Suspicion - Υποψίες

Παραγωγή: ΗΠΑ 1941 

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

* * * *

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

Πρωταγωνιστούν: Cary Grant, Joan Fontaine, Cedric Hardwicke, Nigel Bruce, May Whitty, Isabel Jeans, Heather Angel, Auriol Lee, Reginald Sheffield, Leo G. Carroll.

ΣΥΝΟΨΗ: Ένας γοητευτικός playboy, ο Τζόνι, καταφέρνει να παντρευτεί μια αφελή, πλούσια νεαρή, τη Λίνα, η οποία ανακαλύπτει ότι είναι ψεύτης, τζογαδόρος και απένταρος. Η Λίνα όμως αρχίζει να υποψιάζεται ότι εκτός από αυτά, είναι και δολοφόνος -και ίσως η ίδια να είναι το επόμενο θύμα του…

80 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, οι Υποψίες έχουν ήδη καταλάβει μια περίοπτη θέση στην ιστορία των θρίλερ μυστηρίου και σασπένς, κουβαλώντας και μια διπλή πρωτιά: Πρώτη συνεργασία του Χίτσκοκ με τον γόη της εποχής Κάρι Γκραντ και πρώτη (και τελευταία) φορά που βραβεύεται με Oscar πρωταγωνίστρια του μεγάλου μάστερ. Η λεπτεπίλεπτη, αέρινη Τζόαν Φοντέν αποδείχθηκε ιδανική επιλογή για την αφελή αριστοκράτισσα που συνειδητοποιεί σταδιακά την διπλή φύση του γοητευτικού συζύγου της, αποδεχόμενη τελικά την μοιραία θυματοποίησή της λόγω τρελού έρωτα. Απέναντι της ο αεικίνητος και ευφράδης Κάρι Γκραντ ισορροπεί ανάμεσα στα γοητευτικά χαμόγελα και τα φευγαλέα σκοτεινά βλέμματα, αποπνέοντας μια ακαθόριστη απειλή που ενισχύεται σταδιακά μέχρι να έρθει το (πολυσυζητημένο) φινάλε. Ένα φινάλε χολιγουντιανό που ο μετρ κατάφερε να πλασάρει με τον δικό του απαράμιλλο σκηνοθετικό τρόπο έτσι ώστε και η πίτα να παραμείνει ολόκληρη και το στούντιο χορτάτο.  

Είναι επίσης αξιοθαύμαστος ο τρόπος που σκοτεινιάζει σταδιακά ο κινηματογραφικός ορίζοντας μιας ταινίας που ξεκινά σαν ανάλαφρη ρομαντική κομεντί, εξελίσσεται σε μίνι δράμα δωματίου και καταλήγει…στην άκρη του καθίσματος για τον θεατή. Ένα από τα δεκάδες masterclass σκηνοθεσίας από τον μεγάλο μετρ του σασπένς, οι Υποψίες παραμένουν αγέραστες και διαχρονικές. 

Διανομή: Summer Classics 

Στις αίθουσες από 18.08.22