Anatomie d'une chute - Ανατομία Μιας Πτώσης

Παραγωγή: Γαλλία 2023 

Διάρκεια: 151 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * * ½

Σκηνοθεσία: Justine Triet

Πρωταγωνιστούν: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth, Marge Berger, Saadia Bentaïeb, Camille Rutherford, Anne Rotger, Sophie Fillières.

ΣΥΝΟΨΗ: H Σάντρα, Γερμανίδα best seller συγγραφέας, ζει εδώ και λίγο καιρό σε ένα σαλέ στις Γαλλικές Άλπεις, με τον Γάλλο σύζυγό της Σαμουέλ και τον 11χρονο γιο τους Ντανιέλ. Όταν ένα πρωί ο Σαμουέλ βρίσκεται νεκρός στο χιόνι, έξω από το σαλέ τους, οι αρχές διερωτώνται αν πρόκειται για αυτοκτονία ή φόνο, παραπέμποντας σε δίκη τη Σάντρα. Μια δίκη που θα μετατραπεί σταδιακά σε ταξίδι στα άδυτα μιας σχέσης γεμάτης σύγκρουσης. Είναι ένοχη η Σάντρα ή μήπως αθώο θύμα των περιστάσεων;

 

Με ένα σεναριακό μάθημα κοινωνικής ανατομίας μεταμφιεσμένο σε δικαστικό θρίλερ, ήρθε αναπάντεχα η Ζιστίν Τριέ να αμφισβητήσει το Μπεργκμανικό κινηματογραφικό μοντέλο ψυχολογικού δράματος, αντιπαραθέτοντας σε αυτό κάτι πολύ πέρα από σκηνές ενός γάμου.

Στην «Ανατομία μιας πτώσης» έχουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό ζευγάρι μορφωμένων μεσοαστών που βιώνει μια εκ πρώτης όψεως αθέατη κρίση. Μια κρίση που οδηγεί κατά κάποιο μοιραίο τρόπο στο θάνατο του ενός και την δικαστική περιπέτεια της άλλης. Αυτόν λοιπόν τον τρόπο που οδήγησε στο αιματηρό φινάλε της εισαγωγικής συναρπαστικής σεκάνς της ταινίας, αναζητεί η Τριέ, βάζοντας πολύ βαθιά το χειρουργικό της νυστέρι στην ουσία από την οποία αποτελείται το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, η οικογένεια. Εδώ βέβαια πρόκειται για μια οικογένεια που έχει αποκλίνει σημαντικά από το παραδοσιακό πατριαρχικό μοντέλο, όπως αφήνεται να φανεί κατά την εξέλιξη της ίντριγκας μέσα από συνεχείς αποσπασματικές αναδρομές στο παρελθόν. Αυτό ίσως είναι και ένα από τα προβλήματα στην καρδιά αυτής της υπό εξέταση σχέσης, αλλά δεν είναι το μόνο.

Μέσα από ένα εξαίσιο σενάριο γραμμένο από την Τριέ και τον νικητή του περσινού Σεζάρ σεναρίου Άρθουρ Χαράρι, φωτίζονται οι «σκοτεινές» γωνίες ενός σπιτιού αλλά και οι σκοτεινές πλευρές των ενοίκων του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν έχει τόση σημασία αυτό που βλέπουμε όσο η γωνία λήψης από την οποία το βλέπουμε. Η βία έχει πολλές μορφές και δεν είναι πάντοτε αναγνωρίσιμη, τουλάχιστον πίσω από τους τοίχους της οικογενειακής εστίας.

Η Ανατομία της Τριέ είναι ένα θεώρημα πάνω στο Βλέμμα που έχει την τάση να συνθέτει και να αφηγείται ιστορίες. Κατά πόσο όμως αυτές ανταποκρίνονται σε μια κάποια αλήθεια και κατά πόσο αποτελούν μυθοπλασία είναι δύσκολο να οριοθετηθεί. Αυτό το θολό ενδιάμεσο τμήμα έρχεται να φωτίσει αυτή η αξιοθαύμαστη ταινία, ένα έργο τέχνης μεγάλης γοητείας, βαθιά περίπλοκο αλλά και ταυτόχρονα άμεσα προσβάσιμο σε ευρύ κοινό.

Η Ζυστίν Τριέ αποδεικνύει με αυτή την συναρπαστική ταινία πόση ανάγκη έχει η τέχνη σήμερα από ένα καθαρό γυναικείο βλέμμα που θα μας δείξει μια άλλη αθέατη μέχρι τώρα πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων, όχι απαραίτητα υπέρ της γυναικείας και κατά της ανδρικής πλευράς. Ιδανικός φορέας αυτού του βλέμματος, ο τυφώνας Σάντρα Χιούλερ. Η πρωταγωνίστρια του Toni Erdmann δίνει εδώ κάτι πέρα από τον καλύτερο εαυτό της. Με κάθε ματιά, κάθε κίνηση, κάθε μειδίαμα, αφήνει να ξεγλιστρήσει και μια ακόμη πλευρά της ηρωίδας της, όχι πάντα κολακευτική, χωρίς ωστόσο να αφήνει το θεατή να χαλαρώσει και να την κατατάξει επιτέλους στους «καλούς» ή τους «κακούς» του έργου. Ένα τρομακτικό ερμηνευτικό κατόρθωμα. Θαυμάσιοι όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί συμπληρώνουν το παζλ μιας σχέσης που μια κοινωνία επιχειρεί να ξεδιαλύνει δικαστικά. Σιγά μην τα καταφέρει!

Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, μη χάσετε με κανένα τρόπο την εισαγωγική σεκάνς που μας δίνει όλα σχεδόν τα στοιχεία που θα μας «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά της ίντριγκας. Μια συνέντευξη, ένα τραγούδι που ενοχλεί με το θόρυβό του (το Pimp του 50 Cent), μια βόλτα στο χιόνι, συνθέτουν μέσα από ένα αριστοτεχνικό μοντάζ μια ανεπανάληπτη εισαγωγή σε ένα μάθημα Ανατομίας… 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 31.08.23