The Whale – Η Φάλαινα

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 117 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * * *

Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky

Πρωταγωνιστούν: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, Hong Chau, Samantha Morton, Sathya Sridharan, Jacey Sink.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Τσάρλι, ένας παθολογικά παχύσαρκος και αποξενωμένος από τον κόσμο καθηγητής αγγλικών, προσπαθεί να συνδεθεί ξανά με την αποξενωμένη κόρη του, σε μία τελευταία απόπειρα να εξιλεωθεί για τα λάθη του παρελθόντος.

Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα αλλά στην περίπτωση της νέας ταινίας του Ντάρεν Αρονόφσκι λαμβάνει τις θηριώδεις διαστάσεις μιας φάλαινας, όπως το κήτος του Μόμπι Ντικ που συμβόλιζε όλους τους φόβους και τις αγωνίες του Χέρμαν Μέλβιλ. Ο Σάμιουελ Ντ. Χάντερ καταφέρνει να αιχμαλωτίσει αυτό το πληγωμένο ανήμερο θηρίο σε μια ειδική πολυθρόνα ενός living room από την κόλαση, στο θεατρικό του έργο που διασκεύασε ο ίδιος για τη μεγάλη οθόνη και παρέδωσε στο σκηνοθετικό μεγαλείο του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι οργανώνει υποδειγματικά τη δράση, ξεπερνώντας μέσα από την άριστη χρήση του μοντάζ και του βάθους πεδίου τη θεατρικότητα της ιδέας και χωρίς να χάνει την ευκαιρία να σαρκάσει μέχρι αηδίας τις εμμονές της θεσμοθετημένης θρησκείας και τις ψευδαισθήσεις αθανασίας που κρατούν βαθιά δέσμια των ενοχών την ανθρώπινη ψυχή.

Η Φάλαινα είναι ένα λυτρωτικό σοκ για πολλούς λόγους: για τον τρόπο που μεταφέρει στην οθόνη ένα θεατρικό έργο με γλώσσα απόλυτα κινηματογραφική, για τον τρόπο που καταφέρνει να αποσπάσει την ενσυναίσθηση του θεατή και κυρίως για τον τρόπο που καταφέρνει να αναδείξει τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου, βουτηγμένου στις τύψεις για τα λάθη μιας ζωής, που έχει αποφασίσει να θυσιαστεί για τη σωτηρία του μικρού του προσωπικού περίγυρου.

Η πολυσυζητημένη μεγάλη επιστροφή του αδικημένου Μπρένταν Φρέιζερ κάνει κυριολεκτικά πάταγο καθώς ο αγαπημένος πρωταγωνιστής της Μούμιας και άλλων μεγάλων σουξέ, αποτραβηγμένος καιρό τώρα από την πρώτη γραμμή, κάνει το μεγάλο βήμα της καριέρας του και παραδίδει έναν πέρα από τα όρια χαρακτήρα όπως ο παχύσαρκος Τσάρλι, εστιάζοντας σε όλα όσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξιλέωση για έναν παραμορφωμένο από το πάχος άνθρωπο. Πίσω από το τείχος αυτό λίπους και αρρώστιας υπάρχει πνεύμα, χιούμορ, ευφυία, γνήσια συναισθήματα και κυρίως αγάπη. Όλα αυτά βρίσκουν τον ιδανικό τους εκφραστή στον Φρέιζερ.

Αγάπη και αυτοθυσία λοιπόν για τον Τσάρλι που έχει πλήρη συναίσθηση του που τον οδηγεί η άρνηση του να νοσηλευθεί για να αντιμετωπίσει την αρρώστια του. Αγάπη για την Λιζ την πιστή του φίλη που τον φροντίζει με αυταπάρνηση, αγάπη για την κόρη που εγκατέλειψε βρέφος στην κούνια και τώρα προσπαθεί να ξανακερδίσει έστω και την τελευταία στιγμή, αγάπη για την πρώην γυναίκα του, αγάπη για τον χαμένο του σύντροφο για την καρδιά του οποίου είχε αφήσει την οικογένεια του, αγάπη ακόμη και για τον νεαρό προβληματικό ιεραπόστολο που κηρύττει το Ευαγγέλιο κρύβοντας την πραγματική του ατζέντα.

Η Φάλαινα σε παρασύρει στον παράξενο κόσμο της και σε ταρακουνά μέχρι το ανεπανάληπτο φινάλε που ήδη ανήκει στην ανθολογία του αμερικάνικου κινηματογράφου.

Ένα αριστούργημα!

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 05.01.23