Δράμα

Η πόλη της Δράμας με τις πολλές πράσινες γωνιές, είναι μιά ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσετε  μερικά από τα συγκλονιστικότερα  ορεινά τοπία της Ανατολικής Μακεδονίας.

Το δάσος του Φρακτού, βρίσκεται βόρεια από το Παρανέστι απέχοντας γύρω στα 90 χλμ. από την Δράμα. Το υψόμετρο του φθάνει μέχρι τα 1500 μέτρα. Είναι το μοναδικό χαρακτηρισμένο στην Ελλάδα σαν παρθένο και ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Ευρώπη. Σαν φυσικό επακόλουθο, ανήκει στα παγκόσμια μνημεία της φύσης από το 1980. Φιλοξενεί πανύψηλα έλατα "Σκανδιναβικών" προδιαγραφών, ερυθρελάτες, σημύδες, οξιές και μαυρόπευκα. Στο μοναδικό αυτό οικοσύστημα θα συναντήσετε  σπάνια λουλούδια όπως τον κρίνο της Ροδόπης, αγριογαρύφαλλα, βίολες  κενταύριες και ποικιλίες ορχιδέας. Η πανίδα του είναι εξίσου εντυπωσιακη, αφού δεν αποκλείεται να έλθετε τετ- α - τετ με σκιουράκια, κόκκινα ελάφια -τα μοναδικά στην χώρα-, λύκους, αρκούδες, ζαρκάδια, αλεπούδες, αγριόγατους κ.α. Πάνω από αυτά πετάνε  γυπαετοί, γεράκια, δρυοκολάπτες,  καρυοθραύστες, αγριοκούρκοι, αγριοπούλια και άλλα σπάνια είδη πουλιών.

Επόμενη ωδή στην φύση  και με παρόμοια Θεόπνευστη ομορφιά είναι το δάσος της Ελατιάς η Καρά Ντερέ. Απέχει 60 χλμ. από την Δράμα. Στο κέντρο του έχει χτιστεί το δασικό χωριό που προσφέρεται σαν βάση για πεζοπορικές διαδρομές. 

Ανάμεσα σε αυτά τα μοναδικά δάση, ρέει ο αρχοντικός Νέστος ποταμός με τους εντυπωσιακούς του μεάνδρους. Στα σπλάχνα αυτού του επίγειου παραδείσου, κρύβουν τα καλά φυλαγμένα  μυστικά τους, εντυπωσιακοί καταρράκτες, όπως του Λειβαδιτη, του Λεπίδα και της Αγίας Βαρβαρας, αλλά και εντυπωσιακά ρέματα. Ξεχωρίζουν το Αρκουδόρεμα, το Αχλαδόρεμα και το Στραβόρεμα.

Δράμα

Διακρίνεται για το ρομαντικό καταπράσινο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της πόλης. Μία γραφική λίμνη με πάπιες, μικρά καταρρακτάκια, γεφυράκια, καφέ και εστιατόρια, συνθέτουν μία ξεχωριστή τοποθεσία που προσελκύει επισκέπτες από παντού. Περιβάλλεται από παραδοσιακές γειτονιές και το εντυπωσιακό κτήριο των παλαιών καπναποθηκών, όπου τώρα λειτουργεί σαν πεντάστερο ξενοδοχείο. Δίπλα από εκεί υπάρχουν οι Δημοτικοί κήποι, που είναι το σκηνικό της Χριστουγεννιάτικης Ονειρούπολης.

Δυτικές διαδρομές

Στα δυτικά της πόλης της Δράμας θα συναντήσουμε σημαντικά αξιοθέατα και χωριά με δικιά τους ταυτότητα το καθένα. Το θέατρο της Πετρούσας στο ομώνυμο χωριό είναι ένα πετρόχτιστο ανοικτό θέατρο, όπου τις κερκίδες με την σκηνή χωρίζει το μικρό φαράγγι της Πετρούσας. Το οχυρό Λίσσε είναι μία σημαντική ιστορική τοποθεσία που πρωταγωνίστησε στα χρόνια του Β παγκ. πολέμου και αποτέλεσε τμήμα της Γραμμής Μαζινό.

