Τα διαμάντια της Αρκαδίας

 

Βρίσκεστε μπροστά σε ένα weekend και προβληματίζεστε για μία κοντινή εξόρμηση πού να ικανοποιεί τις προσδοκίες σας. Το Grand Magazine σας έχει την λύση και αυτή ακούει στο όνομα Αρκαδικά χωριά. Το οδοιπορικό στην ορεινή περιοχή της Αρκαδίας είναι ένα ταξίδι γεμάτο καταιγιστικές εικόνες, καθεμιά από τις οποίες έχει τη δική του ταυτότητα. Απλωμένα στις ελατοσκέπαστες κορυφές του Μαινάλου βρίσκονται μικρά και μεγαλύτερα χωριά- πραγματικά κοσμήματα  αρχιτεκτονικής και γραφικότητας- με αρκετή φινέτσα που μονοπωλούν τις προτιμήσεις των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου. Το καθένα είναι συνδεδεμένο και με μια ένδοξη πλευρά της ελληνικής ιστορίας στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Σε αυτό μας το αφιέρωμα θα σας παρουσιάσουμε τα γνωστότερα που βρίσκονται δυτικά της Τρίπολης.

Δημητσάνα

Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από δύο λόφους, σε υψόμετρο 1.000μ. Είναι η πατρίδα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' και εθεωρείτο η μπαρουταποθήκη της Επανάστασης του 1821. Τα σπίτια της είναι υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Διώροφα και τριώροφα, τα περισσότερα εντυπωσιάζουν με τα ξύλινα μπαλκόνια και τα φωτεινά χρώματα των παραθύρων τους. Το χωριό δροσίζει με την αύρα του ο Λούσιος ποταμός, που κυλά στα πόδια του και είναι ένα από τα καλύτερα σημεία ράφτινγκ στην Ελλάδα. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι τα σπίτια όπου έζησαν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Γρηγόριος ο Ε', οι μπαρουτόμυλοι, το μουσείο της Υδροκίνησης και η Βιβλιοθήκη, ένα θησαυροφυλάκιο της ιστορίας και του πολιτισμού ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. Η εξερεύνηση της Δημητσάνας είναι εύκολη, αφού δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου υπάρχουν τα σημαντικότερα αξιοθέατα, αλλά και όμορφες κρυμμένες γωνιές. Την καλύτερη θέα προσφέρει η μικρή πλατεία στην είσοδο του χωριού. Συνεχίζοντας υπάρχουν αρκετά σοκάκια που το πλάτος τους πολλές φορές δεν ξεπερνά το ενάμισι μέτρο και φιλοξενούν ταβερνάκια και μικρά καφενεία. Λίγο πριν από την έξοδο προς τη Βυτίνα άλλη μια μικρή πλατεία με θέα το εντυπωσιακό πέτρινο δημαρχείο.

Στεμνίτσα

Τη Στεμνίτσα άνετα θα μπορούσε να την παρομοιάσει κανείς με μια όμορφη κυρία. Γεμάτη χάρη και καλαισθησία, προσελκύει αρκετούς επισκέπτες, που δεν χορταίνουν να την θαυμάζουν. Τα σπίτια της απλώνονται σε δύο πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 1.100μ. Στα βυζαντινά χρόνια η Στεμνίτσα γνώρισε ημέρες δόξας και μετέπειτα έγινε κέντρο αργυροχρυσοχοΐας. Το 1821 υπήρξε επί ένα μήνα πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας. Τους επισκέπτες γοητεύει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των παλαιών αρχοντικών της, που έχουν ως κύριο δομικό στοιχείο την πέτρα και διατηρούνται αγέρωχα μέχρι σήμερα. Το σημαντικότερο ιστορικό κτίριο είναι της σχολής της αργυροχρυσοχοΐας, ένα εντυπωσιακό τριώροφο πέτρινο κτίσμα, που προσελκύει αμέσως την προσοχή. Ο κεντρικός δρόμος είναι μια συνεχής εναλλαγή όμορφων εικόνων. Οι παραστάσεις διαρκώς ανανεώνονται και κάθε στροφή κρύβει μία έκπληξη. Σπίτια καλυμμένα από τα φυλλώματα των δέντρων ζωγραφίζουν του ωραιότερους πίνακες. Στα καλντερίμια περιμετρικά της πόλης θα γνωρίσετε τη γνησιότερη εκδοχή της αρκαδικής αρχιτεκτονικής.

Καρύταινα

Βρίσκεται πολύ κοντά στη Μεγαλόπολη και είναι χτισμένη σε δύο καταπράσινους λόφους. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η γαλήνη και η ηρεμία, γι' αυτό και αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τις περισσότερο πολυσύχναστες Στεμνίτσα και Δημητσάνα.
Η
Καρύταινα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Αρκετοί την αποκαλούν ''μικρό Τολέδο'' λόγω του παραδοσιακού χαρακτήρα και του μεσαιωνικού κάστρου που ατενίζει την περιοχή από την κορυφή ενός απότους δύο λόφους. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 το κάστρο αυτό ήταν το αρχηγείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Τα υπόλοιπα αξιοθέατα του χωριού είναι η μικρή πλατεία και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το εντυπωσιακό
καμπαναριό, όπως και το μοναδικό γεφύρι τού Λούσιου πού βρίσκεται 5 χλμ. μετά το χωριό. Λίγο έξω από την Καρύταινα υπάρχει ένα ακόμη θρυλικό εξάτοξο γεφύρι που βρίσκεται επάνω από το Αλφειό ποταμό και κάτω από την αψιδωτή σιδερένια γέφυρα του εθνικού δρόμου. Στη μία πλευρά του γεφυριού είναι χτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι.

