26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Στην Καμπούλ των Ταλιμπάν

Το Hollywoodgate είναι ένα πορτραίτο των νέων κυρίαρχων του πολύπαθου Αφγανιστάν από τον Ibrahim Nashat, έναν έμπειρο Αιγύπτιο ρεπόρτερ και κινηματογραφιστή που επιχείρησε να αποτυπώσει το μιλιταριστικό κλίμα στις τάξεις των Ταλιμπάν και τις συνέπειες μιας ακόμη αποτυχίας της Αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής.

Την ημέρα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν απευθείας για να καταλάβουν το συγκρότημα Hollywood Gate, που υποτίθεται πως ήταν η βάση της CIA στην Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν βρίσκουν ό,τι άφησε πίσω του ο πιο τεχνολογικά προηγμένος στρατός στην ιστορία: αεροσκάφη, όπλα και πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Συγκλονισμένος από την τεχνολογία, ο Μαλάουι Μανσούρ, ο νέος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διατάζει τους στρατιώτες του να καταγράψουν και να επισκευάσουν όσο περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό μπορούν. Ο Μουχτάρ, με κίνητρο να κατακτήσει κάποια μέρα τον κόσμο, καταφθάνει στο Hollywood Gate προκειμένου να χτίσει καριέρα ως υψηλόβαθμος στρατιωτικός.

Όσο οι δυο τους εστιάζουν στην ολοκλήρωση των προσωπικών τους στόχων, οι σύντροφοί τους συνεχίζουν να επιδιορθώνουν το όπλα που εγκαταλείφθηκαν σε αυτή την «πύλη». Τα AK-47 που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν περιέλθει τώρα υπό την κατοχή των Ταλιμπάν, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη που θεωρούνταν ότι είχαν καταστραφεί τώρα βομβαρδίζουν θανάσιμα την αντίσταση, προκαλώντας ανείπωτες παράπλευρες απώλειες στην πορεία, ενώ η αξιοποίηση διεθνών ντοκιμαντεριστών για προπαγανδιστικούς σκοπούς είναι σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, η ταινία αποκαλύπτει τη μεταμόρφωση μιας φονταμενταλιστικής πολιτοφυλακής σε στρατιωτικό καθεστώς. 

Ένα ντοκουμέντο-υπόδειγμα cinema verite, το Hollywoodgate παρακολουθεί και καταγράφει (όσο και όποτε επιτρέπεται) την πορεία των Ταλιμπάν προς την δημιουργία ενός στοιχειώδους και μάχιμου στρατιωτικού μηχανισμού με τον οποίο ονειρεύονται όπως σαφώς καταγράφεται στην ταινία να κατακτήσουν τον κόσμο των απίστων, ξεκινώντας από το γειτονικό Τατζικιστάν. Είναι ανατριχιαστικό να βλέπεις αυτούς τους ψυχρούς εκτελεστές στην καθημερινότητά τους. Και ακόμη πιο ανατριχιαστικό να μη βλέπεις γυναίκα ούτε σε απόσταση χιλιομέτρων γύρω τους. Θα μπορούσε να είναι μια παρεούλα φίλων που παίζουν τους στρατιώτες αν δεν γνωρίζαμε πόσο άτεγκτοι και ανηλεείς εκτελεστές έχουν υπάρξει στο πέρασμα του χρόνου.

Το Hollywoodgate, μέσα από αυτή την καταγραφή που μας προσφέρει, επιχειρεί ένα σχόλιο για τα δεινά της φιλοπολεμικής ιδεολογίας, συνδέοντας την τρέχουσα ισχυροποίηση του φονταμενταλιστικού καθεστώτος με το στρατηγικό λάθος των Αμερικανών να αφήσουν πίσω τους φεύγοντας πολεμικό υλικό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή την ισχυροποίηση θα τη βρούμε σύντομα μπροστά μας όλοι εμείς οι «άπιστοι».

Και μια μικρή λεπτομέρεια: Στην πρώτη επέτειο του καθεστώτος την οποία έχει καταγράψει η ταινία, στους πολεμικούς εορτασμούς είναι παρόντες διπλωμάτες από Ρωσία, Πακιστάν, Ιράν και φυσικά οι πανταχού παρόντες Κινέζοι αξιωματούχοι. Ενός κακού…μύρια έπονται! 

 

HOLLYWOODGATE

Γερμανία/ΗΠΑ, 2023

Διάρκεια: 91’

Σκηνοθεσία-Φωτογραφία: Ibrahim Nash’at 

Δείτε παρακάτω το επίσημο trailer