Living – Αισθάνομαι Ζωντανός

Παραγωγή: Βρετανία 2022 

Σε συμπαραγωγή με Ιαπωνία/Σουηδία 

Διάρκεια: 102 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * *

Σκηνοθεσία: Oliver Hermanus

Πρωταγωνιστούν: Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Alex Sharp, Adrian Rawlins, Hubert Burton, Oliver Chris, Michael Cochrane, Anant Varman, Zoe Boyle, Lia Williams, Jessica Flood, Jamie Wilkes.

ΣΥΝΟΨΗ: Στο Λονδίνο το 1952, ο ηλικιωμένος κύριος Γουίλιαμς εργάζεται σε μια δημόσια υπηρεσία, ένας απλός γραφειοκράτης στην εποχή της ανοικοδόμησης της Αγγλίας μετά τον πόλεμο. Τυπικός, σοβαρός και μετρημένος, είναι η επιτομή του ευσυνείδητου υπαλλήλου. Όταν όμως μαθαίνει ότι πάσχει από ανίατο νόσημα, ο κόσμος αρχίζει να μοιάζει κενός και ασήμαντος καθώς αρχίζει να ψάχνει κάποιο νόημα που θα γεμίσει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

Ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο διασκευάζει σεναριακά το αριστούργημα του Ακίρα Κουροσάβα έχοντας κατά νου τον Μπιλ Νάι για το ρόλο που έκανε διάσημο στη Δύση το όνομα του μεγάλου Ιάπωνα ερμηνευτή Τακάσι Σιμούρα. Ο χαμηλών τόνων κύριος Γουατανάμπε μετατρέπεται σε έναν επίσης χαμηλών τόνων, ευγενή και μάλλον συντηρητικό Άγγλο χήρο, έναν υποδειγματικό δημοτικό υπάλληλο που διευθύνει αθόρυβα μια υπηρεσία επί σειρά ετών, χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες και όνειρα. Έναν υπάλληλο που η ψηλόλιγνη φιγούρα του Μπιλ Νάι μετατρέπει σε υπόδειγμα Βρετανικού φλέγματος. Μέχρι που…μέχρι που ο Θάνατος χτυπά την πόρτα και το μέλλον πλησιάζει απότομα και επικίνδυνα την ανιαρή καθημερινότητα ενός δημόσιου υπαλλήλου. Το φλέγμα τότε μετατρέπεται σε στωικότητα μπροστά στο αναπότρεπτο τέλος και η ζωή παίρνει μια αναπάντεχη τροπή καθώς ο κύριος Γουίλιαμς αρχίζει να ψάχνει το κρυμμένο νόημά της. Δεν θα το βρει ούτε στο γιο του και την νύφη του που δεν τον καταλαβαίνουν ούτε στις νυχτερινές εξορμήσεις του με έναν νεαρό μποέμ διανοούμενο. Θα το βρει μόνο όταν η μέχρι τότε στείρα υπηρεσία του μετατραπεί σε αγνή προσφορά αγάπης και αφοσίωση σε ένα σκοπό που θα αφήσει πίσω του για να κάνει λίγο πιο χαρούμενους κάποιους ανθρώπους.

Μια ταινία υπόκωφη, συγκλονιστική που δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνει και τον πιο σκληρό θεατή να βουρκώσει από γνήσια συγκίνηση. Ένα ρεσιτάλ ζωής για τον αγαπημένο πρωταγωνιστή του (επίκαιρου λόγω των ημερών) Love Actually το οποίο ο Νοτιοαφρικανός Όλιβερ Χερμάνους διευθύνει με αλάνθαστη μπαγκέτα. Όπως διευθύνει επίσης και το υπόλοιπο (ονειρεμένο) cast νέων και παλιών ηθοποιών, όλων ανεξαιρέτως άψογων. Δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τη δύναμη των εικόνων και την έμφαση στη λεπτομέρεια αυτού του remake μιας ταινίας που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν του ανθρωπισμού που χαρακτήριζε το σινεμά του μέγα διδάσκαλου Ακίρα Κουροσάουα. Ένα remake το οποίο επιμελήθηκε σεναριακά με σχολαστική ακρίβεια ο Καζούο Ισιγκούρο, προσφέροντας στο κοινό του 21ο αιώνα το δώρο της αναβίωσης ενός σινεμά ανθρωπιστικού και γεμάτου ουσιαστικά μηνύματα. Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που τελειώνει.    

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 26.12.22