Μεγάλοι ερμηνευτές στο Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στη βιολονίστα Janine Jansen [Ζανίν Γιάνσεν] κατά την εμφάνισή της με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης στο Μέγαρο, το 2022, αλλά και στον πιανίστα Denis Kozhukin [Ντενίς Καζούχιν], ο οποίος συμμετείχε πέρυσι, από κοινού με τη βιολονίστα Vilde Frang [Βίλντε Φρανγκ], στο Φεστιβάλ της Άνοιξης, οι δύο χαρισματικοί δεξιοτέχνες επιστρέφουν στην Αθήνα  την Τρίτη 16 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. 

Για το πρόγραμμά τους επέλεξαν μερικά από τα ωραιότερα έργα για βιολί και πιάνο του γερμανικού Ρομαντισμού που υπογράφουν τρεις σπουδαίοι μουσουργοί με κοινή πορεία στην τέχνη και τη ζωή. Θα ακουστούν η Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1 σε λα ελάσσονα του Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν], οι Τρεις ρομάντσες για βιολί και πιάνο της Clara Schumann [Κλάρα Σούμαν], η οποία ήταν σύζυγος του Robert Schumann, δεινή πιανίστα και άκρως ενδιαφέρουσα συνθέτρια, καθώς και οι Σονάτες για βιολί και πιάνο αρ. 2 και αρ. 3 του Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς], συνθέτη που, στα νιάτα του, έλαβε την εκτίμηση και τη στήριξη του ζεύγους Schumann. 

H προπώληση για τη συναυλία της Janine Jansen και του Denis Kozhukhin καθώς και για όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Άνοιξης έχει αρχίσει.

Δείτε το trailer του Φεστιβάλ της Άνοιξης 2024 εδώ:

https://youtu.be/mCOphUoRI1w 

H βιολονίστα Janine Jansen…

… είναι, σύμφωνα με τους New York Times, «μια σολίστ σταρ, που παραμένει προσηλωμένη στον ήχο και ερμηνεύει με ευελιξία και ευαισθησία έργα μουσικής δωματίου».   

Συνεργάζεται τακτικά με διάσημες ορχήστρες και γνωστούς μαέστρους. Αυτή την καλλιτεχνική περίοδο περιοδεύει στην Ευρώπη με τη Συμφωνική του Λονδίνου υπό τον Σερ Αντόνιο Παππάνο και με τη Στάατσκαπελλε της Δρέσδης υπό τον Κρίστιαν Τήλεμαν, καθώς και στην Άπω Ανατολή με τη Φιλαρμονική του Όσλο υπό τον Κλάους Μάκελα. Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της συνεργασίας με την Καμεράτα του Σάλτσμπουργκ, συμμετέχει σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές περιοδείες παρουσιάζοντας τα Κοντσέρτα για βιολί του Μότσαρτ. Τον φετινό Μάρτιο διοργανώνεται το πρώτο «Φεστιβάλ Μπαχ Ζανίν Γιάνσεν» στους χώρους της Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, με προγράμματα επιλεγμένα από την ίδια και τους συνεργάτες της, που περιλαμβάνουν έργα ορχηστρικά, χορωδιακά και μουσικής δωματίου. Από τις φετινές συμπράξεις της ξεχωρίζουν: με τη Φιλαρμονική της Τσεχίας υπό τον Σερ Αντόνιο Παππάνο, με την Ορχήστρα Τόνχαλλε υπό τον Πάαβο Γαίρβι, με τη Φιλαρμονική του Ρόττερνταμ υπό τον Λαχάβ Σανί και με την Ορχήστρα της Ρωμανικής Ελβετίας υπό τον Σαρλ Ντυτουά. Επίσης, παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το Κοντσέρτο για βιολί της σουηδής συνθέτριας Μπρίττα Μπύστραμ, παραγγελία της Γιάνσεν και της Βασιλικής Φιλαρμονικής της Στοκχόλμης, ενώ συμπράττει με τη Συμφωνική του Λονδίνου και τον κλαρινετίστα Μάρτιν Φραιστ στο Διπλό κοντσέρτο για κλαρινέτο και βιολί «Distans» της Σάλλυ Μπήμις. H Zανίν Γιάνσεν ηχογραφεί αποκλειστικά για την Decca Classics. Στην τελευταία της ηχογράφηση, 12 Stradivari (2021), «εξερευνά» δώδεκα περίφημα βιολιά Στραντιβάριους, τα οποία έχουν εμπνεύσει, κατά καιρούς, μοναδικά έργα σε μεγάλους συνθέτες. Το ρεπερτόριο της ηχογράφησης επιλέχθηκε ώστε να αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε βιολιού. Το 2003 ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Ουτρέχτης, του οποίου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια. Ως τρίο με την Μάρτα Άργκεριχ και τον Μίσα Μάισκι εμφανίζεται τακτικά σε ευρωπαϊκές αίθουσες, ενώ συνεργάζεται σε ρεσιτάλ με τον πιανίστα Ντενίς Καζούχιν. Έχει προσκληθεί στα φεστιβάλ της Σιόν στην Ελβετία και του Ραίρος στη Νορβηγία και εμφανίζεται στο Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, όπου είναι καλλιτέχνις in-residence για τη φετινή σεζόν. Από το 2019 διδάσκει βιολί στην Ανώτατη Μουσική Σχολή Βαλλαί, στη Σιόν. Σπούδασε με τους Coosje Wijzenbeek, Philipp Hirshhorn και Boris Belkin. Παίζει με Shumsky-Rode Stradivarius του 1715, γενναιόδωρη παραχώρηση ευρωπαίου ευεργέτη.

