Σαλό: Η πρεμιέρα

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την εμβληματική ταινία Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο ζοφερός κόσμος της ζωντάνεψε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ΚΠΙΣΝ, σε μια παράσταση-εμπειρία. 

Η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παράστασης –ανάθεσης της ΕΛΣ– πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 στην κατάμεστη αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής, ενθουσιάζοντας το κοινό, που χειροκρότησε θερμά όλους τους συντελεστές.

Ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης, στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ, δημιούργησε μια καθηλωτική και έντονη παράσταση, «έναν κόσμο στο τέλος του» γεμάτο αγωνία και υπόκωφη ένταση, μια κατάδυση στην κόλαση χωρίς επιστροφή που κόβει την ανάσα. Βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι για τη φύση του φασισμού, η παράσταση διατηρεί τον βασικό κορμό της και τους τρεις κύκλους (ο κύκλος της μανίας, ο κύκλος των κοπράνων και ο κύκλος του αίματος). Τη δραματουργία και τη θεατρική διασκευή υπογράφουν από κοινού ο Άρης Μπινιάρης και η Έλενα Τριανταφυλλοπούλου. 

Ο ανερχόμενος συνθέτης-sound artist Τζεφ Βάγγερ δημιούργησε το συναρπαστικό μουσικό σύμπαν της παράστασης Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα, ένα σκοτεινό, ηλεκτρονικό κράμα από ατμόσφαιρες, συνθεσάιζερ, distorted ξεσπάσματα, εκκλησιαστικό όργανο, επεξεργασμένες φωνές, κραυγές και εξομοιώσεις εγχόρδων. Το αλλόκοτο περιβάλλον της παράστασης Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό της Μικαέλας Λιακατά, ένα πελώριο μαρμάρινο μαυσωλείο-τάφος που υψώνεται έξι μέτρα μπροστά στους θεατές, και τα υπέροχα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, από μάσκες ιεροεξεταστών και στολές μελανοχιτώνων μέχρι δραματικές βραδινές τουαλέτες. Την κινησιολογία υπογράφει ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, τον σχεδιασμό φωτισμών ο Βαγγέλης Μούντριχας και τον σχεδιασμό ήχου ο Χάρης Κρεμμύδας. 

Εξαιρετικοί οι ηθοποιοί Κώστας Μπερικόπουλος, Γιάννης Κότσιφας, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ιωάννα Μαυρέα, Αγορίτσα Οικονόμου, Εβίτα Αγαΐτση, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιώργος Ζιάκας, Απόστολος Καμιτσάκης, Νάντια Κατσούρα, Μάριος Κρητικόπουλος, Λένα Μποζάκη, Νικόλας Ντούρος, Εύη Οικονόμου, Άιντι Ορμένι, Ειρήνη Τσέλλου, Γιάννης Χαρκοφτάκης και Κώστας Phoenix. 

Τα εισιτήρια για το σύνολο των παραστάσεων έχουν εξαντληθεί.

Διαβάστε αναλυτικά για το έργο στο παρακάτω link

https://www.grandmagazine.gr/el/article/7744/salo-120-imeres-sta-sodoma