Io Capitano – Εγώ, Καπετάνιος

Παραγωγή: Ιταλία 2023 

Σε συμπαραγωγή με Βέλγιο/Γαλλία 

Διάρκεια: 121 λεπτά 

Είδος: Δράμα

* * * * 

Σκηνοθεσία: Matteo Garrone 

Πρωταγωνιστούν: Seydou Sarr, Moustapha Fall, Issaka Sawadogo, Hichem Yacoubi, Doodou Sagna, Khady Sy, Venus Gueye, Oumar Diaw, Joe Lassana. 

ΣΥΝΟΨΗ: Ντακάρ, Σενεγάλη: Ο 16χρονος Σεϊντού και ο ξάδερφος του, ο Μούσα oνειρεύονται να ζήσουν στην Ευρώπη, εκεί που, όπως έχουν ακούσει, όλα είναι δυνατά.Οργανώνουν το ταξίδι τους κρυφά από τις οικογένειές τους, έτοιμοι να «κατακτήσουν τον κόσμο». Σύντομα όμως το όνειρο θα μετατραπεί σε εφιαλτική Οδύσσεια μέσα από ερήμους και θάλασσες. Θα τα καταφέρουν άραγε; 

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν δυο ατρόμητα αγόρια. Ατρόμητα λόγω άγνοιας κινδύνου φυσικά, ζουν το παραμύθι τους, ένα παραμύθι που έχει δράκους και τέρατα, κακουχίες και θάνατο. Ο σπουδαίος Ματέο Γκαρόνε ξέρει πως να αφηγηθεί συναρπαστικά αυτό το παραμύθι, μετατρέποντας την ιστορία των δύο νεαρών Σενεγαλέζων σε Οδύσσεια για σύγχρονους έφηβους που για να ζήσουν το όνειρο τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες: διακινητές, σύγχρονοι δουλέμποροι, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, μαφιόζοι, κλέφτες και βασανιστές βρίσκονται στο δρόμο τους καθώς διασχίζουν τη Σαχάρα για να καταλήξουν στις ακτές της Λιβύης και να αντικρύσουν τη θάλασσα που θα τους φέρει στην δική τους Ιθάκη. Στιγμές που κόβουν την ανάσα του θεατή στην απέραντη ομορφιά της ερήμου που όμως κρύβει μέσα της το θάνατο μετατρέπουν τον μικρό Σεϊντού σε σύγχρονο πολυμήχανο Οδυσσέα που δεν γονατίζει ποτέ μπροστά στις κακουχίες και που όταν φθάνει επιτέλους στη θάλασσα αναλαμβάνει ένα τεράστιο ηθικό φορτίο.

Είναι δύσκολο να μη δακρύσει κανείς παρακολουθώντας τη σταδιακή μεταμόρφωση του Σεϊντού, από αθώο παιδί στα στενά του Ντακάρ σε αυτοσχέδιο καπετάνιο, υπεύθυνο για τη ζωή τόσο του συντρόφου του στην περιπέτεια όσο και δεκάδων άλλων προσφύγων, κυρίως χάρις στην υπέροχη ερμηνεία του Σεϊντού Σαρ. Ένα λαμπερό αστέρι γεννήθηκε στο στερέωμα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Πάνω από όλα όμως η ταινία του Γκαρόνε είναι ένα μάθημα σεναριακής ανάπτυξης και αφηγηματικής ισορροπίας που γλιστράει με χάρη από το σκληρό νατουραλισμό στην ονειρική φαντασία και αντίστροφα, αποτυπώνοντας έτσι τον πολύτιμο ψυχισμό του ήρωά της. Μια ταινία φτιαγμένη με αγάπη που είναι προορισμένη να αγαπηθεί.  

*Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας

*Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Βενετίας

*Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι (για ανερχόμενο ηθοποιό), Φεστιβάλ Βενετίας 

Διανομή: Weird Wave 

Στους κινηματογράφους από 14.03.24 

 

ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΕΟ ΓΚΑΡΟΝΕ

«Η ταινία βασίστηκε σε πολλές ιστορίες νέων παιδιών που διέσχισαν την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη. Καθώς άκουγα τις μαρτυρίες τους, έγινε ξεκάθαρο μέσα μου πως οι ιστορίες αυτές αποτελούν πιθανότατα την μόνη πραγματικά επική αφήγηση των καιρών μας.

Πριν κάνω την ταινία, γνώριζα από τα ΜΜΕ για τις ακρότητες που υφίστανται οι μετανάστες στα ταξίδια αυτά, αλλά μέσα από εικόνες πτωμάτων που επιπλέουν, βυθισμένων πλοίων και ανθρώπων που κραυγάζουν για βοήθεια, και μέσα από τους τραγικούς απολογισμούς θυμάτων και επιζώντων. Είχα συνηθίσει να βλέπω νούμερα και όχι ανθρώπους. Όταν όμως επισκέφθηκα ένα κέντρο υποδοχής ανηλίκων στην Κατάνια, και άκουσα την ιστορία ενός νεαρού 15χρονου Αφρικανού, κατάλαβα πως ήθελα η κάμερά μου να εστιάσει σε όλα αυτά μέσα από  μια οπτική που θα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτήν των μίντια, την οπτική δηλαδή αυτών των ανθρώπων. Για να  το καταφέρω αυτό έχτισα μια σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με παιδιά που έζησαν αυτήν την φρικιαστική εμπειρία και τα οποία με καθοδήγησαν στη σύλληψη αυτής της ταινίας. Για μεγάλο διάστημα είχα αμφιβολίες αν  είχα το δικαίωμα να πω αυτήν την ιστορία, όμως αφηγούμαι ατόφια την δική τους ιστορία. Το κλειδί ήταν να είμαι όσο πιο αυθεντικός γίνεται, αποφεύγοντας κάθε διδακτισμό, αφήνοντας μόνο ένα διακριτικό μήνυμα. Η πρόκληση για όλους μας ήταν να παραμείνουμε αόρατοι,  ώστε η ιστορία να ξετυλίγεται από μόνη της, σαν να μην έχει αφηγητή».