White Noise – Λευκός Θόρυβος

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Σε συμπαραγωγή με την Βρετανία 

Διάρκεια: 136 λεπτά

Είδος: Σατιρική Κομεντί

* * * *

Σκηνοθεσία: Noah Baumbach

Πρωταγωνιστούν: Adam Driver, Greta Gerwig, Don Cheadle, May Nivola, Raffey Cassidy, Sam Nivola, Henry Moore, Dean Moore, Lars Eidinger, Sam Gold, George Drakoulias, Carlos Jacott, André L. Benjamin, Jodie Turner-Smith, Kenneth Lonergan και η Barbara Sukowa.

ΣΥΝΟΨΗ: Σε μια μικρή πόλη του Αμερικάνικου Midwest ζει ο Τζακ Γκλάντνι με τη σύζυγό του Μπαμπέτ και τα τέσσερα παιδιά τους, εργαζόμενος ως Καθηγητής Χιτλερικών Σπουδών στο τοπικό Κολλέγιο. Όταν, μετά από ένα σιδηροδρομικό ατύχημα στα περίχωρα, εκλύεται τοξικό νέφος που θέτει σε κίνδυνο την περιοχή, η ζωή της οικογένειας Γκλάντνι παίρνει μια αλλόκοτη τροπή.

Είπαμε αλλόκοτη τροπή; Να ήταν το μόνο αλλόκοτο σε αυτή την τολμηρή μεταφορά του ομώνυμου κλασσικού βιβλίου του Ντον Ντε Λίλο στη μεγάλη οθόνη. Ενός βιβλίου με φήμη μη κινηματογραφήσιμου, επιτομή των αρχών της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας της δεκαετίας του 80. Ο Νόα Μπάουμπαχ, σκηνοθέτης ρεαλιστικών οικογενειακών δραμάτων και κομεντί όπως η προηγούμενη ταινία του, η φημισμένη Ιστορία Γάμου, καταρχήν φαίνεται παράδοξη επιλογή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Από τις πρώτες σκηνές της ταινίας όμως καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στο γνώριμο οικογενειακό περιβάλλον του Μπάουμπαχ, μόνο που αυτή τη φορά η υπόψη οικογένεια αποκαλύπτεται αρχικά ως ετερόκλητη αφού τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της είναι «προϊόντα» προηγούμενων συνδυασμών γάμων των γονιών τους ενώ οι ίδιοι οι γονείς τους, κλασικοί κατά τα λοιπά Αμερικανοί διανοούμενοι, μοιάζουν να έχουν φάει μια πετριά από δω μέχρι το Πίτσμπουργκ! Έμφαση σε παράξενες μικρές λεπτομέρειες της οικογενειακής καθημερινότητας, σαρκασμός της αμερικάνικης διανόησης μέσα από τη λεπτή ειρωνεία με την οποία παρουσιάζεται η Ακαδημαϊκή κοινότητα (άκου Χιτλερικές σπουδές!), μια συνεχής βλάσφημη διάθεση που κορυφώνεται στις σκηνές με τις καλόγριες (Θεά η Μπάρμπαρα Σούκοβα) και πάνω από όλα η παρουσία της απειλής του θανάτου που μοιάζει να απασχολεί κάθε στιγμή τους ήρωές μας. Όλο αυτό το υπαρξιακό οικογενειακό νταβαντούρι φθάνει στα άκρα όταν μπαίνει στο κάδρο η τοξική διαρροή που απειλεί με αποκάλυψη τη μικρή αστική κοινωνία τους. Η αλλόκοτη «κανονικότητα» τους βυθίζεται στο χάος ενός επικείμενου θανάτου καθώς έρχονται αντιμέτωποι επιτέλους με την αδυσώπητη πραγματικότητα του τυχαίου και ά-λογου της ζωής.

Μέσα στα 136 λεπτά αυτής της μετα-αποκαλυπτικής κομεντί παραλόγου που λειτουργεί σαν πνευματικός οδοστρωτήρας, παρακολουθούμε την διάλυση και την επανασυγκόλληση της οικογένειας ως πυρήνα μιας μεταμοντέρνας κοινωνίας που καταναλώνει με μανία τα πάντα: προϊόντα, ιδέες, ψυχές. Ο Μπάουμπαχ και οι συνεργάτες του μας προσφέρουν ένα εκθαμβωτικά πολύχρωμο εικαστικό δημιούργημα που «ντύνει» τους χαρακτήρες καθώς πορεύονται από την αφασία στη συνειδητοποίηση, από την χαριτωμένα κωμική αρχή μέχρι το ομολογουμένως αριστουργηματικό γκραν φινάλε σε ένα Ναό της κατανάλωσης. Αποτελεσματικός όπως πάντα ο Άνταμ Ντράιβερ (που εδώ έχει πάρει αρκετά κιλά για το ρόλο) επιτυγχάνει θαυμάσια χημεία με την Γκρέτα Γκέργουικ που επιστρέφει μπροστά στο φακό μετά από κάμποσα χρόνια και τους σκηνοθετικούς θριάμβους των Lady Bird και Little Women.

Η ταινία είναι μια από εκείνες τις δαπανηρές παραγωγές με τις οποίες το Netflix χτίζει το καλλιτεχνικό prestige του αλλά η εικαστική της δύναμη μόνο στη μεγάλη οθόνη μπορεί πραγματικά να απλωθεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. «Ήθελα να κάνω μια ταινία τόσο τρελή, όσο ο κόσμος γύρω μας αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Νόα Μπάουμπαχ. Ε λοιπόν τα κατάφερε!

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 08.12.22