Les Blagues de Toto - Το Άλλο με τον Τοτό, το Ξέρεις;

Παραγωγή: Γαλλία 2020 

Σε συμπαραγωγή με Λουξεμβούργο/Βέλγιο 

Διάρκεια: 84 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

* ½

Σκηνοθεσία: Pascal Bourdiaux

Πρωταγωνιστούν: Gavril Dartevelle, Guillaume de Tonquédec, Anne Marivin, Ramzy Bedia, Daniel Prévost, Pauline Clément, Jean-François Cayrey, Isabelle Candelier, Simon Faliu.

Προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά

ΣΥΝΟΨΗ: Στο σχολείο, ο Τοτό είναι ο καλύτερος στο να κάνει τους φίλους του να γελούν με τις τρέλες του - στο να παρακολουθεί στο μάθημα, όχι και τόσο!  Όπως στο σχολείο, έτσι και στο σπίτι, τα αστεία του Τοτό συχνά καταλήγουν σε καταστροφή… Η τελευταία; Ένα τεράστιο γλυπτό πέφτει κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργανώνει το αφεντικό του πατέρα του! Όλοι αμέσως υποπτεύονται τον γνωστό μας κατεργάρη, όμως αυτή τη φορά, ο Τοτό επιμένει ότι είναι αθώος και αρνείται να κατηγορηθεί για κάτι που δεν έκανε.

 

Ο μικρός σκανταλιάρης βασιλιάς των ανέκδοτων αποκτά τη δική του ταινία. Αστεία, λίγο αφελή, λίγο διδακτική και πολύ…Γαλλική! Μια ταινία που θυμίζει πολλές άλλες παιδικές ταινίες (πρόχειρα έρχεται στο νου ο μικρός Νικόλας), έχει πολύ καλές προθέσεις όσον αφορά την κοινωνική κριτική και την ανάδειξη των ατομικών διαφορών που κάνουν όμορφη και ενδιαφέρουσα τη μικρή κοινωνία της πόλης του αστείου ήρωά μας αλλά…Αλλά δεν είναι ακριβώς ταινία.

Είναι σχεδόν αδύνατο να φτιάξεις μια κινηματογραφική ιστορία βασισμένος σε ανέκδοτα. Κάπου θα κουράσεις, κάπου θα χάσεις το στόχο σου. Ο Τοτό τα καταφέρνει και τα δύο. Τα περισσότερα αστεία πέφτουν στο κενό, η ίντριγκα είναι σχηματική σε βαθμό εξοντωτικό, οι χαρακτήρες γέρνουν επικίνδυνα προς την καρικατούρα και το κυριότερο, ο νεαρός πρωταγωνιστής δεν έχει την ικανότητα να κάνει γκελ σε μη γαλλόφωνο κοινό. Εξάλλου η ελληνική μεταγλώττιση δεν βοηθάει καθόλου καθώς «φοριέται» πάνω στους χαρακτήρες σαν ξένο ρούχο.

Οι πλάκες του Τοτό δεν βρήκαν το στόχο τους τελικά. Σαν ένα ανέκδοτο που το διηγείται κάποιος που…δεν ξέρει να λέει ανέκδοτα. 

Διανομή: Rosebud.21 

Στις αίθουσες από 06.07.23