Το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη ποταμού, το θαυμάζουμε σαν άλλο ένα διαμάντι της Δραμινής φύσης. Είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα με μήκος γύρω στα 15 χλμ.

Οι επισκέπτες παρατηρούν με δέος τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και τον τεράστιο νερόμυλο που βρίσκεται σέ ένα από τα μπροστινά τμήματα του.

Χωριά με προσωπικότητα

Γρανίτης

Ένα μικρό χωριό, πραγματικό πέρασμα ανάμεσα σε οργιώδη βλάστηση. Φιλοξενεί καλαίσθητες κατοικίες με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Θεωρείται κέντρο εναλλακτικού και πεζοπορικού τουρισμού. Το συναντάμε στην δυτική πλευρά του Φαλακρού όρους. Διαθέτει λίγα ξενοδοχεία και ταβερνάκια.


Κάτω Νευροκόπι

Διαπνέεται από μια φυσική ηρεμία. Είναι διάσημο για τις "Σιβηρικές" του θερμοκρασίες και τα υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικά του προιόντα, όπως οι πατάτες, τα φασόλια και το φυτό αρώνια που ανήκει στα σούπερ φούντς.

Παγονέρι

Γραφικό παραδοσιακό χωριό. Τα παλαιά του σπίτια τα έχουν σμιλέψει Ηπειρώτες μάστορες με πολύ μεράκι. Χρωστάει το όνομα του στις πολλές παγωμένες βρύσες που υπάρχουν εκεί από το παρελθόν. Ξεχωρίζει η δενδροσκέπαστη πλατεία του με την όμορφη θέα.

Βώλακας

Είναι το τελευταίο  μεγάλο ορεινό χωριό πριν το χιονοδρομικό του Φαλακρού, απέχει 35 περίπου χλμ. από την πόλη της Δράμας. Συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την σύγχρονη. Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Χιονοδρομικό Φαλακρού

Άρτια οργανωμένο, εκτείνεται σε ύψος από τα 1600 έως τα 2320 μέτρα. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Μακεδονίας, προσφέροντας την απόλυτη θέα από την κορυφή του. Το σαλέ που υπάρχει εκεί, είναι η καφετέρια  που θα μας φιλοξενήσει στο μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα.

Από την μία πλευρά ο κάμπος της Δράμας και από την άλλη το ταξίδι του Νέστου ποταμού ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά, προσφέρουν ανεξίτηλες εικόνες στην μνήμη των επισκεπτών. Στην απέναντι βουνοκορυφή από το σαλέ, αιχμαλωτίζει την προσοχή και το θαυμασμό μας για την μαγεία της φύσης, η εντυπωσιακή χιονότρυπα, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο για την πατρίδα μας.

Περιπέτειες στα μονοπάτια των καταρρακτών

Καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας-Λεπίδα

Αφήνουμε την Δράμα και κατευθυνόμαστε ανατολικά προς Παρανέστι. Από εκεί παίρνουμε βορεινή πορεία για το Αρκουδόρεμα. Ύστερα από 6-7 χλμ. στην διασταύρωση για Πρασινάδα, θα στρίψουμε δεξιά προς τα Δίπόταμα. Σε πολλά σημεία έχουμε για συντροφιά τον ήχο και το θέαμα από το Αρκουδόρεμα. Μετά από 6 χλμ. περίπου θα φθάσουμε στο πάρκινγκ  και στο γραφικό καφενεδάκι της περιοχής. Ακολουθούμε το πολύ βατό μονοπάτι και μετά από 300 μέτρα φτάνουμε στον καταρράκτη. Το ύψος του αγγίζει τα 15 μέτρα. Η σμαραγδένια λίμνη πού τον περιβάλλει φιλοξενεί καβούρια του γλυκού νερού, πέστροφες και νερόφιδα.  Μπροστά υπάρχουν και παγκάκια για ρομαντικές στιγμές χαλάρωσης.

