Avatar: The Way of Water

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 192 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

* * * ½

Σκηνοθεσία: James Cameron

Πρωταγωνιστούν: Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement, Kate Winslet, Brendan Cowell, Jemaine Clement, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Jo-Li Bliss, Jack Champion, Bailey Bass, Filip Geljo, Duane Evans Jr.

ΣΥΝΟΨΗ: Έχει περάσει πολύς καιρός από την εκδίωξη των γήινων εισβολέων από την Πανδώρα και ο Jake Sully με την αγαπημένη του Neytiri έχουν φτιάξει μια μεγάλη και ευτυχισμένη οικογένεια. Όμως οι γήινοι θα επιστρέψουν δριμύτεροι έχοντας ως κύριο στόχο την εξόντωση του Jake προκειμένου να κατακτήσουν ανενόχλητοι την Πανδώρα με τα καινούργια τους όπλα. Οι Na’vi δεν έχουν άλλη επιλογή από το παλέψουν για τη σωτηρία του κόσμου τους.

Δεκατέσσερα χρόνια περιμέναμε για το πρώτο από τα πολλά sequel του Avatar που έχει υποσχεθεί ο James Cameron. Άξιζε όμως τον κόπο. Η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών δίνει το δακτυλίδι της διαδοχής στην θεαματικότερη μέχρι σήμερα κινηματογραφική παραγωγή, ένα υπερτρίωρο έπος τρισδιάστατης τεχνολογίας, εκθαμβωτικών εικόνων, ανεπανάληπτων performance capture «ερμηνειών» και μαθηματικής ακρίβειας μοντάζ που αφηγείται ένα…ρομαντικό παραμύθι. Γιατί πέρα από το θρόνο του βασιλιά της κινηματογραφικής τεχνολογικής εξέλιξης ο Cameron κρατά τα σκήπτρα και του τελευταίου μεγάλου ρομαντικού δημιουργού του Χόλιγουντ.

Ο Δρόμος του Νερού είναι μια συναρπαστική ιστορία πολυεπίπεδης αγάπης: αγάπης του Jake και της Neytiri, αγάπης για το περιβάλλον, αγάπης για το διαφορετικό, αγάπης για την πλάση ολόκληρη. Όπως κάθε παραμύθι έχει φυσικά και τους κακούς του που δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους και την απληστία τους, ανθρώπους που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των πιονέρων, των εξερευνητών και τελικά αδηφάγων κατακτητών. Το κακό στο Avatar είναι ένας καθρέφτης και μια προειδοποίηση για την ανθρωπότητα. Θα μου πεις πρόκειται για μηνύματα απλοϊκά και χιλιοειπωμένα. Θα σου πω ότι ο Cameron είναι ο μόνος δημιουργός ικανός να τα σερβίρει σε τέτοια deluxe συσκευασία, ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα πολλά στοιχεία από προηγούμενες μεγάλες ταινίες του όπως ο Τιτανικός και η Άβυσσος. Οι fans θα αναγνωρίσουν εύκολα τις αισθητικές παραπομπές τόσο στο δεύτερο μέρος όπου γνωρίζουμε τον κόσμο του Νερού όσο κυρίως στο τρίτο μέρος που κόβει την ανάσα με την αναμέτρηση Na’vi και γήινων εισβολέων πάνω σε ένα τεράστιο διαστημικό πλοίο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όμως για ένα υπερθέαμα που θέλει να περικλείσει όλα τα υπερθεάματα. Δεν το καταφέρνει πάντα, αφού κάπου στη μέση ό ρυθμός χάνεται καθώς ο φακός κοντοστέκεται να «θαυμάσει» το μαγευτικό θέαμα του κόσμου του Νερού, αλλά σημασία έχει το συνολικό αποτέλεσμα. Ο θεατής βγαίνει από την αίθουσα μαγεμένος σαν να επιστρέφει κυριολεκτικά από ένα άλλο κόσμο. Ένα κόσμο σπάνιας ομορφιάς, ένα paradise lost and found.  

Εννοείται ότι συστήνουμε ανεπιφύλακτα τις 3D προβολές. Και φυσικά εννοείται ότι η ταινία είναι φτιαγμένη για μεγάλη οθόνη. Καναπέδες και πλατφόρμες αφήστε τα κατά μέρος. Εδώ πρόκειται για σινεμά με Σ κεφαλαίο.  

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 15.12.22