Jalsaghar – Το Μουσικό Δωμάτιο

Παραγωγή: Ινδία 1958 

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * * *

Σκηνοθεσία: Satyajit Ray

Πρωταγωνιστούν: Chhabi Biswas, Gangapada Basu, Tulsi Lahiri, Kali Sarkar, Padmadevi, Pinaki Sengupta, Sardar Akhtar, Bismillah Khan, Waheed Khan.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο άρχοντας Χουζούρ Ρόι, παρακμασμένος γαιοκτήμονας της Βεγγάλης, ζει απομονωμένος στο ανάκτορό του, βυθισμένος στον πόνο της απώλειας και με μόνη παρηγοριά την αγάπη του για τη μουσική. Η μεγαλύτερη χαρά του ήταν πάντα η αίθουσα μουσικής όπου είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν φημισμένες συναυλίες. Τώρα πια η πολυτελής αίθουσα είναι μια σκιά του παρελθόντος αλλά ο Ρόι θα θυσιάσει τα πάντα για μια τελευταία μεγαλοπρεπή συναυλία. 

Ο κορυφαίος των Ινδών δημιουργών Σατιαζίτ Ράϊ γύρισε το Μουσικό Δωμάτιο ανάμεσα στις διάσημες ταινίες του, της κλασσικής τριλογίας του Άπου. Με υπνωτιστική μεγαλοπρέπεια, απεικονίζει την παρακμή ενός παραδοσιακού αριστοκράτη, ενός zamindar, εκπρόσωπου ενός φεουδαρχικού συστήματος γαιοκτημόνων που κατείχαν απέραντες εκτάσεις της Βεγγάλης. Ο κόσμος γύρω του αλλάζει καθώς η Ινδία περνάει στη βιομηχανοποίηση του 20ου αιώνα, με νέους άρχοντες του χρήματος χωρίς κληρονομικές περγαμηνές, ωστόσο ο ίδιος προσκολλημένος στο ελέω παράδοσης κληρονομικό του δικαίωμα, παραμένει βυθισμένος στη αδράνεια των μαλακών μαξιλαριών του, απολαμβάνοντας την μόνη του αγάπη: τη μουσική. Η τέχνη όμως μπορεί να ευφραίνει την ψυχή του και να ικανοποιεί την αριστοκρατική υπερηφάνεια του αλλά το χρηματοκιβώτιο αδειάζει και το ξεπούλημα και του τελευταίου θησαυρού ίσα που αρκεί για μια τελευταία αναλαμπή μουσικής έκστασης.

Ο Ρόι είναι ένας σχεδόν σεξπηρικός ήρωας, ένας Ινδός «εξάδελφος» του Βασιλιά Λιρ, μια τραγική φυσιογνωμία που βυθίζεται μέσα στην ακινησία ενός αδιέξοδου συντηρητισμού χάνοντας κυριολεκτικά τα πάντα, ενώ μια νέα οικονομική τάξη, την οποία εκπροσωπεί ο γλοιώδης γείτονας Γκαργκούλι, έρχεται με θράσος και ρηχότητα πνεύματος να καταλάβει το πεδίο δράσης της Ιστορίας.

Μεγαλείο αφήγησης ανάλογο ενός Όρσον Γουέλς, υπέροχη φωτογραφία, αριστουργηματική μουσική που αποτελεί λειτουργικό μέρος της πλοκής χαρακτηρίζουν αυτό το αριστούργημα που επανειλημμένα έχει βρεθεί στις κατά καιρούς λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Οι πολυπληθείς φίλοι του Ινδικού πολιτισμού ας σπεύσουν!!! 

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 28.07.22