L'origine du mal – Η Ρίζα του Κακού

Παραγωγή: Γαλλία 2022 

Σε συμπαραγωγή με Καναδά 

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

* * * ½

Σκηνοθεσία: Sébastien Marnier

Πρωταγωνιστούν: Laure Calamy, Doria Tillier, Dominique Blanc, Jacques Weber, Suzanne Clément, Céleste Brunnquell, Véronique Ruggia Saura, Clotilde Mollet, Naidra Ayadi, Blandine Laignel.

ΣΥΝΟΨΗ: Σε μια πολυτελή παραθαλάσσια βίλα καταφθάνει η Στεφάν, μια φτωχή εργάτρια που επιδιώκει την επανασύνδεση με τον πατέρα της Σερζ. Εξώγαμη κόρη η Στεφάν συναντά για πρώτη φορά την παράξενη οικογένειά της: τον πλούσιο και απολυταρχικό πατέρα της, την ιδιόρρυθμη σύζυγό του, τη φιλόδοξη επιχειρηματία κόρη τους Ζορζ, μια επαναστατημένη έφηβη-κόρη της Ζορζ και μια μυστηριώδη υπηρέτρια. Σε αυτή τη βίλα όπου το ψέμα είναι κυρίαρχο και το μυστήριο καλύπτει τα πάντα, το κακό βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να εξαπλωθεί…

 

Τα φαινόμενα απατούν, ξεκινώντας από την ίδια τη δομή της έξοχης αυτής ταινίας. Φαινομενικά ένα #metoo δράμα που καταγγέλλει την πατριαρχία μέσα από μια υπερβολικά φορτωμένη εννοιολογικά ίντριγκα, επί της ουσίας ένα σαρκαστικό θρίλερ για την ταξική δομή του καπιταλισμού και την ικανότητα της μπουρζουαζίας να ανανεώνεται αλλάζοντας μόνο πρόσωπο και κάνοντας συνεχώς μικρές παραχωρήσεις προκειμένου ο «πύργος» να μένει ακλόνητος στη θέση του. Όλο αυτό τον θίασο διπρόσωπων χαρακτήρων ο Μαρνιέ τον καταγράφει με σαδιστική ευχαρίστηση καθώς τον απογυμνώνει σταδιακά όσον αφορά την ηθική του, τα κίνητρά του και την ακόρεστη επιθυμία επιβολής μέσα από την κατοχή υλικών αγαθών. Ο θεσμός της οικογένειας αποδομείται σε κάθε πλάνο καθώς αποκαλύπτεται σταδιακά ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στα μέλη της για την τελική επικράτηση.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε και πολλά παραπάνω για ένα θρίλερ που κάθε νέα σκηνή έχει και μια ανατροπή, έτσι ώστε να μη χαλάσουμε την ευχαρίστηση του θεατή να τις βιώσει μόνος του ωστόσο μπορούμε να πούμε πόσο έχει δουλέψει τους χαρακτήρες του ο Μαρνιέ και πόσο κυρίαρχος είναι των μέσων του, σκηνοθετώντας με υποδειγματικό ρυθμό ένα επίσης υποδειγματικό σενάριο με εμφανείς επιρροές από το σκληρό βιτριολικό σινεμά του Σαμπρόλ, το σαδιστικό μαύρο χιούμορ του Μπουνιουέλ της τελευταίας περιόδου και την ερωτική ατμόσφαιρα μυστηρίου ταινιών όπως η Πισίνα του Ζακ Ντερέ. Να σημειώσουμε επίσης τα εκπληκτικά σκηνικά που προσθέτουν μια ανεπανάληπτη, ιδιαίτερη προσωπικότητα στην πολυτελή βίλα της οικογένειας, μετατρέποντάς την σχεδόν σε αυτόνομο χαρακτήρα.  

Η Λορ Καλαμί απολαμβάνει κυριολεκτικά τον ωραιότερο μέχρι τώρα ρόλο της καριέρας της ενώ η τεράστια Ντομινίκ Μπλαν στο ρόλο της συζύγου είναι μια εντελώς «πειραγμένη» Μπέτι Ντέιβις.

Ένα θρίλερ στην καλύτερη παράδοση του παλιού Γαλλικού σινεμά, γεμάτο ανατροπές και λεπτή ειρωνία, ιδανικό για καλοκαιρινές εξόδους. 

*Επίσημη επιλογή, 79o Φεστιβάλ Βενετίας 2022

*Επίσημη επιλογή, Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, 2023

 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 20.07.23