ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ

Ο Δημήτρης Πιατάς, ένας από τους πιο αγαπητούς, τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του Ελληνικού Θεάτρου, βρίσκεται ήδη στο Βόλο, έχοντας αναλάβει καθήκοντα ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ της πρωτεύουσας της Μαγνησίας. Η νέα αυτή συνεργασία εγκαινιάζεται και επίσημα στις 13 Δεκεμβρίου με μια μεγάλη γιορτή-αφιέρωμα στο πιο ένδοξο τέκνο του Βόλου, τον θρυλικό Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ανάμεσα στις πυρετώδεις πρόβες για τη γιορτή, καταφέραμε να ξεκλέψουμε λίγο από το χρόνο του και να μιλήσουμε για όλα τα παραπάνω.  

Είστε πλέον ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ήταν συμπτωματικό. Βρέθηκα να είμαι ο επικρατέστερος την στιγμή της διενέργειας των αρχαιρεσιών για την ανάληψη της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Θεάτρου, είχα την προσωπική επιθυμία να είμαι παρών σε αυτή την διαδικασία και μέσα από αντικειμενικές και αξιοκρατικές επιλογές μου έλαχε η τιμή να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στο Βόλο.

Πως σας φαίνονται μέχρι τώρα τα νέα σας καθήκοντα;

Στην πραγματικότητα τώρα ξεκινάω, τώρα έχουμε σηκώσει μανίκια όπως καταλαβαίνετε, με όλες αυτές τις πλημμύρες και τις καταστροφές που αναστάτωσαν τον Βόλο. Το ξεκίνημα όμως θα έλεγα ότι είναι θριαμβικό, με την έννοια ότι θα κάνουμε τις εκδηλώσεις για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, θα ανεβάσουμε και την πρώτη μας καλλιτεχνική παράσταση με το Μαύρο Κύμα. Υπάρχει τρακ, υπάρχει αγωνία, υπάρχει ευθύνη και περιμένω το αποτέλεσμα.

Ετοιμάζετε λοιπόν μια μεγάλη γιορτή για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Βόλο. Τι θα παρουσιάσετε;

Αξιοποιώ όλα τα μουσικά σύνολα της πόλης. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, πέραν του πόσο σημαντικό όνομα είναι ο ίδιος στον παγκόσμιο χώρο, έχει γενέτειρα, γενέθλια πόλη τον Βόλο και πιο συγκεκριμένα την Αγριά. Τα πρώτα του μουσικά σκιρτήματα ως πεντάχρονο παιδί εδώ τα έζησε, στην πόλη του Βόλου. Ήταν πολύ σωστό λοιπόν να γίνει ονοματοδοσία του χώρου με το όνομά του και με αυτή την πολύ καλή ιστορία εξέλιξης να κάνουμε μια γιορτή που να περιλαμβάνει τις μουσικές του, χάρις και στη γενναιοδωρία του Ιδρύματος «Βαγγέλης Παπαθανασίου» που παραχώρησε τα δικαιώματα. Ο Θανάσης Λάλας θα κάνει την προσφώνηση και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα, εγώ θα έχω την σκηνοθεσία και όλη την ευθύνη και ο Νίκος Σούλης θα αναλάβει το video art και όλα τα οπτικά. Νομίζω ότι θα είναι μια γιορτή αντάξια του ονόματός του Βαγγέλη Παπαθανασίου και του χώρου που αυτή τη στιγμή ανοίγουμε για το κοινό.

Οπότε να υποθέσουμε ότι είναι όλα έτοιμα;

Πρόβες, πρόβες, πρόβες. Αλλά ναι είμαστε έτοιμοι!

Εσείς είχατε κάποια προσωπική σχέση με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου;

Η σχέση μας ήταν κοινωνική με την έννοια ότι συναντηθήκαμε σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις και είχαμε μια επαφή, μια επικοινωνία πολύ απλή. Με γοήτευε η προσωπικότητά του, η απλότητα του και το χιούμορ του που συνέπιπτε με το δικό μου χιούμορ οπότε μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια τυπική αλλά ουσιαστική και με πολλά γέλια επαφή.

