia, Antoine Duléry, Jarry, Manda Touré.

ΣΥΝΟΨΗ: Για να γλιτώσει τη φυλακή, ο ατίθασος Μιλάν πρέπει να συμπληρώσει 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας σ’ έναν οίκο ευγηρίας. Στην αρχή, η κατάσταση είναι σκέτη κόλαση, μέχρι που οι συνταξιούχοι οικότροφοι αποφασίζουν να τον «υιοθετήσουν». 

«Μέσα σε κάθε γέρο άνθρωπο υπάρχει ένας νέος που αναρωτιέται τι του συνέβη». Καρατσεκαρισμένο! Πόσο μάλλον όταν αυτός ο γέρος καταλήγει σε Οίκο Ευγηρίας. Πόσα δεν έχουν ακουστεί για τα σημεία και τέρατα που περιβάλλουν κάποιες από αυτές τις πανσιόν ηλικιωμένων. Η Πανσιόν του Τομά Ζιλού, του έμπειρου δημιουργού του «Μα την αλήθεια λέω ψέματα» που γνώρισε τεράστια επιτυχία και δύο συνέχειες, χτυπάει απευθείας στο ψαχνό αλλά μέσα από το πρίσμα μιας διασκεδαστικής ιστορίας σύγκρουσης γενεών. Από τη μια ο πρωταγωνιστής Κεβ Τζέιμς, δημοφιλέστατος νέος κωμικός στη Γαλλία, σε ιδέα του οποίου βασίζεται η ταινία. Με τεράστια απορημένα μάτια και ένα πονηρό χαμόγελο να σκάει στην άκρη είναι η επιτομή του σύγχρονου λούμπεν αλητάκου που ξαφνικά χάνει τη γη (και το Playstation) κάτω από τα πόδια του. Από την άλλη μια κουστωδία ιερών τεράτων του Γαλλόφωνου θεάματος με επικεφαλής το θηρίο Ντεπαρντιέ, ερμηνεύει τους έγκλειστους σε μια «πανσιόν» ηλικιωμένων που είναι πολύ πιο σκοτεινή από ότι δείχνουν τα χαρούμενα χρώματα στους τοίχους της. Η συνάντησή τους θα έχει καταλυτικά (αλλά και ενίοτε ξεκαρδιστικά) αποτελέσματα για όλους.

Αν η πλοκή θυμίζει κάτι, δεν είναι παρά οι θρυλικοί Άθικτοι, από τη φόρμουλα των οποίων δεν ξεφεύγει πολύ η ταινία παρά τις επιμέρους διαφορές. Η στρωτή αλλά και χωρίς εξάρσεις σκηνοθεσία του Ζιλού, τα ένδοξα γηρατειά που πρωταγωνιστούν αλλά και το κωμικό ταλέντο του Κεβ Τζέιμς εξασφαλίζουν ένα συμπαθέστατο αποτέλεσμα. Μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 28.07.22