Πάργα - Σύβοτα

Η Πάργα μοιάζει με μικρή ζωγραφιά έτσι όπως ξεπροβάλλει με το κάστρο της, τα πολύχρωμα σπίτια της, τα καταγάλανα νερά της και τους πράσινους λόφους που την αγκαλιάζουν. Λίγο βορειότερα τα Σύβοτα με τις παραλίες τους να μοιάζουν ότι απεικονίζουν τοπία της Καραϊβικής, ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο των Φιορδ στην Ελληνική εκδοχή τους. Όλη η ευρύτερη περιοχή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής των ακτών της Ηπείρου προς την πλευρά του Ιονίου.Καθώς το μεγάλο Ελληνικό καλοκαίρι από ότι δείχνουν τα πράγματα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την Πάργα έστω και για ένα τριήμερο, για να προσθέσετε ποιότητα στις διακοπές σας σε ένα ονειρεμένο περιβάλλον που συνδυάζει κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, ρομαντικές πινελιές, καλό φαγητό μαζί με γνήσιες εικόνες κλασικής Ελληνικής ομορφιάς. Διαλέγοντας σαν βάση διαμονής ένα από τα δύο μέρη, μπορείτε να επισκεφθείτε σε μια ολοήμερη κρουαζιέρα τους "εξωτικούς" Παξούς, την Λευκάδα, την Λευκίμμη στην Κέρκυρα, το ποτάμι των ψυχών τον Αχέροντα και των πηγών του, μέσα σε ένα καταπράσινο τροπικό περιβάλλον, την Πρέβεζα και πολλούς άλλους ενδιαφέροντες οικισμούς

Σύβοτα

Τα Σύβοτα είναι ένα ιδιαίτερο και μοναδικό σκηνικό στο παλκοσένικο των γαλαζοπράσινων τοπίων του Ιονίου. Ενα πανέμορφο γραφικό λιμανάκι με έντονη την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, προσελκύει πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα αλλά και από όλες τις χώρες της Μεσογείου. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα τρία καταπράσινα νησάκια που το περιβάλλουν σχηματίζοντας μοναδικά φιορδ ιδανικά αραξοβόλια για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, αλλά και εντυπωσιακές μικρές παραλίες με έντονα τα τροπικά χρώματα. Τα τρία νησάκια είναι το Μαύρο Όρος, το Μουρτεμένο και ο Άγιος Νικόλαος. Προσβάσιμες οδικώς είναι το Κάρβουνο του Αγίου Νικολάου και η απίστευτης ομορφιάς και χρωμάτων για Ελληνικό τοπίο αυτή της Μπέλα Βράκας. Μία στενή λωρίδα χρυσής άμμου συνδέει το νησάκι με την ακτή, όπου πολλές φορές καλύπτεται από τα νερά, έτσι τα λίγα μέτρα θα πρέπει να τα διασχίσετε με το νερό μέχρι το γόνατο. Πάνω στο νησάκι ένα μικρό μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην διπλανή ακτή που είναι εξίσου γραφική. Τα τρία νησάκια κερνάνε και μερικές ακόμα "ιδιωτικές" παραλίες που είναι όμως προσβάσιμες μόνο με πλεούμενο, όπως το Διαπόρι και η πισίνα. Στα Σύβοτα υπάρχουν πολύ καλά ξενοδοχεία με υπέροχη θέα και αξέχαστα ηλιοβασιλέματα. Αφήνοντας τα Σύβοτα με κατεύθυνση την Πέρδικα θα συναντήσετε δύο ακόμα υπέροχες παραλίες την Μεγάλη Άμμο και την λιλιπούτεια της Μικρής Άμμου με το καλαίσθητο beach bar, που μαγνητίζει την νεολαία. Κατευθυνόμενοι προς την Πάργα θα συναντήσετε την περιοχή της Πέρδικας με τις εξίσου εντυπωσιακές ακτές όπως της Αγίας Παρασκευής, του Καραβοστάση, το Καμίνι, του Αρίλλα και το Μεγάλο Ντράφτι. Η Πέρδικα είναι ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι, με μία απίθανη θέα ειδικά από το παρατηρητήριο πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία.

