Napoleon – Ναπολέων

Παραγωγή: Βρετανία 2023 

Σε συμπαραγωγή με ΗΠΑ 

Διάρκεια: 158 λεπτά 

Είδος: Ιστορικό Δράμα 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Ridley Scott 

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Rupert Everett, Mark Bonnar, Paul Rhys, Ben Miles, Riana Duce, Ludivine Sagnier, Edouard Philipponnat, Miles Jupp, Scott Handy, Youssef Kerkour, John Hollingworth, Abubakar Salim, Thom Ashley, Jannis Niewöhner, Julian Rhind-Tutt, Sinéad Cusack. 

ΣΥΝΟΨΗ: Το τέλος της Γαλλικής Επανάστασης και η άνοδος του Ναπολέοντα στην εξουσία είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Ρίντλεϊ Σκοτ απαθανατίζει τον έρωτα δυο παρείσακτων της Ιστορίας, ενός φιλόδοξου και στρατηγικά ευφυούς Κορσικανού και μιας Κρεολής ημιαριστοκράτισσας. 

Μεγάλο θέαμα, επικών διαστάσεων, ο Ναπολέων του Ρίντλεϊ Σκοτ είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο στην κινηματογραφική του διάσταση φαντάζει δυστυχώς αποσπασματικό και επιφανειακό. Και λέμε κινηματογραφική αφού πρόκειται για παραγωγή της πλατφόρμας Apple πολύωρης αρχικής διάρκειας, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Σκοτ, που μειώθηκε σε δυόμιση ώρες για την κινηματογραφική της προβολή. Αποσπασματικό γιατί δίνει την εντύπωση μιας απλής παράθεσης σημαντικών επεισοδίων της ζωής του Ναπολέοντα και επιφανειακό λόγω αυτής ακριβώς της εγκυκλοπαιδικής παράθεσης. Από τις γκιλοτίνες του Ροβεσπιέρου και της Τρομοκρατίας μέχρι τις θρυλικές μάχες του Αούστερλιτς και του Βατερλώ όλη η επίσημη Ιστορία όπως τη μαθαίνουμε στο σχολείο εικονογραφείται με θεαματικό τρόπο αλλά εντελώς επιφανειακά και χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανάλυσης. Γιατί το κουτσομπολίστικο χιούμορ κρεβατοκάμαρας με το οποίο στολίζει το σενάριο του Ντέιβιντ Σκάρπα τους πρωταγωνιστές της Ευρωπαϊκής Ιστορίας των αρχών του 19ου αιώνα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ουσιαστική ανάλυση που πρέπει να φέρει στον πυρήνα του ένα σύγχρονο ιστορικό έπος. Στα παραπάνω κλασσικά εικονογραφημένα προστίθεται και ένα βυζαντινού τύπου χρονικό της απόκρυφης Ιστορίας της ανθρωπότητας μέσα από την ερωτική εμμονή του Ναπολέοντα για την Ιωσηφίνα και την ταραχώδη συμπλεγματική σχέση τους. Γιατί εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος…

Αναμενόμενα λοιπόν, ο Ναπολέων είναι ένα υπερθέαμα που φέρει την βαρύτητα της σκηνοθετικής σφραγίδας ενός χαλκέντερου δημιουργού αλλά και την ελαφρότητα ενός Χολιγουντιανού history comic book που διαθέτει τον (μεγάλο) προϋπολογισμό του σε εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και σε σκηνές μαχών που μόνες αυτές θα βρουν εν καιρώ τη θέση τους σε κινηματογραφικές ανθολογίες.

Φυσικά το μεγάλο ατού της ταινίας παραμένει ο πρωταγωνιστής της: Ο Χοακίν Φίνιξ σαρώνει την οθόνη με μεγαλοπρέπεια (και μάτι θολό), σκιτσάροντας με χαρακτηριστική άνεση και ακρίβεια τον φοβερό στρατηλάτη. Δίπλα του (αλλά και ενίοτε μπροστά του) ξεχωρίζει η Ιωσηφίνα της Βανέσα Κίρμπι που μας αποκαλύπτει μια ερμηνεύτρια μεγάλης εσωτερικής έντασης.

Κλείνοντας να επισημάνουμε μια ιστορική αντίφαση που περικλείει η ίδια η ιδέα της ταινίας. Πρόκειται για ένα Αγγλοσαξωνικής κατασκευής και έμπνευσης πορτραίτο ενός Γαλλικού θρύλου που δεν χάνει την ευκαιρία να δώσει τον τελευταίο λόγο στον μεγάλο νικητή του Βατερλώ, Δούκα του Ουέλινγκτον. Ο προαιώνιος ανταγωνισμός Γαλλίας και Αγγλίας συνεχίζεται κινηματογραφικά … 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στους κινηματογράφους από 23.11.23