Les 2 Alfred – Οι 2 Άλφρεντ

Παραγωγή: Γαλλία 2020 

Διάρκεια: 92 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

* *

Σκηνοθεσία: Bruno Podalydès

Πρωταγωνιστούν: Denis Podalydès, Bruno Podalydès, Sandrine Kiberlain, Yann Frisch, Luàna Bajrami, Leslie Menu, Michel Vuillermoz, Isabelle Candelier, Patrick Ligardes, Florence Muller, Nino Podalydès.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Αλεξάντρ είναι άνεργος και ο τραπεζικός λογαριασμός του έχει παγώσει. Με τη σύζυγό του να βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι για δύο μήνες, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να φροντίσει τα  δύο παιδιά τους και να βρει δουλειά. Όταν βρίσκει δουλειά δοκιμαστικά σε μια start-up εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με καινοτόμες πρακτικές, αναγκάζεται να πει ψέματα ότι δεν έχει παιδιά, αφού αυτό απαγορεύεται σύμφωνα με την  αυστηρή πολιτική  της εταιρίας. Όμως, με τις αδιάκοπες συνεδριάσεις και τηλεδιασκέψεις, η διατήρηση του μυστικού του δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση… 

Τα εργασιακά ήθη της νέας εποχής μπαίνουν στο στόχαστρο των αδελφών Πονταλιντές που επιχειρούν να μας προσφέρουν μια αιχμηρή, εντελώς Γαλλικού τύπου, σάτιρα του κόσμου των start ups με τους νεαρούς επηρμένους managers που θέλουν τον εργαζόμενο στο πόδι σε 24ωρη βάση! Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στην ιστορία τους που συχνά αγγίζει τα όρια του παραλόγου: η σύγκρουση του παραδοσιακού οικογενειακού μοντέλου με τον μοναχικό κοινωνικά απομονωμένο άνθρωπο της νεοφιλελεύθερης εργασιακής συνθήκης, με την τεχνολογία κινητών και emails να εκμηδενίζει κάθε έννοια οκταώρου και κάθε όριο ανάμεσα σε ιδιωτικό βίο και εργασία, επισημαίνεται μεν ορθά αλλά παρότι προσφέρεται για άγρια σάτιρα και έντονη κωμωδία, δεν τα καταφέρνει να προκαλέσει γέλιο. Οι χαμηλοί τόνοι της αφήγησης δεν αφήνουν να γίνει η απαιτούμενη έκρηξη και η ευθυμία συχνά μετατρέπεται σε οργή για το θέατρο του παραλόγου που ζει ο οικογενειάρχης ήρωάς μας.

Παρά τα παραπάνω η ταινία παρακολουθείται σχετικά ευχάριστα και αφήνει τον θεατή με μπόλικη τροφή για σκέψη. Μήπως η ζωή μας είναι πλέον κάπως έτσι αλλά η τριβή με την καθημερινότητα δεν μας αφήνει να διακρίνουμε τον παραλογισμό;

Να επισημάνουμε την για άλλη μια φορά συγκροτημένη ερμηνεία της αγαπημένης Σαντρίν Κιμπερλέν αλλά και τον επιτυχημένο σχεδιασμό παραγωγής που καταφέρνει να υποβάλει στο θεατή την έντονη αντίθεση ανάμεσα στο οικιακό και το εργασιακό τοπίο.  

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 24.08.23