Μουσείο Κοτσανά και Athens City Festival

To δεύτερο Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων είναι γεγονός και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας συμμετέχει στη διοργάνωση με πρωτότυπα βιωματικά εργαστήρια και θεματικές εμπειρίες επίσκεψης για μικρούς και μεγάλους.

Με όχημα την αρχαία ελληνική τεχνολογία το Μουσείο Κοτσανά καλεί σε έναν γόνιμο προβληματισμό  γύρω από τις έννοιες της «Πράσινης Ανάπτυξης» της «Επιχειρηματικότητας» αλλά και της αξίας της Φύσης και της Διατροφής στον ανθρώπινο βίο από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα!

Σάββατο 13 Μαΐου 2023, 12:00 μ.μ. 

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ - Πράσινη ανάπτυξη και Οικονομία» | Θεματική Εμπειρία για Εφήβους & Ενήλικες
(διάρκεια 60', κόστος: 8 ευρώ)

«Πράσινη Ανάπτυξη» είναι το σύνθημα με το οποίο ξεκινά η πλέον σύγχρονη τάση για βιώσιμη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά πόσο μία ανάπτυξη μπορεί να είναι όμως οικολογική; Είναι η βιωσιμότητα συμβατή με τη φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς; Πράσινη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα συναντιούνται στο χώρο της οικονομίας της φύσης όπου κάθε αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και αποτίμηση κρίνεται με γνώμονα το οφειλόμενο κέρδος.

Μία κριτική ιστορία της Αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με μία κριτική ανάλυση της σχέσης Πολιτικής και Βιωσιμότητας έρχεται να μας ταξιδέψει σε παρόν, παρελθόν και μέλλον. Μία διαδρομή που ξεκινά από τη Δήλο και την Ακρόπολη, περνά από τις μεσαιωνικές κάστρο-πολιτείες και στη συνέχεια την Τήνο και την Αμοργό καταλήγει στο Λονδίνο, στα φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια του MIT και του Aarhus, προκειμένου να φανερώσει πώς η επιστήμη της αρχιτεκτονικής ανέκαθεν εμπίπτει στον χώρο της πολιτικής καθοδήγησης.

Κυριακή 14 Μαΐου 2023, 12:00 μ.μ.

«Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ - Απ’ την Ακρόπολη στο Ντουμπάι και πάλι πίσω!» | Βιωματικό Εργαστήρι για παιδιά 6 – 12 ετών και οικογένειες
(διάρκεια 60', κόστος: Παιδιά - 8 ευρώ/Γονείς – 5 ευρώ)

  • Πώς ήταν οι πόλεις στην αρχαία Ελλάδα;
  • Άραγε είχαν συστήματα τεχνολογίας όπως αυτά που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα;
  • Ποιος σχεδίαζε το κτίσιμο των πόλεων και πόσο διέφερε μία πόλη από ένα χωριό;

Ακολουθούμε τα βήματα του Ήρωνα και του Αρχιμήδη για να ανακαλύψουμε πώς οι αρχαίοι Έλληνες έκτιζαν τα σπίτια τους, πώς διαχειρίζονταν τα εμπορεύματά τους καθώς και τις τεχνικές με τις οποίες καλλιεργούσαν τη γη και τα χωράφια τους.

Σε ένα ταξίδι με αφετηρία την Ακρόπολη και ενδιάμεσους σταθμούς την Αλεξάνδρεια, το Λονδίνο, την Ινδονησία και το Ντουμπάι θα φτάσουμε ως την πόλη του μέλλοντος, την «πράσινη πόλη», για να δούμε τελικά πώς αυτή έχει ήδη σχεδιαστεί από τους αρχαίους Έλληνες μηχανικούς και εφευρέτες. Η «πράσινη πόλη» είναι ένα με τη μητέρα φύση και ακούει στη φράση: «αργά και σοφά!». Αλήθεια, πόσο πράσινο χωράει σε αυτήν; Δίνουμε κίνητρο στη φαντασία και με βοηθό την αρχαία ελληνική τεχνολογία γινόμαστε οι ίδιοι δημιουργοί της δικής μας «πόλης του μέλλοντος».

