Οι Καλύτερες Ταινίες του 2023 σύμφωνα με την ΠΕΚΚ

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μελών της για τις 10 καλύτερες ξένες και τις 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες κατά τη διάρκεια του 2023.

Λόγω ισοψηφιών η 10άδα των ξένων ταινιών κατέληξε τελικά να είναι 12άδα με τη Ζώνη Ενδιαφέροντος του Jonathan Glazer και τα Πεσμένα Φύλλα του Aki Kaurismaki να μοιράζονται την κορυφή της λίστας.

Οι ψήφοι των μελών της Π.Ε.Κ.Κ. έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στην πληρέστατη ιστοσελίδα της www.pekk.gr, όπου θα βρείτε και πλούσια στατιστικά στοιχεία. Σημαντικό είναι το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία, το οποίο ξεπέρασε και πάλι το 80%! Όσα αφορούν στην ψηφοφορία θα συμπεριληφθούν και στην πάντοτε ενδιαφέρουσα ετήσια έκδοσή της ΠΕΚΚ “Κινηματογράφος”.

Εκεί θα περιέχονται ακόμα κριτικές για το σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, αλλά και εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 2023, όπου παρέστησαν βεβαίως τα μέλη της Ένωσης, ενώ δεν θα λείψει αναδρομή στις δράσεις της Π.Ε.Κ.Κ., παρουσίαση όσων βιβλίων για την έβδομη τέχνη κυκλοφόρησαν, αλλά και το “box office” για τα εισιτήρια εν Ελλάδι και το “Εις μνήμην”, η πιο προσεγμένη ανασκόπηση των κινηματογραφικών απωλειών της χρονιάς.

Παρακάτω ακολουθούν οι σχετικές λίστες

Οι 10 (+2) καλύτερες ταινίες του 2023

1) Ζώνη ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ και

-) Πεσμένα φύλλα του Άκι Καουρισμάκι)

3) Ανατομία μιας πτώσης της Ζιστίν Τριέ

4) Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού του Μάρτιν Σκορσέζε

5) Τα πνεύματα του Ινισέριν του Μάρτιν Μακ Ντόνα

6) Οπενχάιμερ του Κρίστοφερ Νόλαν

7) Tar του Τοντ Φιλντ

8) Περασμένες ζωές της Σελίν Σονγκ

9) Ξερά χόρτα του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

10) Στο γραφείο των καθηγητών του Ιλκέρ Τσατάκ

-) Το τέρας του Χιροκάζου Κορεέντα

-) Η χώρα του Θεού του Χλίνουρ Πάλμασον

Οι 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2023

1) Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

2) Black stone του Σπύρου Ιακωβίδη

3) Φόνισσα της Εύας Νάθενα

Παρακάτω παραθέτουμε και τις δικές μας λίστες, που βέβαια είναι αρκετά διαφοροποιημένες από τις συνολικές. Γούστα είναι αυτά φυσικά αν και η κορυφή της καλύτερης ταινίας της χρονιάς κατακτήθηκε από την Ζώνη Ενδιαφέροντος μάλλον ομόφωνα.

Οι 10 καλύτερες ξένες και 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2023, σύμφωνα με τον κριτικό του Grand Magazine και μέλος της ΠΕΚΚ Τάσο Ντερτιλή.

Οι ξένες ταινίες

1) Ζώνη ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ

2) Η Φάλαινα του Ντάρεν Αρονόφσκι

3) Ανατομία μιας πτώσης της Ζιστίν Τριέ

4) Τα πνεύματα του Ινισέριν του Μάρτιν Μακ Ντόνα

5) Το μπλε καφτάνι της Μαριάμ Τουζανί

6) Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού του Μάρτιν Σκορσέζε

7) Πεσμένα φύλλα του Άκι Καουρισμάκι

8) Η Γη της Επαγγελίας του Νικολάι Άρσελ

9) Η χώρα του Θεού του Χλίνουρ Πάλμασον

10) Οπενχάιμερ του Κρίστοφερ Νόλαν

Οι ελληνικές ταινίες

1) Φόνισσα της Εύας Νάθενα

2) Καθαρτήριο του Βασίλη Μαζωμένου

3) Εξέλιξη του Περικλή Χούρσογλου

Συμπερασματικά να αναφέρουμε ότι το 2023 ήταν μια εξαιρετική κινηματογραφική χρονιά γεμάτη καλές ταινίες, πολλές από τις οποίες είτε δεν έχουν ακόμη προβληθεί σε εμπορικό κύκλωμα αιθουσών (όπως το υπέροχο Animal που πήρε τον Χρυσό Αλέξανδρο του τελευταίου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) ή δεν πρόλαβαν να προβληθούν εντός του έτους, όπως το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου που επίσημα κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά του 2024, ίσως η πιο πολυσυζητημένη ταινία των τελευταίων ετών.

Να πούμε επίσης με μεγάλη χαρά ότι τα εισιτήρια δείχνουν ανάκαμψη και επιστροφή του ευρύτερου κοινού στη σκοτεινή αίθουσα, κυρίως για μεγάλα θεάματα και ταινίες που χαρακτηρίζονται events. Η ουσία είναι ότι η κινηματογραφική έξοδος είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία που εδώ και 128 χρόνια έχει σημαδέψει τις ανθρώπινες κοινωνίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Μια εμπειρία που κανένας καναπές, όσο αναπαυτικός και να είναι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει!