L'amour et les forêts – Εμείς οι δύο

Παραγωγή: Γαλλία 2023 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

* * *

Σκηνοθεσία: Valérie Donzelli

Πρωταγωνιστούν: Virginie Efira, Melvil Poupaud, Dominique Reymond, Romane Bohringer, Virginie Ledoyen, Zoé Lenoir, Lucien Thunin, Marie Rivière, Nathalie Richard, Philippe Uchan.

ΣΥΝΟΨΗ: Όταν η Μπλανς συναντά ξανά τον παλιό της συμμαθητή Γκρεγκουάρ, παρασύρεται σε μια παθιασμένη σχέση, σίγουρη ότι βρήκε τον ιδανικό σύντροφο ζωής. Όταν μετακομίζουν σε νέα πόλη, η Μπλανς βρίσκεται ξαφνικά μακριά από την μητέρα και τη δίδυμη αδελφή της Ρόουζ, αλλά προσαρμόζεται στη νέα της ζωή. Καθώς όμως τα χρόνια περνούν και τα παιδιά έρχονται, η Μπλανς συνειδητοποιεί ότι στην πραγματικότητα έχει «αιχμαλωτισθεί» από έναν άνδρα κτητικό και τελικά επικίνδυνο. 

Το χρονικό μιας κακοποιητικής σχέσης, βασισμένο στο best seller του Eric Rheinhardt, που ξεκινάει σαν ρομαντικό δράμα του Λελούς για να καταλήξει σε χολιγουντιανό θρίλερ αγωνίας δίνει την ευκαιρία στην-συνσεναριογράφο εδώ- Οντρέ Ντιγουάν (την μαχητική δημιουργό του Γεγονότος) να επεκτείνει στη σύγχρονη εποχή την οντολογική της προβληματική για την κοινωνική θέση της γυναίκας αν και η επίσης συνσεναριογράφος και σκηνοθέτης εδώ Βαλερί Ντονζελί διατηρεί μια θαυμαστή αχρονικότητα στην αφήγηση που τονίζει περισσότερο την εφιαλτική διάσταση του παραμυθιού. Ενός ρομαντικού παραμυθιού που σταδιακά απογυμνώνεται από το συναίσθημα, αφήνοντας να φανεί η προβληματική σχέση εξουσίας και υποταγής που κρυβόταν εξαρχής στον πυρήνα αυτής της ερωτικής «κατάκτησης».

Το γυναικείο βλέμμα των δημιουργών σκιαγραφεί με υποδειγματικά ψυχρή λογική, μακριά από #metoo ακρότητες, το πορτραίτο ενός κακοποιητή, τον οποίο υποδύεται με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού ο Μελβίλ Πουπό ωστόσο όλα τα φώτα τελικά στρέφονται στην ερωτική σχέση που έχει με τον κινηματογραφικό φακό η όπως πάντα εξαιρετική Βιρζινί Εφιρά στο ρόλο της Μπλανς (αλλά και της δίδυμης αδελφής της).

Εμείς οι δυο, ένας κόσμος ολόκληρος που δεν έχει ανάγκη τον έξω κόσμο. Εμείς οι δυο, όμως, πως γίναμε δύο…η Βαλερί Ντονζελί έχει μια καλή ιδέα. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 17.08.23