Land of Bad – Εμπόλεμη Ζώνη

Παραγωγή: ΗΠΑ 2024 

Διάρκεια: 113 λεπτά 

Είδος: Πολεμική Περιπέτεια 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: William Eubank 

Πρωταγωνιστούν: Liam Hemsworth, Russell Crowe, Luke Hemsworth, Ricky Whittle, Milo Ventimiglia, Chika Ikogwe, Daniel MacPherson, Robert Rabiah, Jack Finsterer. 

ΣΥΝΟΨΗ: Μια μυστική αποστολή των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στις Νότιες Φιλιππίνες πάει στραβά όταν μια ομάδα διάσωσης παγιδεύεται στις γραμμές των ανταρτών βαθιά στη ζούγκλα. Ο άπειρος αξιωματικός Κίνεϊ, αποκομμένος από την ομάδα, προσπαθεί να φέρει σε πέρας την αποστολή με τη βοήθεια του βετεράνου πιλότου Ρίπερ, χειριστή drone της Αεροπορίας. Κάθε κίνηση του Κίνεϊ κρύβει κι έναν απρόβλεπτο κίνδυνο και ο Ρίπερ πρέπει να είναι πάντα εκεί για να τον καθοδηγεί… 

Θα μπορούσε να είναι απλά ένα διαφημιστικό μοντέρνου πολέμου για τις Αμερικανικές Στρατιωτικές Δυνάμεις αν δεν επρόκειτο για μια τόσο σφιχτοδεμένη περιπέτεια, από εκείνες τις παλιές του Χόλιγουντ που έκρυβαν μέσα τους τόσο πίκρα όσο και αυτοκριτική μετά από την σκληρή τιμωρία των ΗΠΑ στον προτελευταίο μεγάλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο του 20ου αιώνα στο Βιετνάμ.

Στην περίπτωση αυτής της Εμπόλεμης Ζώνης ο πόλεμος αποσυνδέεται από ιδεολογικά τερτίπια περί ελευθερίας και δημοκρατίας και μετατρέπεται σε πεδίο επιβίωσης που θυμίζει έντονα πίστα video game και όπου το ρόλο του «ιππικού» έχει αναλάβει η νέα τεχνολογία πολέμου από απόσταση: κλειδώστε το στόχο, πατήστε το κουμπί, πυρπολήστε το σύμπαν και…άντε γεια, φύγαμε για τα ψώνια του σπιτιού από το τοπικό σούπερ μάρκετ (στην κορυφαία σκηνή της ταινίας).  

Στο παραπάνω πλαίσιο, και φυσικά με οδηγό την πληθωρική παρουσία του πάντα υπολογίσιμου Ράσελ Κρόου, η Εμπόλεμη Ζώνη προσφέρει απλόχερα δράση, ένταση, θέαμα και τεστοστερόνη, βασικά στοιχεία μιας πολεμικής αφήγησης. Άψογο μοντάζ και τέλεια stunts δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές αναλύσεις και ηθικά διλήμματα.

Ο μοντέρνος πόλεμος εξελίσσεται σε ρομποτική χειρουργική επέμβαση με σκοπό το θάνατο του ασθενή. Ταινίες όπως η Εμπόλεμη Ζώνη αναγγέλλουν την μεγαλειώδη ανήθικη άφιξή του.   

Διανομή: Spentzos Films 

Στους κινηματογράφους από 22.02.24