Από Διπόταμα, άλλα  4 χλμ. βόρεια, μέσα από τον βατό δασικό δρόμο θα φτάσουμε στο κατηφορικό  μονοπάτι  μήκους 700 μέτρων πού θα μας οδηγήσει σε άλλον ένα πανέμορφο καταρράκτη , τού Λεπίδα.

Καταρράκτης Λειβαδίτη  η Τραχωνίου

Κουρνιάζοντας στις πλαγιές της Ροδόπης, περιμένει να σας μαγέψει ένας από τους μεγαλύτερους  καταρράκτες των Βαλκανίων και πρώτος σε όγκο και δύναμη νερού. Θεωρήστε τον εαυτό σας πολύ τυχερό αν τον επισκεφθείτε. Το θέαμα του προκαλεί δέος μπροστά στην έμπνευση της φύσης όταν αυτή έχει κέφια.

Αφού έχετε γευτεί το ορεκτικό του καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας, επιστρέφοντας πίσω στο Παρανέστι από την ίδια διαδρομή, ακολουθείτε την εθνική οδό Δράμας-Ξάνθης. Διασχίζοντας το Νεοχώρι, 1200 μέτρα περίπου μετά, υπάρχει αριστερά διασταύρωση προς Καρυόφυτο, Καστανίτη και Λειβαδίτη .Θα δείτε την σχετική ταμπέλα, όπως και αυτή που λέει "Καταρράκτης Λειβαδίτης" που προηγείται. Αρχίζοντας μία ανηφορική διαδρομή  με αρκετές στροφές, φθάνετε στο χωριό του Λειβαδίτη στα 1300 μέτρα. Από εκεί ένας σχετικά βατός χωματόδρομος, αν δεν υπάρχουν προβλήματα οδοστρώματος λόγω κακοκαιρίας, θα σας οδηγήσει στο πάρκινγκ. Το κατηφορικό  μονοπάτι που ξεκινάει, έχει μήκος γύρω στα 1800 μέτρα. Εμπιστευτείτε τις πινακίδες και γύρω στα σαράντα λεπτά αργότερα θα φθάσετε στο ρέμα, Η διαδρομή γίνεται ανάμεσα σε οξιές, φλαμουριές και σφεντάμια, συνοδεία από το κελάϊδισμα των σπάνιων πουλιών της περιοχής. Θα περάσετε το ξύλινο γεφυράκι, απέναντι και δεξιά θα συναντήσετε λίγα σκαλοπάτια. Τα ανεβαίνετε φθάνοντας σε ένα φυσικό μπαλκόνι, πού θα σας επιτρέψει να απολαύσετε εκστασιασμένοι το υπερθέαμα του Λειβαδίτη  σε όλο του το μεγαλείο.  Στην διάρκεια του βαθύ χειμώνα, πολλές φορές παγώνει και οι εικόνες αποκτούν ονειρικές διαστάσεις!

Η επιστροφή είναι αρκετά κουραστική και θα χρειασθεί γύρω στην μία ώρα για να φθάσετε στον χώρο του πάρκινγκ. Σε όλη την διαδρομή του μονοπατιού υπάρχουν  ξύλινα παγκάκια που θα σας επιτρέψουν να ξαναβρείτε τις ανάσες σας...

Η διαδρομή από τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας έως τον Λειβαδίτη διαρκεί γύρω στις δύο ώρες. Αν ξεκινήσετε σχετικά νωρίς από την Δράμα, προλαβαίνετε να εξερευνήσετε και τους δύο. Η απόσταση για τον Λειβαδίτη από την Ξάνθη είναι σαφώς μικρότερη.

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros