See How They Run – Κοίτα τους πώς τρέχουν

Παραγωγή: Βρετανία 2022 

Σε συμπαραγωγή με ΗΠΑ 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Αστυνομική Κωμωδία

* * ½

Σκηνοθεσία: Tom George

Πρωταγωνιστούν: Saoirse Ronan, Sam Rockwell, Harris Dickinson, Adrien Brody, David Oyelowo, Ruth Wilson, Lucian Msamati, Pippa Bennett Warner, Kieran Hodgson, Pearl Chanda, Gregory Cox, Charlie Cooper, Maggie McCarthy, Oliver Jackson, Reece Shearsmith, Sian Clifford, Jacob Fortune-Lloyd, Ania Marson, Paul Chahidi, Tim Key και η Shirley Henderson.

ΣΥΝΟΨΗ:  1953, Λονδίνο. Καθώς πλησιάζουν οι 100 παραστάσεις της Ποντικοπαγίδας, του διάσημου θεατρικού έργου μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι, οι παραγωγοί έχουν δώσει τα χέρια με το Χόλιγουντ για την κινηματογραφική μεταφορά του. Στο πάρτι όμως των 100 παραστάσεων, ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Λίο Κόπερνικ που έχει αναλάβει τη μεταφορά του έργου, βρίσκεται μυστηριωδώς νεκρός. Καθώς συντελεστές της παράστασης και παραγωγοί του σινεμά αρχίζουν να κοιτάζονται περίεργα, την υπόθεση αναλαμβάνει ο αλκοολικός ντετέκτιβ Στόπαρντ της Σκότλαντ Γιαρντ με βοηθό την σινεφίλ αρχιφύλακα Στόκερ. Θα ανακαλύψουν έγκαιρα τον δολοφόνο πριν ξαναχτυπήσει;

Κοίτα τους πως τρέχουν σε μια κινηματογραφική παραλλαγή της διάσημης Ποντικοπαγίδας, της παράστασης που παίζεται συνεχώς (σχεδόν) από το 1952, της οποίας το ανατρεπτικό φινάλε θεωρητικά παραμένει, ακόμη και μετά από 70 χρόνια, μυστικό ανάμεσα στους συντελεστές και τους θεατές κάθε παράστασης.

Χρειάζεται πολύ χιούμορ, μαεστρία στο σερβίρισμα της ατάκας και αίσθηση λεπτής ειρωνείας για να επιτύχει η συνταγή μιας σάτιρας των whodunit μυστηρίων. Χωρίς να ξεφύγουν πολύ από την πεπατημένη, οι δημιουργοί αυτού του ευφρόσυνου πλην προβλέψιμου αφιερώματος στα 50s και τη μεταπολεμική δόξα του Βρετανικού θεάτρου τα καταφέρνουν αρκετά καλά να προσφέρουν το ζητούμενο, διανθίζοντας με βιτριολικό σινεφίλ χιούμορ μια ιστορία ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη δημιουργική της μυθοποίηση. Είναι γνωστό από χρόνια ότι υπάρχει όρος στο συμβόλαιο της Ποντικοπαγίδας να μη μπορεί να μεταφερθεί στην οθόνη παρά μόνο έξη μήνες μετά το οριστικό κατέβασμα του έργου. Κάτι που λόγω της τρελής επιτυχίας που μετέτρεψε σε θεσμό την Ποντικοπαγίδα ουδέποτε συνέβη. Αυτό που καταφέρνει το φιλμ του Τομ Τζορτζ είναι να μεταφέρει όλη την ατμόσφαιρα της σκηνής σε μια πλούσια ίντριγκα στην οποία έχει ενσωματώσει ένα σπαρταριστό αστυνομικό δίδυμο (εξαίρετος όπως πάντα ο Σαμ Ρόκγουελ, κωμική αποκάλυψη η Σίρσα Ρόναν) και έχει μετατρέψει τη συγγραφέα σε από μηχανής Θεό.

Το πλατύ κοινό θα διασκεδάσει, οι πιο υποψιασμένοι σινεφίλ θα το δουν σαν παιχνίδι αναφορών. Κρίμα στην έλλειψη φιλοδοξίας για κάτι περισσότερο από εσωτερικό κινηματογραφικό ανέκδοτο.

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 13.10.22