Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε σήμερα σε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου στην Πειραιώς 260, το πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

Στην ομιλία της μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σκεπτικό του υπότιτλου της φετινής διοργάνωσης Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ:

«Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να ποθεί την ελευθερία μέσα σ' έναν κόσμο που δεν την ανέχεται. Άγγελος Τερζάκης

Κυρίαρχο αίτημα  της ανθρωπότητας εδώ και αιώνες, η Ελευθερία είναι μια από τις πιο δύσκολες, τις πιο απαιτητικές και τις πιο παρερμηνεύσιμες ιδέες.

Είναι η θεμελιώδης αξία που ρυθμίζει την κοινωνική μας ύπαρξη, και μόνο μέσα σε μια κοινωνία με δίκαιους νόμους μπορεί να υπάρξει.

Όλοι σήμερα -ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ- επικαλούμαστε την ελευθερία. Πόσο ελεύθερες και ελεύθεροι  όμως είμαστε;

Ελεύθεροι να στοχαστούμε, να πράξουμε, να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας, να αγαπήσουμε όποιο πλάσμα αγαπάμε, να πούμε την γνώμη μας χωρίς φόβο, να τοποθετηθούμε δημοσίως.

Και επιπλέον,  είμαστε άραγε έτοιμες και έτοιμοι για την ελευθερία των άλλων και όχι μόνο την δική μας; Για την ελευθερία των άλλων ομάδων, που δεν ταυτίζονται με το δικό μας εθνικό, φυλετικό, ταξικό, θρησκευτικό, σεξουαλικό “εμείς”;

Είναι εφικτή η κοινωνική συνύπαρξη, αν η ελευθερία δεν βαδίζει χέρι-χέρι με τον σεβασμό απέναντι στον άλλο αλλά και την ατομική υποχρέωση και ευθύνη;

Αλλά και ειδικότερα στο πεδίο της Τέχνης-Είμαστε ελεύθερες να συλλογιστούμε, να συλλάβουμε και να δώσουμε σάρκα στις ιδέες μας; Τι μας εμποδίζει ; Πώς οι περιορισμοί κάθε είδους διαμορφώνουν τελικώς το αποτέλεσμα των πράξεών μας;

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» και αφουγκραζόμενοι την αγωνία της εποχής μας, τέτοια ερωτήματα επίκαιρα και κρίσιμα, αλλά και απολύτως διαχρονικά, θελήσαμε να αναδειχτούν κατά προτεραιότητα.

Ο υπότιτλος λοιπόν της φετινής μας διοργάνωσης είναι Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ»

Σπουδαίες παραστάσεις, ηχηρά ονόματα από το εξωτερικό, έμφαση στο ελληνικό θέατρο, μουσικά αφιερώματα και διάσημες ομάδες χορού απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα για το οποίο θα επανερχόμαστε με αναλυτικές παρουσιάσεις.

Εξάλλου, σήμερα 3 Απριλίου στις 17.00, ξεκίνησε η πώληση εισιτηρίων για τις περισσότερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗTΑ

Η έννοια της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ περιέχεται στην οπτική  ταυτότητα  που σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο GDESIGN Studio (Μιχάλης Γεωργίου και Δημήτρης Στεφανίδης). Η έννοια της ελευθερίας ξετυλίγεται στο συμβολικό τρίπτυχο των εικόνων που παρουσιάστηκε στην συνέντευξη.

Η πρώτη  εικόνα αποτυπώνει ένα χελιδόνι. Με την αίσθηση της ελευθερίας που τα χαρακτηρίζει, τα πουλιά υμνούν κάθε στιγμή την ανεξαρτησία, την ανύψωση και την ανάταση του πνεύματος.

Η δεύτερη, την καρδιά, σύμβολο της αγάπης. Χωρίς αγάπη κι αφοσίωση κανείς αγώνας δεν καρποφορεί.

Η τρίτη, το νερό που είναι η πηγή της ζωής. Η ελευθερία βρίσκεται στη ροή και την κίνηση. Γη και νερό στη δική τους μοναδική σχέση δημιουργούν το έδαφος της άνθισης και της καρποφορίας που τρέφει την ελευθερία.

