Petite Solange – Μικρή μου Σολάνζ

Παραγωγή: Γαλλία 2021 

Διάρκεια: 86 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * *

Σκηνοθεσία: Axelle Ropert

Πρωταγωνιστούν: Jade Springer, Léa Drucker, Philippe Katerine, Grégoire Montana, Chloé Astor, Marthe Léon, Léo Ferreira, Benjamin Esdraffo.

ΣΥΝΟΨΗ: H 13χρονη Σολάνζ είναι γεμάτη ζωντάνια, συναισθηματισμό και περιέργεια για όλα αλλά πάνω από όλα έχει αδυναμία στους γονείς της, τη μητέρα της που είναι ηθοποιός και τον πατέρα της που διατηρεί κατάστημα μουσικών οργάνων. Μετά από είκοσι χρόνια γάμου όμως τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα γρήγορα οδηγούν στην δυσάρεστη προοπτική ενός διαζυγίου. Συγκλονισμένη η Σολάνζ, με τον κόσμο της να καταρρέει, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ταινία ασχολείται με τα απόνερα ενός διαζυγίου. Είναι όμως μια από τις λίγες φορές που παρακολουθούμε αυτή την επώδυνη διαδικασία μέσα από το βλέμμα ή μάλλον με την ιδιαίτερη αντίληψη της πραγματικότητας που έχει σχηματίσει ένα αθώο, τρυφερό κορίτσι. Η Μικρή Σολάνζ είναι ένα θαυμάσιο πορτραίτο κοριτσίστικου ψυχισμού, καθώς η Αξέλ Ροπέρ κατορθώνει μέσα από μια αέρινη αφήγηση, να συλλάβει την τρυφερή ομορφιά μιας παιδικής ψυχής αλλά και την βαθιά ανασφάλειά της μπροστά στον μείζονα κίνδυνο που συνιστά η διάλυση της οικογένειας. Η υπέροχη ερμηνεία της Ζαντ Σπρινγκέρ γίνεται οδηγός του θεατή σε ένα κόσμο γεμάτο φως και σκοτάδι, γεμάτο αντιθέσεις και ανατροπές. Φυσικά δεν υπολείπονται καθόλου σε βάθος και οι ερμηνείες του Φιλίπ Κατρίν και της Λεά Ντρουκέρ στους ρόλους των γονέων που θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι η αγάπη μπορεί και να μην είναι αιώνια, μια σκληρή αλήθεια που θα πρέπει να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να μοιραστούν με ένα πλάσμα που όλος ο κόσμος του είναι εκείνοι.

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, μια ουσιαστικά γυναικεία ταινία, διαχρονική στα νοήματά της και πολύ μακριά από τις #meToo σειρήνες της τρέχουσας κινηματογραφίας. Ο Φρανσουά Τριφό θα ήταν υπερήφανος για μια τέτοια καλλιτεχνική επίγονο.   

Η ταινία προβλήθηκε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Φεστιβάλ του Μονάχου, ενώ απέσπασε το σημαντικό Βραβείο Jean Vigo.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 23.02.23