Σάββατο 20 Μαΐου 2023, 12:00 μ.μ.

«ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ένας διαχρονικός διάλογος ανάμεσα στο Δίκαιο και τη Φιλοσοφία» | Θεματική Εμπειρία για Εφήβους & Ενήλικες
(διάρκεια 60', κόστος: 8 ευρώ)

Το Μουσείο Κοτσανά έρχεται να προσφέρει ένα σύγχρονο έδαφος κριτικής που καλεί σε προβληματισμό γύρω από τη διαπλοκή Επιστήμης, Δικαίου και Φιλοσοφίας. Είστε έτοιμοι για μία αναπάντεχη συνάντηση;

Σ’ ένα ταξίδι με αφετηρία την αρχαιοελληνική φυσική φιλοσοφία και τερματισμό τις σύγχρονες κριτικές θεωρίες Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας θα αναδείξουμε έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στο Δίκαιο και τη Φιλοσοφία. Με συνοδοιπόρο τις τεχνολογίες των αρχαίων Ελλήνων εφευρετών, την εξέλιξη της επιστήμης και τη σύσταση των νομικών μορφών δικτύων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος θα δούμε πόσο καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος της φύσης στον ανθρώπινο βίο και πιο συγκεκριμένα στη διατροφή. Ιστορικές αναφορές και φιλοσοφικές κριτικές δύνανται να αναδείξουν πώς η διατροφή συνδέθηκε με την πολιτική, το δίκαιο και την οικονομία και πώς μπορεί να συνδεθεί με μία αισθητική προσέγγιση του νοήματός της.

Κυριακή 21 Μαΐου 2023, 12:00 μ.μ.

«ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ - Όταν ο Ερυσίχθονας συνάντησε τη Δήμητρα!» | Βιωματικό Εργαστήρι για παιδιά 6 – 12 ετών και οικογένειες
(διάρκεια 60', κόστος: Παιδιά - 8 ευρώ/Γονείς – 5 ευρώ)

  • Ποια ήταν η σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τη φύση;
  • Προστάτευαν άραγε οι θεοί τις θάλασσες και τα βουνά σύμφωνα με τη μυθολογία;
  • Τι συνέβη όταν ο Ερυσίχθονας έκοψε το ιερό δέντρο της Δήμητρας;

Προκειμένου να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά θα ταξιδέψουμε με όχημα την αρχαία ελληνική τεχνολογία και θα φτάσουμε ως το ιερό άλσος της θεάς της γης. Εκεί μας περιμένει ένα μυστήριο, ένα αίνιγμα που αναμένει την επίλυσή του. Ποιος σκότωσε τη νύμφη του ιερού άλσους; Η λύση του γρίφου μας περνά από δοκιμασίες και μας δίνει ένα-ένα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να ξεσκεπάσουμε τον ένοχο.

Ανακαλύπτουμε το ιερό δέντρο της θεάς Δήμητρας και μαζί με αυτό τις ρίζες μας με τη μητέρα φύση. Δίνουμε πίσω τη ζωή του στη γη και συνδεόμαστε μέσω της επιστήμης με τη φύση για να δημιουργήσουμε μαζί το μέλλον της σύγχρονης τεχνολογίας. Είστε έτοιμοι για αναπάντεχες αποκαλύψεις; Ο Αρχιμήδης, ο Κτησίβιος και ο Φίλωνας μας συνοδεύουν ως το τέλος.

 

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:

Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.

  • Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 15 άτομα
  • Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη των δράσεων.
  • Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.
  • Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

 

«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας,

Κολωνάκι, 10671

T.: 211 411 0044, 6907292002

Ε: [email protected]

kotsanas.com