Μαριάννα Αναγνωστοπούλου

Η Μαριάννα Αναγνωστοπούλου δεν είναι απλά ένα ακόμη νεαρό μοντέλο. Η Μαριάννα μας είναι ένα fashion icon από το μέλλον, ένα φαινόμενο εν τη γενέσει του.

Δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα διεθνών κ ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας, ασχολείται ήδη από το γυμνάσιο με το modeling και τα fashion shows και ήδη έχει το πρώτο της συμβόλαιο με πρακτορείο. Η Μαριάννα προσέχει το σώμα της, αφιερώνοντας πολλές ώρες στο γυμναστήριο αλλά και στο τένις και την ιππασία. Μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία την εμφάνισή της στην Athens Fashion Week και συνεχίζει ακάθεκτη. Το μέλλον ονομάζεται Μαριάννα. Απολαύστε την πρώτη της αποκλειστική φωτογράφηση, κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο της Αίγινας, για το Grand Magazine και τον φακό του Νίκου Ζαχαρόπουλου.

Φοιτήτρια και μοντέλο: πώς συνδυάζεις σπουδές και καριέρα;

Φοιτήτρια και μοντέλο θεωρώ ότι είναι εφικτό να συνδυαστούν καθώς οι δουλειές εδώ στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, οπότε το modeling δεν μου αποσπά όλη την προσοχή από το διάβασμα και από το πανεπιστήμιο. Μέχρι τώρα καταφέρνω να τα συνδυάζω αρκετά καλά, δηλαδή το modeling ουσιαστικά λειτουργεί ως το χόμπι μου. Και παρόλο που είναι δουλειά το κάνω με ευχαρίστηση.

Πως είναι η δουλειά του μοντέλου; Αισθάνεσαι ελεύθερη ή ότι πρέπει να ακολουθείς κάποια επιβεβλημένα πρότυπα ομορφιάς και συμπεριφοράς ;

Το modeling και ο χώρος της μόδας γενικότερα είναι ένας χώρος που σίγουρα είναι πολύ απαιτητικός όσον αφορά την πειθαρχία. Πιστεύω ότι τα μοντέλα πάνω από όλα πρέπει να έχουν πειθαρχία όπως και να μην έχουν κλειστά μυαλά, να είναι ανοιχτά σε νέες προτάσεις, να προσαρμόζονται τόσο στις αλλαγές της μόδας όσο και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται.

Πως αξιολογείς τον χώρο της ομορφιάς με τη μέχρι τώρα εμπειρία σου; έχει φυσήξει αέρας ανανέωσης ή μήπως πρόκειται για το «τελευταίο οχυρό» της παραδοσιακής αντρικής αντίληψης για τη γυναίκα;

Από την εμπειρία μου μέχρι τώρα θεωρώ πως ο χώρος της μόδας και της ομορφιάς έχει ανανεωθεί πάρα πολύ και συνεχίζει διαρκώς να ανανεώνεται και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό κατά τη γνώμη μου, γιατί είμαι κατά της στασιμότητας.

Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να συμπεριφέρεται σήμερα στις σχέσεις του ένα κορίτσι; Να κρατάει κάποιο ρόλο ή να είναι απελευθερωμένο από στερεότυπα?

Θεωρώ ότι όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις και τους ρόλους το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό. Προσωπικά αν με ρωτάτε, εγώ προτιμώ στις δικές μου σχέσεις σίγουρα να είναι διακριτοί οι ρόλοι τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να καταπιέζεται κάποιος από τους δύο. Θεωρώ ότι είναι από τη φύση τους έτσι, ώστε να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες το κάθε φύλο και ο ρόλος τους να είναι διαφορετικός, χωρίς βέβαια αυτό να είναι κακό.

Τι γνώμη έχεις για το θεσμό των καλλιστείων? Χρήσιμος ή αναχρονιστικός?

Όσο για τον θεσμό των καλλιστείων το αν θα φανεί χρήσιμος σε ένα μοντέλο ή σε μία οποιαδήποτε κοπέλα έχει να κάνει με τον τρόπο που θα το διαχειριστεί όλο αυτό, δηλαδή μπορεί να καταλήξει σε πολύ όμορφες συνεργασίες, πολύ ωραίες εμπειρίες και αναμνήσεις και να βγει κάτι πάρα πολύ θετικό μέσα από αυτό. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο λογικό και αναμενόμενο αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που το αποτέλεσμα καταλήγει να είναι κάθε άλλο παρά θετικό για τη μετέπειτα ζωή των συμμετεχόντων, αναφερόμενη στην ενδεχόμενη αλλοίωση της προσωπικότητάς τους.

Υπάρχει ζωή πέρα από τα social media για ένα μοντέλο;

Η ζωή ενός μοντέλου όπως και η ζωή ενός ανθρώπου που κάνει οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα βρίσκεται προφανώς εκτός των social media. Αυτή είναι η πραγματική ζωή δηλαδή, ασχέτως αν στις μέρες μας συγχέεται η πραγματική ζωή με τα social media.

Παρά την ελευθερία που απολαμβάνουμε ως χώρα της Δύσης, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα εγκλήματα κατά των γυναικών έχουν μειωθεί. Θεωρείς ότι είναι ασφαλής ο κόσμος μας για ένα κορίτσι?