Πάργα

Το χρώμα της θυμίζει νησιώτικη πολιτεία, με τα ολόλευκα σπίτια, τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα και τις ανθοστόλιστες αυλές. Το αντιπροσωπευτικότερο κομμάτι της είναι χτισμένο στις παρυφές του κάστρου. Από τις επάλξεις του ο επισκέπτης μπορεί από εδώ να θαυμάσει την καταπληκτική θέα προς την πόλη, πίνοντας και το καφέ του στο cafe-bar που θα συναντήσει αμέσως μετά την πύλη εισόδου. Από τη μια μεριά η Πάργα αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της, προσφέροντας παράλληλα ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, ενώ από την άλλη πλευρά η σχεδόν τροπική παραλία του Βάλτου προκαλεί για δροσερές βουτιές. Ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης είναι το νησάκι της Παναγίας, που κουρνιάζει σε μια καταπράσινη αγκαλιά, στην καρδιά του μικρού όρμου, λίγα μόλις μέτρα από τον οικισμό. Μπορείς να το επισκεφθείς ακόμα και κολυμπώντας. Η Πάργα έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Μόλις πέσει το σούρουπο, όλοι συγκεντρώνονται στα παραλιακά καφέ για να χαρούν τον ήλιο που δύει ανάμεσα στο νησάκι της Παναγίας και στο κάστρο, όπως και τα δεκάδες εστιατόρια. Το μεγάλο πλεονέκτημα της πόλης είναι οι πολλές όμορφες και πεντακάθαρες ακτές, που περιβάλλουν την Πάργα. Συναντάμε πολλές οργανωμένες, αλλά και αρκετές ερημικές, ιδανικά καταφύγια για απομόνωση. Στην καρδιά του οικισμού ξεχωρίζει η ακτή του Κρυονερίου, ενώ οι γειτονικές παραλίες Πίσω Κρυονέρι, Λύχνος, Σαρακίνικο, Άι Σώστης και Άι Γιάννης, ξεχωρίζουν για την γραφικότητα τους.

Πηγές Αχέροντα

Η εξερεύνηση του ποταμού Αχέροντα είναι ένα ταξίδι στα μυστικά του παραδείσου. Κάπως έτσι θα αισθανθεί ο επισκέπτης, όταν περπατήσει στις όχθες του προσπαθώντας να βρει τις πηγές του. Ο Αχέρων είναι ένας μοναδικός υδάτινος κόσμος, πραγματικός ζωοδότης για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του νομού Ιωαννίνων και έπειτα από μια φιδίσια διαδρομή εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, σχηματίζοντας ένα πανέμορφο δέλτα. Διασχίζει την κοιλάδα που δημιουργούν τα βουνά της Δυτικής Ηπείρου και μετά το χωριό Τρίκαστρο, συνεχίζει τη ροή του μέσα από το πανέμορφο φαράγγι που σχηματίζουν τα βουνά του Σουλίου και της Παραμπιάς. Η περιοχή ονομάζεται ''Στενά του Αχέροντα'' και καταλήγει λίγο έξω από το χωριό Γλυκή. Από αυτό το σημείο το ποτάμι συνεχίζει στην πεδιάδα του Φαναρίου και εκβάλλει στον όρμο της Αμμουδιάς. Σε ολόκληρη τη διαδρομή του το ποτάμι φιλοξενεί σπάνια και πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα. Σε αρκετά σημεία σχηματίζονται λιμνούλες, ενώ σε κάποια άλλα σημεία η ροή συνεχίζεται ανάμεσα από απότομα ψηλά βράχια, το ύψος των οποίων φτάνει τα 100 μέτρα. Οι πρώτες πηγές του ποταμού βρίσκονται πίσω από τα βουνά της Δωδώνης, οι δεύτερες στα Σουλιώτικα βουνά και οι τελευταίες πολύ κοντά στο χωριό Γλύκη. Αυτές είναι εύκολα προσπελάσιμες από τους επισκέπτες, αφού υπάρχουν μονοπάτια που οδηγούν μέχρι εκεί.

 

 Θα πάτε

Από Αθήνα μέσω Εθνικής Αθηνών-Πατρών, Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, Εθνική Αντιρίου-Ηγουμενίτσας μέσω σήραγγας Ακτίου.
Από Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας και στο ύψος περίπου του χωριού Παραμυθία στρίβουμε αριστερά, για να συναντήσουμε την Εθνική Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας.

 Θα μείνετε

Παργα

Parga Princess 

Hotel Rezi

Acrothea Hotel

Salvator Villas & Spa

 
Σύβοτα

Domotel Agios Nikolaos Suites Resort

Ornella Beach Resort & Villas

Filakas Hotel 

 

 Θα φάτε

Πάργα: Romantika, Bianco Resort, The 5 Senses, Bacchos, Maistros, Toros, Villa Rosa

Σύβοτα: Mega Ammos, Stavedo, Filakas, Spiros-Vangelis, Mediterraneo, Georgeos, Εν Ελλάδι

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη