Animal

Παραγωγή: Ελλάδα 2023 

Σε συμπαραγωγή με Βουλγαρία/Αυστρία/Ρουμανία/Κύπρο 

Διάρκεια: 116 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * * 

Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου 

Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη, Αχιλλέας Χαρίσκος, Voodoo Jürgens, Χρόνης Μπαρμπαριάν, Ηλίας Χατζηγεωργίου, Δανάη Πετροπουλέα, Kristof, Ελπίδα Ορφανίδου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Φαίη Τζούμα, Νώντας Δαμόπουλος, Βαγγέλης Ευαγγελινός. 

ΣΥΝΟΨΗ: Λίγο πριν ανοίξουν για τους τουρίστες οι πόρτες ενός all-inclusive παραθαλάσσιου ξενοδοχείου, η ομάδα των ανιματέρ, με αρχηγό την πιο παλιά, την Κάλια, ετοιμάζεται για τη σεζόν. Δίπλα της ο Σίμος, η μικρή του κόρη Μαίρη, ο Θωμάς, ο Vladimir, η Φανή και η καινούργια, η 17χρονη Εύα από την Πολωνία, όλοι τους μέλη μιας ιδιότυπης, παράταιρης οικογένειας. Οι τουρίστες έρχονται και η «δουλειά» ξεκινάει. Πίσω από τα χάρτινα ντεκόρ και τα κιτς κοστούμια η πίεση της δουλειάς «κόβει γόνατα». Το σόου όμως πρέπει να συνεχιστεί. Με κάθε κόστος. 

Down Animal! Roll over! Heel! Aaand…Perform! Καλώς ήρθατε στον κόσμο της Κάλια και του θαυμαστού θιάσου της. Σε ένα κόσμο εξωτερικά χαρωπών Oompa Loompas που εκτελούν κατά σύνηθες επάγγελμα αυτά ακριβώς τα παραγγέλματα. Σε ένα εργοστάσιο χαράς και ανάπαυσης, σε ένα ατέλειωτο καλοκαίρι διασκέδασης όπου performers και πελάτες δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους. Σε μια παραλία όπου οι κομπάρσοι μιας απρόσωπης βιομηχανικής μηχανής γλύφουν τις πληγές τους, κάνουν ευκαιριακό σεξ και κατεβάζουν τα χάπια που θα τους κάνουν να βγάλουν ακόμη ένα βράδι.

Το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι στην ταινία της Σοφίας Εξάρχου είναι σκυθρωπό, γκρίζο και ποτισμένο με σφηνάκια καθώς η Βασίλισσα της διασκέδασης, η μοναδική Κάλια, δείχνει να έχει φτάσει στο όριο μιας ύπαρξης ξοδεμένης ανάμεσα στα πίσω δωμάτια του προσωπικού ενός απρόσωπου ξενοδοχείου και σε ένα αμφίβολης ποιότητας show για τη διασκέδαση κουρασμένων ψυχών που αγοράζουν μισοτιμής το όνειρο μιας απόδρασης στον Ελληνικό Παράδεισο. All inclusive η διασκέδαση, all inclusive η αέναη επανάληψη των ίδιων τρικ που οδηγεί σε μια βουβή απόγνωση την Κάλια και την αυλή της.

Το Animal, ένα υπόκωφο πορτραίτο του υπαρξιακού κενού εκείνων που αποτελούν τα γρανάζια της βιομηχανίας της χαράς, μπορεί να φανεί πληκτικό σε εκείνους που δεν ένιωσαν στο πετσί τους αυτό τον καταναγκασμό σε ένα αδιέξοδο τρόπο ζωής ή μάλλον επιβίωσης αλλά δεν παύει να αποτυπώνει με τρόπο που θα ζήλευαν οι αδελφοί Νταρντέν το σύγχρονο λούμπεν προλεταριάτο μιας χώρας που παράγει εξαγώγιμο κιτς για να επιβιώσει. Από νύχτα σε νύχτα το show συνεχίζεται απαράλλαχτο ακόμη κι αν συμβεί ένα-ας πούμε εργατικό-ατύχημα. The show must go on…

Η Σοφία Εξάρχου αποτυπώνει με επιμονή και χειρουργική ακρίβεια την καθημερινότητα αυτού του κόσμου, ενός κόσμου όπου θεωρητικά τίποτε δεν συμβαίνει, ενός κόσμου όμως που συνθλίβει ψυχικά τους performers του, όσο περίσσευμα δύναμης και να έχουν για «να την παλέψουν».