OPEN PLAN

Όπως ανέφερε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια «Η θεματική της Ελευθερίας διασχίζει τον προγραμματισμό μας, με πρώτη αφετηρία την πλατφόρμα Open Plan που θα ξεδιπλωθεί τον Απρίλιο και Μάιο μέσα από ψηφιακά έργα σε δική μας ανάθεση και ζωντανές συζητήσεις. Αντλώντας έμπνευση από τον «Ύμνο» που παραμένει έως σήμερα από τα πιο σημαντικά ποιήματα στη νέα ελληνική γλώσσα, η φετινή έκδοση του Open Plan παρουσιάζει το καλλιτεχνικό εγχείρημα «Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες»: τέσσερα αυτόνομα ψηφιακά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που φωτίζουν τη συνομιλία του Σολωμού με το ελληνικό σήμερα και τις αγωνίες του για το τι είναι και τι μπορεί να είναι η ελευθερία στον σύγχρονο κόσμο. Στο πλαίσιο του «Freequencies» εντάσσονται συγκεκριμένα τα έργα: «Η πατρίδα μου», κινηματογραφικό έργο μικρού μήκους της Σοφίας Γεωργοβασίλη,«Springtide», έργο videodance της Χρυσάνθης Μπαδέκα, «Με μια… κάποια… ελευθερία», μουσικοθεατρικό έργο του Θοδωρή Αμπαζή και «εδώ μέσα εκατοικούσε», έργο multimedia της εικαστικού Μυρτώς Ξανθοπούλου και του συνθέτη Πάνου Ηλιόπουλου. Οι δημιουργίες αυτές θα προβάλλονται δωρεάν από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ από τα μέσα Απριλίου. Το εγχείρημα συμπληρώνεται από έναν κύκλο τριών συζητήσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο πάνω στα θέματα που ανοίγει ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών του προγράμματος αλλά και νεοελληνιστών, ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο βιβλιοπωλείο Ιανός με επιμέλεια του Διονύση Καψάλη».

Να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ καλεί φέτος για πρώτη φορά στην Επίδαυρο τον θρυλικό Γερμανό σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ να σκηνοθετήσει Μήδεια με σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς σε μια παράσταση που δίνει το διεθνές στίγμα του φετινού προγράμματος στις 20 & 21 Ιουλίου και θα παρουσιαστεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην Επίδαυρο. Με την χαρακτηριστική αναρχική ματιά του, ο Κάστορφ υπόσχεται μια παράσταση αντισυμβατική και ανυπομονεί να δουλέψει με τους 8 εξαιρετικούς ηθοποιούς .

Επίσης ο ιδιοσυγκρασιακός δημιουργός Φιλίπ Κεν, μετά τη παράσταση Farm Fatale, που συνεπήρε πέρυσι το κοινό της Πειραιώς 260, καταλαμβάνει  φέτος την ορχήστρα του Ηρωδείου με μια φαντασμαγορική παράσταση συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με κορυφαία διεθνή Φεστιβάλ, εμπνευσμένη από τον αναγεννησιακό Κήπο των ηδονών, τον γνωστό πίνακα  του Ιερώνυμου Μπος. Προσαρμοσμένη ειδικά για το ρωμαϊκό ωδείο, η παράσταση του αβανγκάρντ δημιουργού θα κλείσει πανηγυρικά το αθηναϊκό πρόγραμμα στις 4 Αυγούστου, ξεκινώντας όμως ταυτόχρονα το ταξίδι της στην Ευρώπη. Πρόκειται για την θεατρική εξαίρεση στο πρόγραμμα του Ηρωδείου που είναι αποκλειστικά μουσικό.

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο αποκάλυψης της νέας οπτικής ταυτότητας Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023:

https://www.youtube.com/watch?v=ZEb0zKZsLck

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω αρχείο όλες τις εκδηλώσεις για τις οποίες, όπως είπαμε παραπάνω, θα μιλάμε εφεξής αναλυτικά, όπως κάθε χρόνο.

AEF2023_ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