Avatar

Παραγωγή: ΗΠΑ 2009 

Διάρκεια: 162 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

* * * *

Σκηνοθεσία: James Cameron

Πρωταγωνιστούν: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Stephen Lang, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, CCH Pounder, Wes Studi, Laz Alonso, Dileep Rao, Matt Gerald.

ΣΥΝΟΨΗ: Έτος 2154. Ο πρώην πεζοναύτης Jake Sully είναι πλέον καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, όμως κατά βάθος παραμένει ένας πολεμιστής. Όταν συμμετέχει σε μία αποστολή στον πλανήτη Πανδώρα, όπου κατοικεί μία εξωγήινη φυλή, καλείται να διαλέξει στρατόπεδο σε μία σύγκρουση που ετοιμάζεται να ξεσπάσει.

Η πιο εντυπωσιακή ταινία φαντασίας όλων των εποχών. Τελεία και παύλα! Ένα θαύμα που, συνδυάζοντας την αιχμή της τεχνολογίας με τον πιο ανεπιτήδευτο ρομαντισμό, καθήλωσε το παγκόσμιο κοινό και βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των παγκόσμιων κινηματογραφικών εισπράξεων όλων των εποχών! Δεκατρία χρόνια αργότερα είναι επιτέλους έτοιμο το sequel που δούλευε χρόνια ολόκληρα ο Τζέιμς Κάμερον, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι των κινηματογραφικών εφευρέσεων. Θα απαιτηθεί βέβαια μια δεκαετία ακόμη για να ολοκληρωθεί η επική ιστορία αγάπης που γεννήθηκε στον Πλανήτη Πανδώρα, ένα SciFi έπος που ίσως κάποτε να συγκρίνεται με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Να σημειωθεί ότι ο μεγάλος Καναδός δημιουργός έγραψε ιστορία και πέρα από τις κινηματογραφικές αίθουσες, με την προηγμένη τεχνολογία που ο ίδιος εφηύρε για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, οικολογία, μητριαρχία, ανιμισμός, πασιφισμός αποτελούν τους πυλώνες ενός ρομάντζου που συνδυάζει το θρύλο της Ινδιάνας Ποκαχόντας με το Μάγο του Οζ. You are not in Kansas anymore, αναφωνεί ο επικεφαλής της εκστρατευτικής δύναμης στους φαντάρους που ξεχύνονται από το μεταγωγικό αερόπλοιο στον παρθένο πλανήτη που πρόκειται να αποικήσουν-εξερευνήσουν-κατακτήσουν. Τον πλανήτη που έχει την δύναμη να μετατρέψει την αναπηρία του ιμπεριαλισμού σε πνευματική εγρήγορση και οργασμό ψυχής. Αυτό τον πνευματικό οργασμό καλούμαστε να απολαύσουμε ξανά στο μέγεθος που αρμόζει στο θέαμα που μας προσφέρει ο Κάμερον. Την μεγάλη οθόνη.

Η ταινία ήταν υποψήφια για εννέα Βραβεία Oscar, συμπεριλαμβανομένων Καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας. Κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Φωτογραφίας, Σχεδιασμού Παραγωγής και οπτικών Εφέ.

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 22.09.22 

 

Trivia

Η ταινία γυρίστηκε με τη μέθοδο performance capture. Οι CG χαρακτήρες του Avatar μοιάζουν με τους ηθοποιούς που τους υποδύονται, αλλά οι βασικές τους αναλογίες είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, τα μάτια των Na’vi έχουν τη διπλάσια διάμετρο από τα ανθρώπινα μάτια, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στα μάτια.

Η ομάδα του Cameron εξασφάλισε τον απόλυτο ρεαλισμό στους χαρακτήρες, αναπτύσσοντας ένα νέο σύστημα, το image-based facial performance capture, που χρησιμοποιούσε μια κάμερα-κράνος για να καταγράψει με ακρίβεια και την πιο ανεπαίσθητη έκφραση στα πρόσωπα των ηθοποιών. Η κάμερα κατέγραφε και την κίνηση των ματιών, κάτι που δεν συνέβαινε με παλαιότερα συστήματα.

Το επαναστατικό σύστημα-κράνος δεν ήταν απλά το κλειδί για τις πιο δυσδιάκριτες εκφράσεις των χαρακτήρων, αλλά και για το επικό θέαμα της ταινίας. Εφόσον το σύστημα αυτό δεν βασιζόταν στις motion capture κάμερες του παρελθόντος, αυτές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταγράψουν την κίνηση του σώματος, οπότε μπορούσαν να τοποθετηθούν πολύ πιο μακριά από τους ηθοποιούς. Το γεγονός αυτό έδινε τη δυνατότητα στην ομάδα του Avatar να καταγράψει ζωντανά άλογα που καλπάζουν, ακροβατικά με τη χρήση καλωδίων, ακόμα και εναέριες μάχες ανάμεσα σε αεροσκάφη και ιπτάμενα πλάσματα.

Μία ακόμα εφεύρεση που δημιουργήθηκε για το Avatar ήταν η Virtual Camera, η οποία επέτρεπε στον James Cameron να γυρίζει σκηνές στον ψηφιακό του κόσμο, σαν να κινηματογραφούσε σε ένα στούντιο του Χόλιγουντ. Μέσα από τη Virtual Camera, ο σκηνοθέτης δεν έβλεπε τη Zoe Saldana, αλλά τον εξωγήινο χαρακτήρα που υποδυόταν. Αντί για τους Sam Worthington και Sigourney Weaver, έβλεπε τα τεράστια μπλε avatar τους, με τις ουρές και τα τεράστια χρυσά μάτια τους. Αντί για το λιτό γκρι χώρο του Volume, έβλεπε την πλούσια βλάστηση του δάσους της Πανδώρας, τα πλωτά βουνά Αλληλούια και την ανθρώπινη αποικία στην Πύλη της Κολάσεως.

«Οι ηθοποιοί με ρωτούν αν προσπαθούμε να τους αντικαταστήσουμε» λέει ο James Cameron. «Αντιθέτως, προσπαθούμε να τους προσφέρουμε νέες μεθόδους για να εκφράζονται και να δημιουργούν χαρακτήρες, χωρίς κανένα περιορισμό. Δεν θέλω να αντικαταστήσω τους ηθοποιούς, λατρεύω την συνεργασία με ηθοποιούς. Αυτή είναι η δουλειά ενός σκηνοθέτη, άλλωστε. Αυτό που προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε είναι τις πέντε ώρες στην καρέκλα του μακιγιάζ, που απαιτούνταν για τη δημιουργία χαρακτήρων όπως εξωγήινοι, λυκάνθρωποι, μάγισσες, δαίμονες κτλ. Τώρα μπορείς να είσαι όποιος και ό,τι θέλεις, σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και διαφορετικού φύλου, χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία και τη δυσφορία του πολύπλοκου μακιγιάζ».

Ο James Cameron έχει δηλώσει για την τεχνολογία που αναπτύχθηκε για τις ανάγκες της ταινίας: «Όλα καταλήγουν πάντα σε ένα ερώτημα: Είναι καλή η ιστορία; Όλα καταλήγουν στους χαρακτήρες – εξωγήινους και ανθρώπους – και στα ταξίδια τους. Η τεχνολογία είναι σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο που δεν διακρίνεται πια, αφήνοντας μόνο τη μαγεία, την αίσθηση πως είσαι πραγματικά εκεί και πως η ιστορία, οι χαρακτήρες και τα συναισθήματα είναι αληθινά»