Έχετε αποφασίσει ποιο θα είναι το πρώτο θεατρικό έργο που θα ετοιμάσετε;

Δεν θα ετοιμάσω, με την έννοια ότι είναι ήδη σχεδόν έτοιμο και στην τελική μορφή του. Πρόκειται για το έργο του Σάκη Σερέφα «Μαύρο Κύμα» που θα ανεβάσουμε στις 21 Δεκεμβρίου. Το είχαμε ήδη ανακοινώσει ως εναρκτήριο έργο όταν ανέλαβα την περασμένη άνοιξη τα καθήκοντά μου. Σκηνοθέτης θα είναι ο Βαγγέλης Βογιατζής και τους ρόλους έχουν αναλάβει Βολιώτες καλλιτέχνες. Παράλληλα όλο το επιτελείο, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, προέρχονται όλοι από το δυναμικό του Βόλου, ήταν προσωπική μου επιθυμία. Το κείμενο που έγραψε ο Σάκης Σερέφας και το οποίο σας διαβεβαιώ είναι μοναδικό, αναφέρεται στους πρόσφυγες που ήρθαν από την Ιωνία το 1920-22, εγκαταστάθηκαν στο Βόλο και ίδρυσαν την Νέα Ιωνία που σήμερα είναι ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της πόλης.

‘Εχετε κάνει περαιτέρω σχέδια για την καλοκαιρινή περίοδο;

Είναι πολύ νωρίς ακόμη αν και σχέδια υπάρχουν αλλά δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα.

Θα συμμετάσχετε ως ηθοποιός σε κάποια παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ;

Αν εννοείτε μελλοντικά, βεβαίως. Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής φυσικά δεν είναι αυτοσκοπός μου να προωθήσω τον εαυτό μου, απλώς να γίνω το εφαλτήριο που θα προωθήσει όλη τη δυναμική που υπάρχει, κρυπτόμενη, στην πόλη  αλλά και άλλους συναδέλφους που θα είχαν τη διαθεσιμότητα να δώσουν το παρόν σε αυτό το καλλιτεχνικό όραμα που προσπαθούμε να χτίσουμε για την πόλη.

Τον τελευταίο χρόνο ο Βόλος και γενικότερα η Μαγνησία δεν «ακούστηκαν» ας πούμε καλά στα media. Σχεδιάζετε να ανατρέψετε αυτή την εικόνα, να κάνετε ας πούμε μια έφοδο πολιτισμού;

Καταρχάς σε ό,τι συμβαίνει, σε ό,τι αφορά πέραν εμού, δηλώνω την προσωπική μου αθωότητα, δεν έχω καμία σχέση. Δεν έχω πάντως τέτοιου είδους διάθεση, εγώ το μόνο που ξέρω να κάνω-και θέλω να πιστεύω ότι το κάνω καλά-είναι αυτό το οποίο μου ανετέθη, δηλαδή να αναλάβω την καλλιτεχνική διεύθυνση μιας πόλης η οποία και κοινό διαθέτει και την υποδομή με ένα εξαιρετικό θέατρο και αν θέλετε και τη διάθεση όλου του περιβάλλοντος χώρου, για να κάνουμε ενδιαφέροντα πολιτιστικά πράγματα. Μέχρι εκεί.

Είναι γεγονός ότι είστε ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς του Ελληνικού κοινού. Θα σκεφτόσασταν να κάνετε καριέρα στην πολιτική;

Αν το είχα σκεφτεί θα έπρεπε ήδη να το είχα κάνει γιατί εξακολουθώ να είμαι ενεργός καλλιτέχνης και ηλικιακά πια έχω μεγαλώσει τόσο ώστε να πρέπει κάποια στιγμή να παραδώσω τα χαρτιά μου και στο χώρο του θεάτρου. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι δεν με αφορά η πολιτική. Αυτό που με αφορά και με ενδιαφέρει μέχρι τώρα και χαίρομαι που είμαι ακόμη ενεργός είναι η καλλιτεχνική μου πορεία και η παρουσία μου στο θέατρο.

Συνέντευξη Τάσος Ντερτιλής

Το Grand Magazine ευχαριστεί ιδιαίτερα την κυρία Αλίκη Δανάλη.

Δείτε περισσότερα για την εκδήλωση στο παρακάτω Link

https://www.grandmagazine.gr/el/article/7666/baggelis-papa8anasioy-i-megali-giorth