MOUNAJAT - Lamia Bedioui

Παρασκευή 5 και Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, 21:30

Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» φιλοξενεί την τραγουδίστρια Lamia Bedioui και τους συνεργάτες της Νεκτάριο Σταματέλο και Νίκο Σουλιώτη για δύο ιδιαίτερες μουσικές βραδιές στις 5 και 13 Οκτωβρίου με τον τίτλο Mounajat, που σε ελληνική απόδοση σημαίνει «ικεσία».

Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα θρησκευτικά λαϊκά τραγούδια και ύμνους από τη λατρευτική κληρονομιά του αραβικού κόσμου (Τυνησία, Αλγερία, Συρία, Αίγυπτο, Υεμένη, Μαρόκο...) και τη μυστικιστική παράδοση του Ισλάμ, δηλαδή τον σουφισμό, καθώς και στα τραγούδια και στους ύμνους των αραβόφωνων χριστιανών. Πρόκειται για τραγούδια δοξαστικά, τραγούδια επίκλησης και ικεσίας προς το Θείο, ύμνους προς τον προφήτη Μωάμεθ, την Παναγία και τους αγίους.

Τραγούδια τόσο της ενατένισης και του στοχασμού, όσο και της ρίζωσης στην καθημερινότητα, όπου εκφράζουν τη χαρά της ζωής, τον απρόσμενο ενθουσιασμό, το πάθος που αναβλύζει από την εμπιστοσύνη στον Θεό.

Ανάμεσα στα τραγούδια θα διαβαστούν αντιπροσωπευτικά μυστικιστικά ποιήματα Σούφι ποιητών επιλεγμένα από την κλασική αραβική παράδοση.

Όπως συνηθίζεται στην παράδοση αυτή της θρησκευτικής μουσικής, διαλέξαμε δύο μουσικά όργανα που συνοδεύουν τη φωνή: το Νέυ (όργανο κατ’ εξοχήν θρησκευτικό) που με την μύχια τονική του έκφραση εσωτερικεύει το συναίσθημα, και το κρουστό (τύμπανο) που με την ρυθμικότητα αναγγέλλει την ιεροτελεστία και εισαγάγει σ’ αυτήν.  

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Νεκτάριος Σταματέλος: Νέυ

Νίκος Σουλιότης: Κρουστά

 

Διαρκεί περίπου 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Είσοδος 10€

 

 Αμέτρητοι είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Θείο,

εγώ διάλεξα τη μουσική και τον χορό

Jallel Edin Rumi

 

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη 112 56, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.:  210 86 13 739 / E-mail: [email protected]
www.dieleusis.gr