Maigret – Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ και το Μυστήριο της Νεκρής Κοπέλας

Παραγωγή: Γαλλία 2022 

Σε συμπαραγωγή με Βέλγιο 

Διάρκεια: 89 λεπτά

Είδος: Αστυνομικό

* * *

Σκηνοθεσία: Patrice Leconte

Πρωταγωνιστούν: Gérard Depardieu, Jade Labeste, Mélanie Bernier, Aurore Clément, Hervé Pierre, Elizabeth Bourgine, Clara Antoons, Pierre Moure, Bertrand Poncet, Anne Loiret,  André Wilms, Philippe du Janerand

ΣΥΝΟΨΗ: Ένα νεαρό κορίτσι, ντυμένο με βραδινή τουαλέτα, θα βρεθεί νεκρό σε μια πλατεία του Παρισιού. Την υπόθεση θα αναλάβει ο ιδιόρρυθμος επιθεωρητής Μαιγκρέ που θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψει την ταυτότητα της κοπέλας και έπειτα να ανασυνθέσει τις τελευταίες μέρες της ζωής της ώστε να βρει τον δολοφόνο. 

Ο 75χρονος Πατρίς Λεκόντ, πολυβραβευμένος εκπρόσωπος της Γαλλικής κινηματογραφίας των 90s (Εραστής της Κομμώτριας, Ridicule, Ο Δήμιος του Σαιν Πιερ κ.α.) επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στο ζοφερό σύμπαν του Ζορζ Σιμενόν στο οποίο είχε διαπρέψει το 1989 με τον Κύριο Ιρ. Αυτή τη φορά διασκευάζει μια από τις νουβέλες του μεγάλου Βέλγου συγγραφέα με ήρωα τον Επιθεωρητή Μαιγκρέ, προσφέροντας στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ την ευκαιρία να «γράψει» στην οθόνη με την επιβλητική του από κάθε άποψη παρουσία, έναν από τους δημοφιλέστερους ντετέκτιβ της (τηλεοπτικής κυρίως) ιστορίας του 20ου αιώνα. Ο Μαιγκρέ, αστυνομικός σωματώδης αλλά χαμηλών τόνων, με το χαρακτηριστικό του καπέλο και την πίπα και το χοντρό παλτό του, είναι ένας σκληρός αλλά ηθικός και δίκαιος χαρακτήρας, ένα ζωντανό κόμικ, που ήταν φυσικό να γίνει διαχρονικά δημοφιλής πέρα και από το Γαλλόφωνο κόσμο, από το Χόλιγουντ  μέχρι τη Σοβιετική Ένωση και την Ιαπωνία.

Στην Ιστορία της Νεκρής Κοπέλας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής βρίσκονται σε πολύ καλή φόρμα και το αποτέλεσμα είναι μια σφιχτοδεμένη αστυνομική ιστορία μυστηρίου και κοινωνικής κριτικής η οποία δεν προδίδει καθόλου τη σκληρή, παγερή γραφή του Σιμενόν που περιγράφει με λανθάνουσα μισανθρωπία και λεπτή ειρωνεία, την ζοφερή εικόνα μιας κοινωνίας ταξικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ιδανική επιλογή για θερινή κινηματογραφική έξοδο. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 25.08.22