Amira - Αμίρα

Παραγωγή: Αίγυπτος 2021 

Σε συμπαραγωγή με Ιορδανία/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * ½

Σκηνοθεσία: Mohamed Diab

Πρωταγωνιστούν: Saba Mubarak, Ali Suliman, Tara Abboud, Waleed Zuaiter, Ziad Bakri, Suhaib Neshwan, Reem Talhami, Sameera Asir, Saleh Bakri, Kais Nashif.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Αμίρα, μια 17χρονη Παλαιστίνια, ήρθε στον κόσμο χάρη στο σπέρμα που είχε φυγαδεύσει ο φυλακισμένος πατέρας της, Ναγουάρ, από το κελί του εγκλεισμού του. Η αγάπη και η στοργή των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους την αποζημιώνουν-και με το παραπάνω- για την απουσία του πατέρα. Αλλά, όταν αποκαλύπτεται πως ο Ναγουάρ είναι στείρος, η Αμίρα χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της.

Συμβαίνουν πράγματα σ αυτή τη Γη που μπορεί να αφήσουν άναυδο ακόμη και τον πιο ψύχραιμο παρατηρητή. Το sperm trafficking στις ισραηλινές φυλακές παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων είναι ένα από αυτά. Μια ιστορία που κρατάει χρόνια, με ιδεολογικές και εθνοπατριωτικές προεκτάσεις, που κατά πληροφορίες αφήσει πίσω της τουλάχιστον εκατό παιδιά του σωλήνα. Μια πρακτική απότοκη αισθημάτων μίσους και εκδίκησης για τα δεινά και την απώλεια μιας πατρίδας από ένα εχθρικό καθεστώς που συνεχώς σκληραίνει τη θέση του. Μιας πατρίδας που παραμένει ζωντανή με καύσιμο την άσβεστη φλόγα του μίσους προς τον κατακτητή εδώ και δεκαετίες. Ένα κουβάρι η ζωή στη Μέση Ανατολή, ένα κουβάρι και η ζωή της Αμίρα μόλις πληροφορείται το σοκαριστικό γεγονός της στειρότητας του φερόμενου πατέρα της. Ένα γεγονός-σκάνδαλο για την κλειστή παραδοσιακή κοινωνία των Παλαιστίνιων της Δυτικής όχθης που μπορεί να έχει θανάσιμες επιπτώσεις. Αυτές τις επιπτώσεις επιχειρεί μάταια να μετριάσει η μητέρα της Αμίρα (συγκλονιστική η Σάμπα Μουμπάρακ). Μάταια αφού η Αμίρα μοιάζει αποφασισμένη για όλα, ξεκινώντας μια απελπισμένη πορεία εξερεύνησης που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. 

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που επιλέγει ο Αιγύπτιος δημιουργός της πολυβραβευμένης Κλούβας, ωστόσο η «πατάτα» παραμένει καυτή ακόμη και για τα χέρια ενός έμπειρου Άραβα σκηνοθέτη με αποτέλεσμα την απλή εικονογράφηση μιας συγκλονιστικής ιστορίας με ελάχιστα κριτική τοποθέτηση απέναντι σε παγιωμένες αδιέξοδες καταστάσεις και οπισθοδρομικές νοοτροπίες που καθορίζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η μελοδραματική τροπή που παίρνει η ιστορία από τη μέση και πέρα μεταθέτει το κέντρο βάρους της αφήγησης στο κοινωνικό πεδίο χωρίς τίποτε να προδιαθέτει τον θεατή για το συζητήσιμο φινάλε.

Διανομή: Cinobo 

Στις αίθουσες από 28.07.22 και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com 

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Το γεγονός ότι υπάρχει κάποια μορφή αμώμου σύλληψης στο πιο ιερό και διαιρεμένο μέρος στη γη, είναι συναρπαστικό αλλά και σουρεαλιστικό. Η Αμίρα είναι μια μικροκοσμική εξερεύνηση του διχασμού και της ξενοφοβίας στον σύγχρονο κόσμο. Στη διαδικασία αποκάλυψης της ταυτότητας της ηρωίδας μας, η ταινία θέτει το ερώτημα: είναι το μίσος μέρος της φύσης, ή προϊόν καλλιέργειας;

Η ιδέα για την ταινία προέκυψε από τις ειδήσεις. Διάβασα ότι ζευγάρια Παλαιστινίων μπορούσαν να συλλάβουν παιδιά ακόμα και αν ο άντρας ήταν φυλακή στο Ισραήλ, μέσω trafficking του σπέρματος. Η ιστορία μού κόλλησε στο μυαλό, και βρήκα σε αυτήν υπαρξιακές προεκτάσεις που πήγαιναν πέρα από τη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, και θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή κι αλλού, θέτοντας φιλοσοφικά ερωτήματα: τι συμβαίνει στο μυαλό ενός νέου ανθρώπου που έχει συλληφθεί αρχικά ως ιδέα; Από πού προκύπτουν τα πιστεύω του, πώς τα κληρονόμησε;

Η Αμίρα θα μπορούσε να είναι τραγωδία του Σαίξπηρ, αλλά η ιστορία λαμβάνει χώρα στη σημερινή Παλαιστίνη, ένα μέρος στολισμένο με πορτρέτα των μαχητών της ελευθερίας - ήρωες, τους λένε οι Παλαιστίνιοι, τρομοκράτες, οι Ισραηλινοί. Η τιμή των αγωνιστών βρίσκεται στην καρδιά του παλαιστινιακού αγώνα, τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με αυτό τον τρόπο -είναι περίπου εκατό μέχρι σήμερα- είναι σύμβολο του αγώνα κατά της καταπίεσης, σύμβολο του παλαιστινιακού πνεύματος. Μια απόδειξη ότι αυτοί οι μαχητές δεν θα τα παρατήσουν ποτέ. Αν σκοτωθούν, τα παιδιά τους θα πάρουν τη θέση τους, η πηγή του αγώνα τους δεν θα στερέψει ποτέ.

 

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Επιτυχημένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως, ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Ντίαμπ έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2010 με την ταινία Cairo 678. Το 2016 η ταινία του Clash συμμετείχε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ μετά την Αμίρα (2021) φέτος σκηνοθέτησε την πρώτη του δουλειά στις ΗΠΑ, την τηλεοπτική σειρά των Disney+ και Marvel Studios, Moon Knight.