Λαγκάδια

Ένα από τα ιστορικά χωριά της Αρκαδίας που ξεχωρίζει για τη μοναδική αρχιτεκτονική του. Από τα βάθη της ιστορίας οι κάτοικοι των Λαγκαδιών ήταν εξαιρετικοί μάστορες και κτίστες και διέδιδαν την τέχνη τους σε όλη την Ελλάδα. Πολλά από αυτά τα σπίτια έχουν ηλικία πάνω από 100 χρόνια και είναι διάσπαρτα επάνω σε καταπράσινες πλαγιές. Ο κεντρικός δρόμος μας οδηγεί στην πλατεία των Ηρώων, όπου θα συναντήσουμε τον εντυπωσιακό ναό των Ταξιαρχών και το πέτρινο δημοτικό ρολόι.
Τα Λαγκάδια είναι η πατρίδα της οικογένειας των αγωνιστών
Δεληγιάννηδων.

Βυτίνα

Είναι χωρίς καμία αμφιβολία η κοσμοπολίτισσα της παρέας. Κουρνιάζει στην αγκαλιά του Μαινάλου σε υψόμετρο 1035μ. και είναι η πατρίδα του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου. Απολαμβάνει ένα μοναδικά υπέροχο κλήμα αφού είναι πνιγμένη μέσα στα έλατα. Φιλοξενεί καλαίσθητα πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακούς ξενώνες από τους καλύτερους στην Πελοπόννησο και άρτιες τουριστικές υποδομές. Αναδίδει θαλπωρή, ρομαντισμό και την προτίμηση της νεολαίας, χάρις στα lounge cafe, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου που απέχει μόλις 14 χλμ. ευρισκόμενο μέσα σε πυκνά ελατοδάση. Σημαντικό αξιοθέατο θεωρείται το λαογραφικό μουσείο της.

Ελληνικό

Ένα ακόμα όμορφο περιποιημένο παραδοσιακό χωριό της ευρύτερης περιοχής μέσα σε ένα πολύ χαλαρωτικό φυσικό περιβάλλον. Μπορεί να αποτελέσει και σαν βάση για εξορμήσεις rafting στο γειτονικό Λούσιο ποταμό. Αξιοθέατα είναι η Μαυράκειος Σχολή, η αρχαία Γόρτυς, το εκκλησιαστικό μουσείο, και οι μονές Προδρόμου και Φιλοσόφου.


Άλλα γειτονικά χωριά που αξίζει να τα επισκεφθείτε είναι η Ζάτουνα, το Λιμποβίτσι με το σπίτι των Κολοκοτρωναίων, το Χρυσοβίτσι, το καταπράσινο Ψάρι, το ιστορικό και πολύ γραφικό Λεβίδι και αρκετά άλλα αρκεί να έχετε διάθεση και χρόνο για την αναζήτηση τού διαφορετικού. H Αρκαδία διαθέτει πολλές επιλογές.

 

Θα πάτε

Ακολουθείτε την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και λίγο μετά τον Ισθμό οδηγείτε στην εθνική οδό της Τρίπολης. Από εκεί ανάλογα τις επιλογές σας ακολουθείτε τις πινακίδες. Όλα όμως τα χωριά βρίσκονται σε σχετικά κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους.

Θα μείνετε

Δημητσάνα

Κουστένης Village www.koustenisvillage.gr

Λουσίου Νύμφες www.lousiou-nymphes.gr

Αρχοντικό Δελληγίαννη www.arxontikodeligianni.gr

Βυτίνα

Vytina house resort www.vitinahouse.gr

Grand Vytina www.grand-vytina.gr

Στεμνίτσα

Αρχοντικό Κολοκοτρώνη www.kolokotronihotel.gr

Ξενώνας Στεμνίτσα www.xenonas-stemnitsa.gr

Kαρύταινα

Πελασγός www.pelasgoshotel.gr

Τα Πέτρινα της Καρύταινας

Ελληνικό

Ξενώνας Γόρτυς www.gortis.gr

Ξενώνας Ελαιών Τ: +30 27 9103 1400

Λαγκάδια

Λαγκάδια Resort www.lagadiaresort.gr

4Seasons Hotel www.4seasons-hotel.gr

Κεντρικόν www.kentrikon-hotel.gr

Θα φάτε

Βυτίνα: Vytina club, Οινοθεραπευτήριο, Tαβέρνα Σινόης, Αρχοντικό της Αθηνάς, Τα κόκκινα Πυθάρια

Δημητσάνα: Θόλος, Στέκι τής Γεύσης, Καλλιθέα, Το Λάθος

Στεμνίτσα: Ταβέρνα Σαρακινιώτης, Συμπόσιο.

Καρύταινα: Η Καρβουνιάρα, Το Κάστρο, Τα Παπάκια, Σταυροδρόμι

Λαγκάδια: Μανιάτης, Το Τσιαχται

Ψάρι: Πολυχώρος Αρκαδιανή

Ελληνικόν: Ταβέρνα Ταλούμη

 

Κείμενο - Φωτογραφία: Vangelis Korros


View Larger Map