God Is a Bullet – Ο Θεός είναι μια σφαίρα

Παραγωγή: ΗΠΑ 2023 

Σε συμπαραγωγή με Μεξικό 

Διάρκεια: 156 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

* * ½

Σκηνοθεσία: Nick Cassavetes

Πρωταγωνιστούν: Maika Monroe, Nikolaj Coster-Waldau, Karl Glusman, January Jones, Jamie Foxx, Paul Johansson, David Thornton, Ethan Suplee, Jonathan Tucker, Brendan Sexton III, Garrett Wareing, Virginia Cassavetes, Kola Olasiji, Lindsay Hanzl, Chloe Guy.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο αστυνόμος Bob Hightower, ύστερα από τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και την απαγωγή της κόρης του από μια βίαιη συμμορία σατανιστών, αναλαμβάνει παρά την απειρία του να βρει τα ίχνη αυτής της συμμορίας αλλά και την κόρη του, απελπισμένος από την ανικανότητα των αρχών. Όταν καταφέρνει τελικά να τους προσεγγίσει, με τη βοήθεια της Κέις Χάρντιν, μιας σκληροτράχηλης νεαρής που έχει ξεφύγει από αυτούς, ένα απρόβλεπτο και αιματηρό κυνήγι ξεκινάει… 

Το 1999 έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο με το ομώνυμο μυθιστόρημα, ο συγγραφέας-φάντασμα με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Boston Teran. Ένα μυθιστόρημα που τον έκανε αυτόματα διάσημο στον κόσμο της λογοτεχνίας, ένα μυθιστόρημα «βγαλμένο από τη ζωή» ή μάλλον από την κόλαση στην οποία καταδύθηκε ο συγγραφέας για να συλλέξει τις εμπειρίες που καταγράφει. Αυτό το μυθιστόρημα λοιπόν, υπήρξε καλλιτεχνικός πόθος ζωής για τον διάσημο δημιουργό του Ημερολόγιου Nick Cassavetes. 23 χρόνια αργότερα, το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούμε να πούμε ότι τον δικαίωσε απόλυτα. Τοιχογραφία μιας σκοτεινής περιθωριακής Αμερικής, βυθισμένης στη βία, τον τρόμο και τον απόλυτο μηδενισμό, αποτελεί μια διπλή Οδύσσεια για το πρωταγωνιστικό δίδυμό της. Εκείνος, αγνός, ηθικός και φωτεινός θέλει να ρίξει το φως του στο σκοτάδι και να διεκδικήσει το παιδί του, εκείνη θέλει να εξορκίσει μια και καλή τους δαίμονες της και να «επιστρέψει στο φως». Είναι προφανές ότι ένας δημιουργός κοινωνικών δραμάτων όπως ο Nick Cassavetes, γιος του μεγάλου Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη και της τεράστιας ηθοποιού Gena Rowlands, δεν είναι ο αναμενόμενος σκηνοθέτης για μια τέτοια ιστορία. Από την άλλη όμως, αν αναλογιστεί κανείς την ηθική πάλη που βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας, θα συμφωνήσει ότι εδώ επιχειρεί το δικό του αντίστοιχο magnus opus με την κλασσική Αιχμάλωτη της Ερήμου του John Ford. Το αν ευοδώνεται αυτός ο πόθος ή όχι είναι θέμα μάλλον υποκειμενικό τελικά. Η ταινία κυλάει αργά (αλλά όχι βασανιστικά) σαν διεισδυτική κοινωνική τοιχογραφία, ένα Peyton Place με δαίμονες και σατανιστές, διαθέτοντας ωστόσο ξεσπάσματα απίστευτα γραφικής βίας που μπορεί να σοκάρουν τον μη εθισμένο στο gore θεατή. Οι ερμηνείες γενικά στέκουν σε πολύ αξιοπρεπή επίπεδα, ιδιαίτερα δε η εκπληκτική Maika Monroe στο ρόλο της Κέις θα μπορούσε να φτάσει στις οσκαρικές υποψηφιότητες. Όποιος δεν έχει πρόβλημα με το αίμα με τον κουβά και τη διάρκεια με τις ώρες ας πλησιάσει άφοβα. 

Διανομή: TFG The Film Group 

Στις αίθουσες από 27.07.23