Stratos 2024: Τα Βραβεία Animation της ASIFA Hellas

Ήταν μια βραδιά γιορτής αφιερωμένη στο ελληνικό Animation, μια βραδιά που θα γίνει θεσμός.

Το animated γεγονός της χρονιάς, η απονομή των Βραβείων "STRATOS" 2024, μια βραδιά αφιερωμένη τιμής ένεκεν σε έναν σημαντικό άνθρωπο του Animation και του Κινηματογράφου, τον Στράτο Στασινό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Hellenic American Union) της Αθήνας, από την ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, την Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων

Η σημαντική εκδήλωση για την ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, αφιερωμένη στο ελληνικό Animation, περιλάμβανε show, χορό και τραγούδι, χιουμοριστικά στιγμιότυπα, συγκινητικά αφιερώματα στους ανθρώπους του Animation που έφυγαν από κοντά μας, σημαντικές ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Π. Κακαρούντα καθώς και τη βράβευση των καλύτερων ελληνικών ταινιών animation της χρονιάς.

Μία γιορτή του ελληνικού animation που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού η αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης γέμισε από νωρίς ασφυκτικά.

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι ξεχωριστοί καλλιτέχνες - ηθοποιοί - σκηνοθέτες - σεναριογράφοι Φένια Αποστόλου και Πάνος Μπόρας.

Τα εμπνευσμένα κείμενα και η σκηνοθεσία της βραδιάς ήταν των σεναριογράφων – σκηνοθετών και μελών της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα.

Την οργάνωση παραγωγής ανέλαβε η Μαρία Μαυροειδή.

Το event, τις οπτικοακουστικές παραγωγές και το σχεδιασμό των video της βραδιάς, ανέλαβε η DAHOUSE STUDIO.

Το βίντεο αφιέρωμα στο Σπύρο Παπαδόπουλο ανέλαβε η VIEW STUDIO.

Το βίντεο αφιέρωμα στο Μάνο Αρώνη ανέλαβε η LOKEY.

Την επικοινωνία ανέλαβε η FEELGOOD ENTERTAINMENT και η Σύνθια Μίκελσεν.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τις συνεργάτιδές της, ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ κύριος Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κύριος Μάρκος Χολέβας, η Γενική Διευθύντρια του ΕΚΚ κυρία Αθηνά Καρτάλου Αντούκου, ο Πρόεδρος του Athens Film Office κύριος Στάθης Καλογερόπουλος μαζί με την Επικεφαλής Ανάπτυξης του Athens Film Office κυρία Χριστίνα Μητροπούλου, η εκπρόσωπος της ENTERPRISE GREECE κυρία Φωτεινή Νάκου, ο κύριος Άρης Φατούρος Σύμβουλος Προγράμματος Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κύριος Χάρης Παπαδόπουλος, ο Κινηματογραφιστής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) κύριος Γιώργος Φρέντζος, η Αντιπρόεδρος του ΔΣ της WIFT GR κυρία Μιρέλλα Λεγάκη, εκπρόσωποι της ΕΡΤ, εκπρόσωποι από τα ελληνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Animation, animators, σκηνοθέτες, παραγωγοί, φοιτητές και πολλοί φίλοι του ελληνικού animation.

Η βραδιά ξεκίνησε θεαματικά με τη Φένια Αποστόλου να εμφανίζεται στη σκηνή ως άλλη Jessica Rabbit και να τραγουδά το εμβληματικό τραγούδι «Why don’t you do right». Όπως ανέφερε «Στο animation όλα είναι δυνατά».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Κωνσταντίνος Π. Κακαρούντας ανέβηκε στο βήμα και έδειξε στο κοινό, μέσα από ένα δυναμικό βίντεο, ποια είναι η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, δηλαδή μία Ένωση με δράσεις που επικεντρώνονται στην προώθηση, την εκπαίδευση και τη δημιουργική ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ομιλίες, κάνει προβολές ελληνικών ταινιών animation, δημιουργεί content και masterclasses, προβάλλοντας το έργο των ελληνικών κινουμένων σχεδίων και δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις παραγωγές τους σε διεθνές κοινό. Με ένα βίντεο ρετροσπεκτίβα για τα 80 χρόνια ελληνικού animation ανέφερε ότι χρειάζεται να υπάρχει χρηματοδότηση και στήριξη από το ελληνικό κράτος για ακόμα περισσότερες και καλύτερες παραγωγές ελληνικών κινουμένων σχεδίων.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί της κυρίας Προέδρου του Κινήματος ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Προέδρου του ΕΚΟΜΕ κύριου Λεωνίδα Χριστόπουλου και τέλος χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) κύριος Μάρκος Χολέβας. 

Κατόπιν συστήθηκε στο κοινό η πενταμελής κριτική επιτροπή που επέλεξε ανά κατηγορία τους νικητές της βραδιάς. Η επιτροπή αποτελούνταν από τους Γιώργο Φρέντζο, Κινηματογραφιστή και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), Χριστίνα Μητροπούλου, Σεναριογράφο, Συγγραφέα και Ηθοποιό, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Emmy Awards και Επικεφαλής Ανάπτυξης του Athens Film Office, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Animator, Σκιτσογράφο, Storyboard Artist, Annie di Dona, Animator, Illustrator, Colorist και Σέργιο Κοτσόβουλο, Σκηνοθέτη, Animator.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι απονομές.

