Terra Incognita στην Τεχνόπολη

Ο Αθανάσιος Μαλούκος παρουσιάζει μια μεγάλη ατομική έκθεση Tαξιδιωτικής Φωτογραφίας, με θέματα από χώρες όπως η Ινδονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Αιθιοπία, το Μεξικό, η ΛΔ του Κονγκό, το Βιετνάμ, αλλά και μέρη όπως το Σαχέλ, η Σιβηρία, ή τα Ιμαλάια.

Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο.             

“Terra Incognita”; 

“Αγνωστα Μέρη”;

Η έκθεση προσκαλεί τον θεατή σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των άγνωστων πτυχών της ανθρώπινης έκφρασης, προσφέροντας μια ματιά στις ζωές ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο, παραδόσεις και πεποιθήσεις, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Ο Αθανάσιος Μαλούκος, πέρα από Πολιτικός Μηχανικός και ακούραστος ταξιδευτής, είναι και ένας εξειδικευμένος αφηγητής,  που με τις εικόνες του ξεπερνά την επιφάνεια, για να προσφέρει μια πλούσια και καθηλωτική οπτική εμπειρία του απίστευτου πλούτου των πολιτιστικών και θρησκευτικών πρακτικών που απαντώνται σε όλο τον κόσμο. Το έργο του, μέσα από πλούσιες υφές, ζωντανά χρώματα και δυναμικές συνθέσεις, παρουσιάζει το πολυσύνθετο μωσαϊκό του ανθρώπινου πολιτισμού, πέρα απο σύνορα, διακρίσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά 100 περίπου φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων με μουσειακής ποιότητας εκτυπώσεις. Η περιγραφή κάθε φωτογραφίας γίνεται συγχρόνως στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ. Υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένων πρωινών σχολικών επισκέψεων, μετά από συνεννόηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Η Πρεσβεία του Μεξικού και το Προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού παρέχουν την ευγενική τους αιγίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ  Αθανάσιο Μαλούκο

Ο Αθανάσιος Μαλούκος γεννήθηκε στην Λαμία όπου και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με υποτροφίες. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Λαμία όπου έχει και την ιδιοκτησία των κινηματογράφων «cinepolis Γαλαξίας». Σπούδασε στο τμήμα Ανθρωπολογίας των Θρησκειών του πανεπιστημίου UCLA.

Από νεαρή ηλικία άρχισε να ταξιδεύει, αποτυπώνοντας φωτογραφικά τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες. Σύντομα όμως ξεκίνησε την αδιάκοπη εξερεύνηση σε απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου, παρακινούμενος από την έμφυτη περιέργεια για το τι κρύβεται στα "άγνωστα" μέρη του πλανήτη μας... 

Οπλισμένος με ακόρεστη δίψα για περιπλάνηση και πάθος για την αποτύπωση της ουσίας των διαφορετικών πολιτισμών και των ανθρώπινων εμπειριών, καταγράφει μέσα από τον φακό του όχι μόνο την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά και το πώς εκφράζονται μέσα από τα έθιμα, τα τελετουργικά και τις θρησκείες τους.

Πέρα από τη λάμψη των εντυπωσιακών εικόνων του, κρύβεται ένας τρόπος ζωής με αφοσίωση, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα, καθώς ξεπερνά τα γλωσσικά εμπόδια, τις απρόβλεπτες συνθήκες και τα άγνωστες τοπικές συνήθειες για να φέρει τις εμπειρίες του πιο κοντά σε όσους βλέπουν το έργο του.

Το φωτογραφικό του αρχείο είναι ένα οπτικό μωσαϊκό άγνωστων πολιτισμών, απόμακρων φυλών, εντυπωσιακών τελετουργιών και καθημερινών δραστηριοτήτων, που προσφέρει στους θεατές μια βαθιά ματιά στις πολλές πτυχές του ανθρώπινου πνεύματος.

Ένα μικρό απάνθισμα του φωτογραφικού αυτού αρχείου εκτίθεται στην έκθεση “Terra Incognita” που καλύπτει μία περίοδο τουλάχιστον είκοσι ετών.

Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες έχουν βραβευτεί στους πιο αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας, έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία και περιοδικά και έχουν επαινεθεί από πολλούς κριτικούς και μελετητές, υπογραμμίζοντας την οικουμενική και ανθρωπολογική τους σημασία.

Μερικά από αυτά τα βραβεία είναι:

1η θέση, Χρυσό Μετάλλιο, Chromatic Awards, travel, 2023

1η θέση, International Photography Awards, travel 2012

1η θέση, International Photography Awards, special 2012

“Best New Talent of the Year”, Prix de la Photographie de Paris 2022

Portraiture Photographer of the Year, Prix de la Photographie de Paris 2022

Χρυσό Μετάλλιο, Prix de la Photographie Paris, culture 2022

Χρυσό Μετάλλιο, Chromatic Awards, people 2020

Χρυσό Μετάλλιο, Chromatic Awards, culture 2021

Χρυσό Μετάλλιο, Chromatic Awards, travel 2022

Χρυσό Μετάλλιο, neutral Density Awards, culture 2021

Χρυσό Μετάλλιο, Prix de la Photographie Paris, culture 2023

2η θέση, Prix de la Photographie de Paris portraiture 2023

Χάλκινο Μετάλλιο, Prix de la Photographie Paris, people 2022

1η θέση, International Photography Awards, culture 2022

3η θέση, International Photography Awards, culture 2022

Best picture in a portfolio, Travel Photographer of the Year 2022

Judge’s Choice, Travel Photographer of the Year 2020

“Discovery of the Year” Finalist, International Photography Awards 2012

Πολυάριθμες εύφημες μνείες: FAP Awards, IPA Awards, ND Awards, Olympic Photo Awards, Master’s Cup, etc.

Μερικές δημοσιεύσεις έχουν γίνει στα:

Forbes Magazine

National Geographic

World Press

Der Spiegel

The Atlantic

Publico

AllaboutPhoto.com

Sanal Sergi

Capture Magazine

Vivre de la Photo

Instagram:  a.maloukos