Don’t Worry Darling – Μην Ανησυχείς Αγάπη μου

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Κομεντί Θρίλερ

* * *

Σκηνοθεσία: Olivia Wilde

Πρωταγωνιστούν: Florence Pugh, Harry Styles, Chris Pine, Olivia Wilde, KiKi Layne, Gemma Chan, Nick Kroll, Sydney Chandler, Kate Berlant, Asif Ali, Douglas Smith, Timothy Simons, Ari'el Stachel.

ΣΥΝΟΨΗ: Βρισκόμαστε κάπου στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1950: Η Άλις και ο Τζακ έχουν την τύχη να είναι μέλη μιας ονειρεμένης κλειστής κοινότητας, που φιλοξενεί τις οικογένειες όσων εργάζονται για ένα πειραματικό και άκρως απόρρητο εγχείρημα. Όσο οι σύζυγοι απασχολούνται με το μυστικό σχέδιο «ανάπτυξης προοδευτικών υλικών», οι γυναίκες περνάνε τον χρόνο τους απολαμβάνοντας μία πολυτελή ζωή χωρίς έγνοιες. Μόνη απαίτηση είναι η διακριτικότητα και η αφοσίωση όλων στο σχέδιο. Όταν η Άλις αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο σχέδιο και αρχίζει να ψάχνει εξηγήσεις, θα ανακαλύψει την άλλη πλευρά αυτού του παραδείσου. 

Κοιμήσου ήσυχη αγάπη μου και η τύχη σου δουλεύει. Για ποιον ακριβώς δουλεύει αυτή η τύχη θα το μάθει στην πορεία η περίεργη ηρωίδα μας, ένα πρότυπο νέας, ωραίας και λαμπερής νοικοκυράς των προαστείων που η τύχη θα τη φέρει αντιμέτωπη με τη ρωγμή στο σύστημα και θα ανατρέψει τον γοητευτικό κομφορμισμό της καθημερινότητας της.

Όπως δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα έτσι δεν υπάρχει και τέλειο σύστημα και η ταινία της Ολίβια Γουάιλντ, δεύτερη μετά το εντυπωσιακό της ντεμπούτο με το Booksmart, έχει βαλθεί να το αποδομήσει με ιδιαίτερο γούστο και σεβαστές φιλμικές επιρροές. Από το Μωρό της Ρόζμαρι μέχρι το Truman Show, η ανατριχίλα εναλλάσσεται με το χιούμορ με φόντο ένα ιδιαίτερα εκθαμβωτικό σκηνικό-αντίγραφο των καλύτερων σελίδων ενός vintage deluxe περιοδικού για το σπίτι. Οδηγός του θεατή σ αυτή την εξερεύνηση ενός συστήματος που «μπάζει νερά» είναι η Φλόρενς Πιου, που εδώ αποδεικνύεται δαιμόνιος ντετέκτιβ με τη μορφή νυμφίδιου α λα Μπριζίτ Μπαρντό των 50s. Σπουδαία ηθοποιός με μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον και μεγάλη ερμηνευτική γκάμα που γνωρίζει πώς να εκμεταλλευτεί σκηνοθετικά η επίσης ηθοποιός Ολίβια Γουάιλντ.

Δεν θα πούμε πολλά περισσότερα για μια ταινία που απολαύσαμε δεόντως αφού κάθε περαιτέρω αναφορά θα είναι η χαρά του spoiler. Υπέροχη η φωτογραφία του Μάθιου Λιμπατίκ και θεϊκά τα κοστούμια της Αριάν Φίλιπς. Α ναι! Εμφανίζεται και ο δημοφιλέστατος pop singer Χάρι Στάιλς που καταφέρνει να κάνει το ρόλο του να θυμίζει ( αυστηρά εμφανισιακά μόνο) το στιλ ενός Ντερκ Μπόγκαρντ, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Η ταινία έκανε παγκόσμια Πρεμιέρα στο 79ο Φεστιβάλ Βενετίας αφήνοντας ανάμικτες εντυπώσεις, ίσως λόγω και της φήμης που τη συνόδευε για προβλήματα και επικούς καυγάδες στα γυρίσματα μετά την απόλυση του αρχικού πρωταγωνιστή Σια Λαμπέφ. Με βάση τέτοια δεδομένα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί θαύμα! 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 22.09.22 

 

Σημείωμα της σκηνοθέτιδος

Αυτό το ψυχολογικό θρίλερ είναι μία ερωτική επιστολή για τις ταινίες που ωθούν τα όρια της φαντασίας μας. Φανταστείτε μία ζωή που σας προσφέρει όλα όσα θέλετε. Όχι μόνο υλικά αγαθά, όπως ένα όμορφο σπίτι, ακριβά αυτοκίνητα, νόστιμο φαγητό, ατελείωτα πάρτι… αλλά και σημαντικά πράγματα. Όπως αληθινή αγάπη με τον τέλειο σύντροφο, καλούς φίλους και ό,τι  άλλο έχει σημασία. Τι θα σήμαινε για εσάς να τα αφήσετε πίσω σας; Τι είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε για να κάνετε το σωστό; Είστε πρόθυμοι να διαλύσετε το σύστημα που είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες σας; Κι αν δεν έχετε άλλη επιλογή; Αυτός είναι ο κόσμος και το ερώτημα που εκθέτει η ταινία. 

Παραλειπόμενα 

Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στη σαγηνευτική ατμόσφαιρα των ‘50s. Αναφορές της Ολίβια Γουάιλντ ήταν το Rat Pack (η παρέα του Frank Sinatra, του Dean Martin, του Sammy Davis Jr., του Joey Bishop και του Peter Lawford), η μεταπολεμική υπερβολή, η ακολασία, η ανεμελιά μιας στάσης ζωής που δεν υπολογίζει τις συνέπειες. 

Πηγή έμπνευσης για την αισθητική της ταινίας είναι το έργο του φωτογράφου Σλιμ Άαρονς, που απαθανάτιζε επί δεκαετίες το διεθνές jet set. Η διάσημη συλλογή του με θέμα κομψές παρέες γύρω από πισίνες βρήκε το απόγειο της στο έργο Poolside Gossip που απεικονίζει μία παρέα γυναικών στην Καλιφόρνια καθώς απολαμβάνει ειδυλλιακές στιγμές γύρω από μία πισίνα. Μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο εμβληματικό σπίτι της φωτογραφίας, την Οικεία Κάφμαν που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Τζόζεφ Νόιτρα. 

Το εξιδανικευμένο περιβάλλον στο οποίο ζουν και κινούνται οι ήρωες της ταινίας δεν θα μπορούσε να αποδοθεί παρά μόνο αν η ταινία γυριζόταν σε πραγματικά, πανέμορφα σπίτια και κτίρια της περιόδου. Η παραγωγή εξασφάλισε άδεια γυρισμάτων σε σπίτια ορόσημα σχεδιασμένα από διάσημους αρχιτέκτονες, όπως τα Canyon View Estates των Νταν Πάλμερ και Γουίλιαμ Κράισελ και το Volcano House του Χάρολντ Τζέιμς Μπίσνερ, που θυμίζει διαστημόπλοιο πάνω σε λόφο. 

Το στυλ του Χάρι Στάιλς στην ταινία είναι εμπνευσμένο από τις πρώιμες εμφανίσεις του Γουόρεν Μπίτι. Για τον ρόλο της Άλις, η Πιου ντύθηκε με ρούχα στο στυλ της Μπριζίτ Μπαρντό. 

Ταινίες αναφοράς που ενέπνευσαν την ατμόσφαιρα της ταινίας είναι το Μωρό της Ρόζμαρι και ο Δεσμώτης του Ιλίγγου.