Συγκλονιστική στο ρόλο της Κάλια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, ισορροπεί αξιοθαύμαστα τα εκφραστικά της μέσα, παραδίδοντας μια ηρωίδα που είναι γραφτό να περάσει κάποτε στο πάνθεον των χαρακτήρων του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ανάμεσα στο γέλιο και το μορφασμό πόνου, σε συνεπαίρνει και σε ταξιδεύει μαζί της στη χώρα του παράφωνου karaoke εκεί που όλοι μαζί κοιτάζουμε τον καθρέφτη της ψυχής μας τραγουδώντας yes sir we can boogie.

Απόκαλυψη η Φλομαρία Παπαδάκη στο ρόλο της μαθητευόμενης Εύας και εξαιρετικό όλο το υπόλοιπο καστ (αν υπήρχε βραβείο ensemble cast θα το κέρδιζαν με το σπαθί τους).

Μια χαραμάδα ελπίδας σε αυτή την κυκλική επανάληψη απελπισίας, ένα μικρό κορίτσι που παίζει με τα χώματα στην παραλία, μικρή αθώα ψυχή ενός σκυθρωπού κόσμου που μυρίζει αλκοόλ και ευκαιριακό σεξ καθώς η εργατική τάξη πάει παραλία…    

Animal όπως anima, ψυχή. 

Διανομή: WeirdWave 

Στους κινηματογράφους από 08.02.24 

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Με φόντο ένα καλοκαιρινό θέρετρο, εκεί που ορδές τουριστών συρρέουν κάθε καλοκαίρι και το «κέφι» δεν σταματάει ποτέ, το Animal ακολουθεί τους ήρωές του μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής. Πώς είναι να φοράς το ίδιο κοστούμι, να παίζεις τους ίδιους ρόλους και να εκτελείς το ίδιο πρόγραμμα  με ενέργεια και χαμόγελο κάθε μέρα; Εκεί που γυρίζουν τα γρανάζια της “Live your myth in Greece” φαντασίωσης και που, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να καεί ακόμα και τη νύχτα…» 

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Η Σοφία Εξάρχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και θέατρο στο Stella Adler Studioof Acting στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη σχολή ESAV στην Τουλούζη. Τo 2014, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Sundance Screenwriters& Directors’ Lab. Το Park, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, όπου απέσπασε το Βραβείο New Directors. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπου απέσπασε διάφορα βραβεία (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Εuropean Film Festival Palic, Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη & Βραβείο Ήχου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κλπ).

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινίας της, Animal, συμμετείχε στο L’Atelier του Φεστιβάλ των Καννών και στο Mia Roma Market. Τον Αύγουστο του 2023, το Animal έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, όπου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας. Το Animal επίσης απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ του Βανκούβερ και στο Φεστιβάλ του Κορκ (Ιρλανδία) καθώς και πολυάριθμα άλλα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας στο  Φεστιβάλ του Les Arcs (Γαλλία) και της Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ του Μανχάιμ κ.ά. 

Οι λοιποί συντελεστές

Σενάριο: Σοφία Εξάρχου

Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη, Μαρία Κοντογιάννη

Συμπαραγωγοί: Lukas Valenta Rinner, Laura Sterian, Ivan Tonev, Στέλιος Καμμίτσης, Βίκυ Μίχα, Σοφία Εξάρχου

διεύθυνση φωτογραφίας: Moniκa Lenczewska

μοντάζ: Dragos Apetri 

production designer: Jorien Sont

κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα

ηχοληψία: Odo Grötschnig

σχεδιασμός ήχου: Sebastian Watzinger, Rudolf Gottsberger 

μιξάζ: Thomas Pötz Kava  

σχεδιασμός μακιγιάζ και κομμώσεων: Ιωάννα Λυγίζου, Χρόνης Τζίμος

χορογράφος: Χρήστος Παπαδόπουλος

πρωτότυπη μουσική: Wolfgang Frisch

παραγωγή: Homemade Films,

συμπαραγωγή: Nabis Filmgroup, Digital Cube, Felony, ARS OOD, ΕΡΤ, Arctos Films

σε συνεργασία με: Wild at Heart

με την υποστήριξη των: Eurimages, Media Creative Europe, Austrian Film Institute, Vienna Film Fund, Salzburg City Film Fund, Centrul National Al Cinematografiei, Mediacom, Bulgarian Film Center, Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΣΕΚιν), ΕΚΟΜΕ- Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, Περιφέρεια Κρήτης 

με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου