Inside

Παραγωγή: Ελλάδα 2023 

Σε συμπαραγωγή με Βρετανία/Γερμανία/Βέλγιο/Ελβετία 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

* * *

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσούπης

Πρωταγωνιστούν: Willem Dafoe και οι Gene Bervoets, Eliza Stuyck, Andrew Blumenthal, Vincent Eaton, Daniel White.

ΣΥΝΟΨΗ: Ένας ευφυής κλέφτης έργων τέχνης παγιδεύεται στο hi-tech ρετιρέ ενός κτιρίου της Νέας Υόρκης, όταν η διάρρηξη που επιχείρησε δεν εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί. Κλειδωμένος λοιπόν μέσα στο πολυτελές διαμέρισμα, περιτριγυρισμένος από ανεκτίμητα έργα τέχνης, πρέπει να επιστρατεύσει όλη την οξυδέρκεια και την εφευρετικότητά του προκειμένου να επιβιώσει.

Ο μικρόκοσμος του σούπερ λουξ διαμερίσματος ενός επενδυτή υψηλής τέχνης μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης προαιώνιων ιδεών περί σχέσης ζωής και τέχνης, σε ένα high art θρίλερ που ρίχνει στο καναβάτσο άπειρα ερωτήματα τα οποία ωστόσο δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται να απαντήσει. Μια μοναδική στο είδος της ελληνική ταινία που δεν μοιάζει με καμία άλλη ελληνική ταινία, ντεμπούτο μεγάλου μήκους για τον Βασίλη Κατσούπη που σκηνοθετικά αφήνει πίσω του κάθε θεωρία που γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τους Έλληνες κινηματογραφιστές για να μετατραπεί σε έναν απόλυτα επιτυχημένο Hollywood filmmaker που έχει πλήρως αφομοιώσει τους αφηγηματικούς κώδικες του χολιγουντιανού θρίλερ. Αφήνοντας την ιστορία του να αναπτυχθεί σεναριακά από άλλον (επαγγελματία) σεναριογράφο, επικεντρώνεται,  μέσα από το χτίσιμο ατμόσφαιρας και τη σταδιακή επιτάχυνση του ρυθμού με ένα πολύ αποτελεσματικό μοντάζ, στη σκιαγράφηση του πορτραίτου ενός άρπαγα τέχνης που για να επιβιώσει θα πρέπει να γίνει ο ίδιος καλλιτέχνης και να μετατρέψει τη δημιουργία του σε σκαλοπάτι σωτηρίας. Εννοείται ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος ερμηνευτής για αυτό το one man show από τον μέγα Willem Dafoe που γνωρίζει πολύ καλά πώς να κρατά επάνω του την προσοχή του κοινού, δίνοντας μια από τις πιο δυνατές ερμηνείες του εδώ και πολλά χρόνια. Το κάδρο συμπληρώνει μοναδικά η καλλιτεχνική διεύθυνση που μετέτρεψε ένα studio σε τελευταίας τεχνολογίας penthouse και το εμπλούτισε με αυθεντικά έργα τέχνης, ειδικά δημιουργημένα για την ταινία.

Με αυτή την ταινία ωστόσο αναδεικνύεται κυρίως η θαυμάσια δουλειά στην παραγωγή της Heretic, της πάντα ανερχόμενης εταιρείας παραγωγής των Γιώργου Καρναβά και Κωνσταντίνου Κοντοβράκη, που εδώ κάνει τη μεγάλη έξοδο προς πιο απαιτητικά projects που ευχόμαστε να τη φέρουν σύντομα στην αιχμή των Mini majors. Το Inside είναι μια ταινία που, χωρίς να διαθέτει ανάλογο με τη φιλοδοξία της φιλοσοφικό εκτόπισμα, απολαμβάνεις σε πολλά επίπεδα. Για αυτό, μην τη χάσετε.    

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 09.03.23