Rheingold – Το Χρυσάφι του Ρήνου

Παραγωγή: Γερμανία 2022 

Σε συμπαραγωγή με Ιταλία/Ολλανδία 

Διάρκεια: 138 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

* * *   

Σκηνοθεσία: Fatih Akin

Πρωταγωνιστούν: Emilio Sakraya, Mona Pirzad, Ilyes Raoul, Sogol Faghani, Ensar Albayrak, Kardo Razzazi, Arman Kashani, Adjmal Sheerzoi, Majid Bakhtiari, Julia Goldberg, Karim Günes, Hussein Eliraqui, Doğa Gürer.

ΣΥΝΟΨΗ: Συρία, 2010. Ο Giwar Hajabi, μετέπειτα διάσημος ως ράπερ Xatar, υπόκειται σε βασανιστήρια για να αποκαλύψει την τοποθεσία ενός αποθέματος κλεμμένου χρυσού μετά από μια μεγάλη ληστεία. Ο εγκλεισμός του θα τον κάνει να ανατρέξει στη ζωή του, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία στις αρχές του 80 όταν η ευκατάστατη οικογένειά του χρειάστηκε να διαφύγει από το Ιράν καταλήγοντας τελικά στη Γερμανία. Από τα σαλόνια και τα μέγαρα μουσικής η οικογένεια προσγειώνεται στο περιθώριο και την ανέχεια, όπως συμβαίνει συχνά με τις προσφυγικές ζωές. Βρίσκουν μπροστά τους ευκαιρίες, αλλά και ακόμη περισσότερα εμπόδια. Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Giwar εξελίσσεται από μικροκακοποιό της γειτονιάς σε μεγαλέμπορο ναρκωτικών με μεγάλη ζωή και πολλά χρέη. Για να τα ξεπληρώσει στο καρτέλ, ο Giwar καταστρώνει σχέδιο για μια μεγάλη ληστεία χρυσού, που ωστόσο δεν εξελίσσεται ομαλά…

Μια στροφή σε πιο ευχάριστες και πιο mainstream κινηματογραφικές οδούς για τον δημοφιλή δημιουργό, αυτή η δυναμική περιπέτεια με πολύ χιούμορ και μπόλικη βία, παραγωγή του Γερμανικού τμήματος της Warner δεν είναι από τις πιο προσωπικές του κινηματογραφικές εξόδους αλλά το σκηνοθετικό του ταλέντο δεν κρύβεται. Το χρυσάφι του Ρήνου που δανείζεται τον τίτλο του από την ομώνυμη όπερα του Βάγκνερ μετατρέπει την αυτοβιογραφία του διάσημου (ίσως και διαβόητου) Κουρδικής καταγωγής Γερμανού hip hop σταρ Xatar, σε ένα είδος Gangsta όπερας που θα ζήλευε ο Στίβεν Σόντερμπεργκ του Ocean’s Eleven (αλλά και ο Γκάι Ρίτσι της Αρπαχτής).

Μια ζωή πολυτάραχη για το γιο ενός αξιοσέβαστου  Κουρδο-Ιρανού συνθέτη κλασσικής μουσικής, γεμάτη μετακινήσεις, προσφυγιά, νεανική παραβατικότητα, φυλακές και τελικά επιστροφή στη μουσική και διασημότητα. Μια ζωή απόλυτα κινηματογραφική με φόντο τις διώξεις των Κούρδων του προηγούμενου αιώνα και τον μοντέρνο αλλά υπερβίαιο υπόκοσμο μιας Ευρώπης που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει για τα γκέτο που έχουν δημιουργηθεί στα προάστια των μεγάλων της πόλεων. Ο Φατίχ Ακίν ξέρει πολύ καλά πώς να τα συνδυάσει σε μια συναρπαστική περιπέτεια. Εξ ου και η μεγάλη εμπορική επιτυχία της ταινίας στη Γερμανία.

Διανομή: Rosebud.21

Στις αίθουσες από 12.01.23 

 

Η κριτική μας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ανταπόκρισή μας από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο παρακάτω Link 

https://www.grandmagazine.gr/el/article/6965/63o-festibal-kinimatografou-8essalonikis-eidame-to-xrusafi-tou-rhnou