 

Ο Denis Kozhukhin, πιανίστας με εξαιρετική τεχνική,…

… συναισθηματικό βάθος και εκλεπτυσμένη ερμηνεία, θεωρείται από τους πιο επιδραστικούς σολίστ της γενιάς του. Ανάμεσα στις σημαντικές καλλιτεχνικές του στιγμές των τελευταίων χρόνων περιλαμβάνονται οι συναυλίες του με τις Συμφωνικές του Σαν Φραντσίσκο, του Μόντρεαλ, της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης, WDR της Κολωνίας, του BBC, της Δανίας, καθώς και με την Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου, τη Philharmonia και τη Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με τους καλλιτέχνες Ραφαέλ Παγιαρέ, Aλαίν Αλτινογκλού, Κρίστιαν Ματσελάρου, Χάννου Λίντου, Ντάλια Στασέβσκα κ.ά.

Τη φετινή σεζόν ο Καζούχιν συμπράττει ξανά με τη Φιλαρμονική του Όσλο και τις Συμφωνικές NHK του Τόκιο, της Ουάσινγκτον και της Βαρκελώνης, ενώ κάνει το ντεμπούτο του με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Ντάλας, του Ντύσσελντορφ και της Μελβούρνης. Δίνει ρεσιτάλ και συμπράττει σε συναυλίες έργων μουσικής δωματίου στις ευρωπαϊκές αίθουσες «Πιερ Μπουλέζ», της Φιλαρμονικής του Έλβα, Ουίγκμορ Χολ, Κοντσέρτχαους της Βιέννης και Τόνχαλλε της Ζυρίχης.

Νικητής του διαγωνισμού «Βασίλισσα Ελισάβετ 2010»  στις Βρυξέλλες, ο Καζούχιν έχει συμπράξει με τη Συμφωνική του Λονδίνου, την Κονσέρτχεμπαου, τη Φιλαρμονική του Ρόττερνταμ και την Στάατσκαπελλε του Βερολίνου, ενώ προσκαλείται τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ: Βερμπιέ, Γκστάαντ, Γκράφενεγκ, Δρέσδης, Intonations, Τσιναντάλι στη Γεωργία, Φεστιβάλ Πλήκτρων στη Ρουρ, Λανωντιέρ στον Καναδά, της Ιερουσαλήμ, BBC Proms. Οι ηχογραφήσεις του για την Pentatone περιλαμβάνουν συνθέσεις Χάυντν, Μέντελσον, Τσαϊκόφσκι, Γκρηγκ, Ραβέλ και Γκέρσουιν.

Απόφοιτος της Μουσικής Σχολής «Βασίλισσα Σοφία» της Μαδρίτης, με καθηγητές τον Ντμίτρι Μπασκίροφ και τον Κλάουντιο Μαρτίνες-Μένερ, συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Πιάνου στο Κόμο, όπου έλαβε συμβουλές από αξιόλογους πιανίστες: Φου Τσ’ονγκ, Στανισλάφ Αϊούντενιτς, Πέτερ Φρανκλ, Μπόρις Μπέρμαν, Τσαρλς Ρόουζεν και Αντρέας Στάγερ, καθώς και από τον Κίριλ Γκέρσταϊν στη Στουτγάρδη.

Μέντοράς του, τα τελευταία χρόνια, είναι ο μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ.

 

Το φετινό Φεστιβάλ της Άνοιξης…

… ολοκληρώνεται  στις 20/4 με τη συναυλία της Chamber Orchestra of Europe (Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης). Στο πόντιουμ, ο κορυφαίος διεθνής μαέστρος Κωνσταντίνος Καρύδης που καθοδηγεί μουσικά το φημισμένο σύνολο σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα. Με την Ορχήστρα συμπράττει ως σολίστ ο νεαρός βιρτουόζος Γιαν Λισέτσκι που θα παρουσιάσει το Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Τα σολιστικά μέρη για βιολί ερμηνεύουν τα μέλη της Chamber Orchestra of Europe, Στήβεν Κόουπς και Λούσυ Γκουλντ.   

 

Τιμές εισιτηρίων

11 € (εκπτωτικό) 16 € 26 € 34 € 42 € 52 € 60 €   

Eισιτήρια

210 72 82 333

megaron.gr 

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/ 

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens