Scarlet Street – Η Σκύλα (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ- 1945 (Ασπρόμαυρο)

Διάρκεια: 103 λεπτά

Είδος: Φιλμ Νουάρ

Σκηνοθεσία: Fritz Lang

Πρωταγωνιστούν: Edward G.Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Margaret Lindsay, Rosalind Ivan, Jess Barker, Russell Hicks, Vladimir Sokoloff. 

Υπόθεση: Ο Κρίστοφερ Κρός (Έντουαρντ Ρόμπινσον) είναι ένας ευσυνείδητος ταμίας που εργάζεται εδώ και 25 χρόνια στην ίδια τράπεζα. Είναι όμως ένας μοναχικός άνθρωπος: Με την γυναίκα του Αντέλ δεν υπάρχει καμμία ψυχκή επαφή, μοιάζουν σαν δύο ξένοι. Μοναδική του παρηγοριά είναι η ζωγραφική. Μια βροχερή νύχτα, βλέπει κάποιον να επιτίθεται σε μια γυναίκα (Τζόαν Μπένετ) στην οδό Scarlet. Αφού την σώσει, γνωρίζονται καλύτερα και αναπτύσσεται μια συμπάθεια ανάμεσά τους. Ο Κρίς ερωτεύεται την Κίτι, όπως λέγεται η γυναίκας, και της προσφέρει στέγη στο διαμέρισμα που διατηρεί για τους πίνακές του. Η Κίτι, που αρχικά τον νομίζει για μεγάλο ζωγράφο, του παριστάνει την ερωτευμένη με σκοπό να τον εκμεταλλευθεί, κάτι που καταφέρνει εύκολα. Στη συνέχεια η εκμετάλλευση γίνεται εντονότερη, αφού ο Κρίς μεταβάλλεται σε απόλυτο θύμα της Κίτι και του εραστή της. Όταν όμως έρθει η ώρα της πικρής αλήθειας, τα πράγματα θα έχουν πολύ τραγική κατάληξη για όλους…

Ο μέγας άρχων του εξπρεσιονισμού Φρίτς Λάνγκ προσφέρει την δική του βερσιόν του σκοτεινού μυθιστορήματος (και στη συνέχεια θεατρικού έργου) των Ζωρζ Ντε Λα Φουσαρντιέρ και Αντρέ Μουεζί Εόν που μετέφερε πρώτος στον κινηματογράφο το 1931 ο Ζάν Ρενουάρ (Η Σκύλα - La Chienne).

Ο άνδρας – θύμα, η γυναίκα – αρπακτικό, ο πνιγηρός περίγυρος, τα σκοτεινά πλάνα. Ένα παιχνίδι εκμετάλλευσης και ψεμάτων που θα οδηγήσει σε τραγωδία. Κανείς δε θα βγει νικητής απ’ όλα αυτά… Αρχέτυπο συνδυασμού φιλμ νουάρ και τραγωδίας με άπιαστες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 20.09.12