Η βία κατά των γυναικών προφανώς και υπήρχε πάντα, εξακολουθεί να υπάρχει και είναι πολύ δύσκολο είτε να εξαλειφθεί ή και να μειωθεί το ποσοστό των γυναικών που την υφίστανται. Σίγουρα δεν νιώθουμε την ίδια ελευθερία σε αυτό το κομμάτι με τους άνδρες οι οποίοι είναι σε εισαγωγικά λίγο πιο ασφαλείς. Παρόλα αυτά εγώ ευτυχώς νιώθω πολύ δυνατή,  δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό βίας και νιώθω ευγνώμων για αυτό.  

Επάγγελμα μοντέλο και παραδοσιακή ελληνική οικογένεια. Συμβιβάζονται;

Θεωρώ ότι το επάγγελμα του μοντέλου όπως και τα περισσότερα επαγγέλματα μπορούν να συνδυαστούν με την παραδοσιακή σε εισαγωγικά ελληνική οικογένεια. Δεν είναι το επάγγελμα που σου απαγορεύει να κάνεις μία οικογένεια κατά τη γνώμη μου. Αυτό έχει να κάνει με το ήθος του ατόμου γιατί σίγουρα πάντα υπάρχουν πειρασμοί. Κι όταν μιλάω για πειρασμούς εννοώ την τυχόν πιθανότητα αλλοίωσης της προσωπικότητας του ατόμου από την αναγνωρισιμότητα του, από τη φήμη, τα χρήματα, οτιδήποτε. Απλά αν το άτομο μπορεί να είναι δυνατό και μπορεί να διαχειριστεί την όλη αυτή κατάσταση, ναι συμβιβάζονται.

Τι περιμένει σήμερα από την πολιτική και τους πολιτικούς ένα νέο κορίτσι που γεννήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση;

Κάθε λογικός άνθρωπος που γεννήθηκε εν μέσω της κρίσης θεωρώ πως αυτό που επιθυμεί είναι οι πολιτικοί και οι βουλευτές της χώρας του να κατορθώσουν να βελτιώσουν και να μην επιδεινώσουν την κατάσταση της χώρας σε όλους τους τομείς, οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό. Σίγουρα αυτό που θέλουμε είναι άτομα όχι μόνο με γνώσεις αλλά και με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση, Αυτό χρειάζεται η χώρα μας ώστε να καταφέρουμε να συνέλθουμε τόσο οικονομικά όσο και σε όλους τους βασικούς τομείς.

Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με την πολιτική μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σου;

Σίγουρα με ενδιαφέρουν τα κοινά και θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτά. Παρόλα αυτά, με την πολιτική αυτή καθαυτή σαν επάγγελμα δεν θεωρώ πως θα μπορούσα να ασχοληθώ. Δε θα μπορούσα να ανταπεξέλθω σε αυτό το χώρο τον οποίο θεωρώ δυστυχώς πολύ διαβρωμένο, αν και φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Το επάγγελμα του μοντέλου έχει ημερομηνία λήξης;

Το επάγγελμα του μοντέλου για μένα δεν έχει αυτό που λέμε ημερομηνία λήξης. Νομίζω ότι το θέμα είναι υποκειμενικό. Αναλόγως αν διατηρείται το άτομο σε καλή κατάσταση εμφανισιακά, αν έχει ψυχικές αντοχές, έχει όρεξη για ζωή, έχει διάθεση και ιδέες μπορεί κάλλιστα και μεγαλώνοντας να εργαστεί σε διαφορετικούς τομείς μεν, όπου δεν θα κάνει τα ίδια πράγματα που έκανε όταν ήταν σε νεαρή ηλικία, αλλά παρόλα αυτά να εξακολουθήσει να είναι στο χώρο της μόδας.

Το μέλλον σου το φαντάζεσαι ή το σχεδιάζεις από τώρα;

Το μέλλον μου γενικότερα δεν το προσχεδιάζω και δεν μου αρέσει να προκαταβάλλομαι αλλά να πηγαίνω σύμφωνα με ένα γενικότερο πλάνο για το τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όσα έχω στο μυαλό μου θα συμβούν ακριβώς έτσι, γιατί όπως γνωρίζουμε τα δεδομένα αλλάζουν, έρχονται ευκαιρίες στη ζωή μας τις οποίες επιλέγουμε είτε να τις αξιοποιήσουμε είτε όχι και ανάλογα πορευόμαστε. Οπότε προτιμώ να αφήνω τα πράγματα να κυλούν ομαλά χωρίς να προβληματίζομαι για τον βαθμό ορθότητας των επιλογών μου.

Production: "MEDIA WAREHOUSE - GRAND MAGAZINE"

Model: Μαριάννα Αναγνωστοπούλου

Συνέντευξη: Τάσος Ντερτιλής

Φωτογράφος: Νίκος Ζαχαρόπουλος

Styling: Κωνσταντίνος Πανταζώνας

Make up artist: Ξένια Πετριτσοπούλου

Assistant producer: Γιώργος Ζαχαρόπουλος

 

Eυχαριστούμε θερμά την εταιρία "Pantazonas Fashion Stores" για την χορηγία των ενδυμάτων

https://pantazonas.gr/el/

 

Eυχαριστούμε θερμά την εταιρία "Theory of Beauty" για την χορηγία των καλλυντικών

theory_of_beauty

Theory of beauty academy