Το Βραβείο Καλύτερου Commissioned Animation Film 2024 πήγε στην ταινία It's all about youSurferσε σκηνοθεσία Ίριδας Ζιόγκα. Το βραβείο απένειμε ο Διευθυντής του Athens Film Office Στάθης Καλογερόπουλος.

Η επόμενη κατηγορία ήταν το Βραβείο Καλύτερης Σειράς Animation 2024. Νικητής αναδείχθηκε η σειρά της ΕΡΤ «Γέγονε -Μέσα στο Μουσείο», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ζιόγκα. Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, ενώ ο Γιάννης Ζιόγκας κάλεσε στη σκηνή και την κυρία Βάσια Χατζηγιαννάκη, που ήταν η εμπνευστής της σειράς.

Πριν την απονομή του Βραβείου Καλύτερου Music Video Clip Animation 2024, εμφανίστηκε στη σκηνή ο τραγουδιστής Θανάσης Βούτσας και ερμήνευσε ζωντανά με την κιθάρα του το τραγούδι του «Βιολέτα», ένα από τα υποψήφια για βράβευση Video Clip.

Τελικά το βραβείο απέσπασε ο «Μέγας Ράφτης» σε σκηνοθεσία Thomas Kunstler, ενώ την απονομή έκανε ο Στράτος Διαμαντής, συνιδρυτής της Rabbeats, και χορηγός των βραβείων.

Ακολούθησε η απονομή των τριών τιμητικών βραβείων της βραδιάς.

Το πρώτο τιμητικό βραβείο στο Στράτο Στασινό απένειμε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Κωνσταντίνος Π. Κακαρούντα μαζί με τον Αλέκο Παπαδάτο στην κόρη του Μαρία Στασινού.

Το δεύτερο τιμητικό βραβείο στο Σπύρο Παπαδόπουλο απένειμε ο Γραμματέας του ΔΣ  της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Φωκίωνας Ξένος στη σύζυγό του εκλιπόντα Έλενα Μάντζαρη.

Τέλος το τρίτο τιμητικό βραβείο στον Mάνο Αρώνη έδωσε το  μέλος του ΔΣ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Δημήτρης Σαββαΐδης στην ανιψιά του κ. Κλεοπάτρα Κοραή, μέλος της ΓΣ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, που το παρέλαβε εκ μέρους της οικογένειάς του.

Η βραδιά συνεχίστηκε με το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας Animation 2024. Λόγω του υψηλού επιπέδου των ταινιών δόθηκε εκτός από το βασικό βραβείο και Έπαινος, ύστερα από παρότρυνση της κριτικής επιτροπής. Την απονομή όλων των φοιτητικών βραβείων έκανε η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κυρία Αθηνά Καρτάλου Αντούκου.

Ο Έπαινος δόθηκε στην ταινία «Tales» των Δάφνη – Βασιλική Θερμίδη και Λυδία Παπακωνσταντίνου. Ο Έπαινος συνοδευόταν από το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Σπύρου Σιάκα με τίτλο «Απ΄ το Stop Motion στην τρισδιάστατη κίνηση – 3D Animation στο Blender» και από χορηγία υπηρεσιών μίξης ήχου 5:1 ή στέρεο για μικρού μήκους  animation της MASSIVE PRODUCTIONS.

Tο Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας Animation 2024, δόθηκε στην ταινία «Watering Hole» του Φοίβου Χαλκιόπουλου. Το βραβείο συνοδευόταν από το ποσό των 1.000€ που αθλοθέτησε το ΕΚΚ και η Hellas Film.

Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η Ειρήνη Βιανέλλη, αφού απέσπασε τρία συνολικά βραβεία.

Το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου σε Ταινία Animation 2024, απένειμε ο συγγραφέας και σεναριογράφος κόμικς Δημήτρης Βανέλλης στην ταινία «Έτοιμοι» και την δημιουργό Ειρήνη Βιανέλλη, η οποία ήταν πολύ συγκινημένη.

Για το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε Ταινία Animation 2024 την απονομή έκανε η Βάνια Τέρνερ, σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ «Tack», που διακρίθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απέσπασε και πάλι η ταινία «Έτοιμοι» και η σκηνοθέτις Ειρήνη Βιανέλλη.

Τέλος το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation του 2024 απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κ. Μάρκο Χολέβα, μαζί με το ποσό των 1.000€ που αθλοθέτησε το ΕΚΚ και η Hellas Film. Το βραβείο απέσπασε η ταινία «Έτοιμοι» της Ειρήνης Βιανέλλη, που καταχειροκροτήθηκε και επευφημήθηκε από το κοινό με ενθουσιασμό.

Στο εξώφυλλο δείτε φωτό από την ταινία ΕΤΟΙΜΟΙ

Ακολούθησε χαλαρή συζήτηση με βραβευμένα κρασιά από εξαιρετικές ποικιλίες, μια ευγενική χορηγία του Κτήματος Σεμέλη, στο φουαγέ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η εκδήλωση αυτή είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί για καιρό και θα αποτελέσει σταθμό για τα βραβεία του ελληνικού Animation.

Κωνσταντίνος Π. Κακαρούντας

Πρόεδρος της ASIFA HELLAS

Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων

Email: [email protected]

https://www.facebook.com/asifahellas

https://www.instagram.com/asifa_hellas/

https://vimeo.com/user44874952

Δείτε στη gallery στιγμιότυπα από τη γιορτινή βραδιά